用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友 Christmas 會回港嗎?
樓主: waiyan2000
go

[英國] 小朋友 Christmas 會回港嗎?   [複製鏈接]

小公主媽媽 發表於 20-10-15 10:19
如果7 號飛機隔了個weekend 趕唔趕得切拿到report 上機?
BK 媽咪話係經E-mail 出REPORT, 然後自己PRINT 出來.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-10-15 10:12
17號好遲放哦! 我2個囡就好渴望回港啦.

我仔唔想隔離14日,上次3月尾試過一次佢話好難頂,如果起英國仲可以行出天空底下,自己小心防疫,但起酒店就真系得一個小小空間,同埋佢一返香港,鼻敏感好嚴重。

SmileSmileSmile 發表於 20-10-15 10:08
謝謝各位資訊

有冇家長已訂酒店?我剛睇帝盛酒店,14日要八千四蚊,可取消,係咪有平啲?謝謝

旺角帝盛8400係包早餐價錢,唔包早餐同一房大細5xxx有交易喎。

hiddenhero 發表於 20-10-15 09:52
我仔學校都可以早點離開學校, 我地比佢返, 考慮佢y9, 得13 歲。 住host 實在擔心。 我訂左酒店機票啦。  ...

有 d 酒店 16歲以下一定要一名成人陪入住, 一同隔離.  16-18 歲可一人入住或有一成人陪同入住....有冇得向有關政府部門反映下....其實有個檢測報告, 冇事就可以比18歲以下在家隔離啦, 萬一佢地自己係酒店發生事故點算呢?  同埋酒店又唔係間間都接受接收隔離人士,

我細女有6星期假,不過佢唔多想返香港,想去家姐到住。大女就公司準佢work from HK,佢好想同呀妹一齊返香港........所以我乜都未book, 等佢兩個傾好,返定唔返,返又幾時返,先book機票同酒店。
我細女唔喜歡隔離,上次在家隔離都唔喜歡,去酒店更加唔想。雖然有6星期假,都會早返去,要倒時差,因為一開學就係好忙。

回覆 manman333 的帖子

我問過觀塘果間 $6xxx 14晚, 唔包早午晚餐, 1日3餐 一人一日收 $330, 二人就 $660, 好貴

過客 發表於 20-10-15 10:35
有 d 酒店 16歲以下一定要一名成人陪入住, 一同隔離.  16-18 歲可一人入住或有一成人陪同入住....有冇得向 ...

我問左我訂個間酒店, 佢話要幫佢check in, 父母要簽文件同意。 但唔可以陪住, 因為我地無手帶, 酒店好難記得我地父母每個人個樣。 怕我地會離開酒店佢地難控制。

我個仔依家仲好天真地覺得14 日無王管係無問題。 #mouth:

政府好怕市民又話英國(高危地區)返黎播毒, 我覺得願意放寬機會唔高。 其實國內好人性化, 小朋友隔離只要家裡有自己房間係可以申請。 又話者7+7, 7天酒店, 第5 天檢測, 第7 天可以回家隔離。 隔離完之前再檢查。 如果可以,我願意自己比錢檢測的

SmileSmileSmile 發表於 20-10-15 10:08
謝謝各位資訊

有冇家長已訂酒店?我剛睇帝盛酒店,14日要八千四蚊,可取消,係咪有平啲?謝謝

我訂個間如果取消, 扣第一晚錢。 所以我訂左先。

過客 發表於 20-10-15 10:39

晤我問過觀塘果間 $6xxx 14晚, 唔包早午晚餐, 1日3餐 一人一日收 $330, 二人就 $66 ...

觀塘和旺角唔同價錢,我巳訂旺角,只要家長陪同check in/out 唔須陪同入住,而且入住14天前可以取消/更改。我是早前訂的,但你知酒店房可隨著訂房情況海鮮價,而家貴左唔奇㗎。

hiddenhero 發表於 20-10-15 10:42
我問左我訂個間酒店, 佢話要幫佢check in, 父母要簽文件同意。 但唔可以陪住, 因為我地無手帶, 酒店好 ...
其實我都覺得7+7好。香港酒店房細,足不出戶14日真難過

wloi 發表於 20-10-15 10:45

係呀, 14 日唔容易。 仲要14 日都食味精野, 我已經唸定煲湯水送比佢。 政府允許的話, 我可以自費檢測架

wloi 發表於 20-10-15 10:45
酒店唔多, 一住就要 14 晚, 聖誕節多學生回港既話, 邊夠酒店房比人 Book.

yuyueng 發表於 20-10-15 10:24
系呀!所以我仔話唔想返香港,但唔知Guardian公司聖誕揾唔揾到hostfamily 接待。
...

我考慮2 月half term break 疫情仍然係咁, 佢就唔返, 學校未知開唔開, 2月呢個half term break 好大機會要住host, 所以12 月都係比佢返下來。

過客 發表於 20-10-15 10:49
酒店唔多, 一住就要 14 晚, 聖誕節多學生回港既話, 邊夠酒店房比人 Book.

所以酒店越訂越貴咯

過客 發表於 20-10-15 10:39

我問過觀塘果間 $6xxx 14晚, 唔包早午晚餐, 1日3餐 一人一日收 $330, 二人就 $660, ...

我剛訂同一間,要八千四,請問你幾時訂

SmileSmileSmile 發表於 20-10-15 10:56

我未訂, 昨天下午打電話去問, 事隔一日, 差咁多?

SmileSmileSmile 發表於 20-10-15 10:56
地區唔同價錢都唔同。

過客 發表於 20-10-15 11:09
我未訂, 昨天下午打電話去問, 事隔一日, 差咁多?

再個多幾日, 可能房都無曬

話時話係咪同一種房型? 會唔會平既房無曬, 依家開d 貴房出來

一家三口 發表於 20-10-15 10:16
我囡响英國讀了2年中學, 中學時都久唔久由學校出倫敦, 所以路線都熟悉. 只怕做完TEST 就一定天黑, 叫囡囡直 ...
一來一回不如住一/兩晚酒店算
‹ 上一主題|下一主題