用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友 Christmas 會回港嗎?
樓主: waiyan2000
go

[英國] 小朋友 Christmas 會回港嗎?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-10-15 14:08
甘好!希望到時唔使隔離,好難得遇上成個農曆新年。

係呀!唔肯定到時可否回來, 用mileage換機票損失較少, 況且儲埋都用不著, 有排去不到旅行

hiddenhero 發表於 20-10-15 16:56
學校唔安排? 我地係學校搞。

有無guardian? 叫佢地幫忙?

學校無呢個安排。。。

知唔知道唔喺clinic做,自己order home test kit做得唔得?我見有幾個link都有postal home test, 有晒ISO accreditation,但唔知上唔上到機呢。。。

chuwah2020 發表於 20-10-15 20:09
回覆 kct18 的帖子

朗豪坊康得思酒店

呢間有做Staycation 喎

fac9123 發表於 20-10-15 22:00
學校無呢個安排。。。

知唔知道唔喺clinic做,自己order home test kit做得唔得?我見有幾個link都有post ...

呢個我唔清楚, 我仔跟學校做。

不過home test kit 我之前睇過好似唔會保證幾時出報告, 咁72 小時呢個就好難掌握。 要注意時間。

3b 發表於 20-10-15 21:00
收英國返來要隔離人士?

Cordis收,我問過,如果未夠十八歲就要十八歲人士陪同,佢哋特別有一層做隔離

Chole    發表於 20-10-16 13:58

Chole 發表於 20-10-15 22:03

呢間有做Staycation 喎

Cordis收,我問過,如果未夠十八歲就要十八歲人士陪同,佢哋特別有一層做隔離

回覆樓主:

郵寄始終有風險,驚有延誤。如可直接將樣本交到附近化驗所再收 email results 就最好

醒目開學勳章

cfs 發表於 20-10-15 22:32
...

他們的網頁沒有資料,要打電話問房價? 可以免費取消?

我女學校比學生可以早啲走,所以已經訂咗12月6返,酒店都訂埋,唔包3餐,$500一晚,如果要3餐就加$250一日。如果到時取消房,都係收一日錢$500。
聖誕好多學生返,要訂酒店就要快

https://www.theguardian.com/education/2020/oct/14/ministers-plan-pre-christmas-covid-lockdown-for-english-universities

FennieMan 發表於 20-10-15 23:37
我女學校比學生可以早啲走,所以已經訂咗12月6返,酒店都訂埋,唔包3餐,$500一晚,如果要3餐就加$250一日 ...

請問係那一間?

kct18 發表於 20-10-16 00:30
請問係那一間?

如心南灣海景酒店,喺黃竹坑。我見由黃竹坑站行過去都係7-8分鐘,咁我可以拎湯,飯比個女。
最重要係好多酒店唔肯接under 16歲,呢間肯(我女14歲),只係需要大人陪check in/check out .

FennieMan 發表於 20-10-16 00:41
如心南灣海景酒店,喺黃竹坑。我見由黃竹坑站行過去都係7-8分鐘,咁我可以拎湯,飯比個女。
最重要係好多 ...

好掋,包三餐,不過對於我地太遠

3b 發表於 20-10-15 23:09
他們的網頁沒有資料,要打電話問房價? 可以免費取消?

我電郵去問,佢打電話嚟覆,我冇再問詳細資料,因為未夠十八歲人,而我亦唔會陪隔離。

I'm checking the list of hotel given by the HK government :https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/inbound/hotels_en.pdf

I can't find Cordis or the one in Mongkok. Could you please advise? if we can book the hotels outside the above list? Thanks.

heidi430 發表於 20-10-16 11:04
I'm checking the list of hotel given by the HK government :https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/inboun ...

You can book hotel outside the government's list, so long as that hotel is willing to take in guests who are under quarantine.  So that's why parents in this chat are exchanging info about the hotels.

Hopefulmom 發表於 20-10-16 12:04
You can book hotel outside the government's list, so long as that hotel is willing to take in guest ...

謝謝回覆。新手,沒經驗。

Hopefulmom 發表於 20-10-16 12:04
You can book hotel outside the government's list, so long as that hotel is willing to take in guest ...

我打電話給CX,他們說不接受非政府所列的酒店,就算酒店話收家居隔離的旅客,CX是不接受的。
所以,旺角帝X酒店話自己可以,其實,航空公司是不接受喎?

heidi430 發表於 20-10-16 12:47
我打電話給CX,他們說不接受非政府所列的酒店,就算酒店話收家居隔離的旅客,CX是不接受的。
所以,旺角帝 ...

我無問但係都有同樣擔心。 所以我都係訂返個list 裡面既酒店。 唔想阿仔check in時先出問題返唔到來就大獲

heidi430 發表於 20-10-16 12:47
所以,旺角帝 ...

路過,我上星期在LHR check in 時,CX 職員用手機查酒店名單,相信這名單不是政府網站名單那麼少。我現在住的隔離酒店都不在以上pdf 名單內。
而且,政府網站都話酒店不一定要在pdf 名單內:
‹ 上一主題|下一主題