用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友 Christmas 會回港嗎?
樓主: waiyan2000
go

[英國] 小朋友 Christmas 會回港嗎?   [複製鏈接]

SmileSmileSmile 發表於 20-10-15 09:27
新規定?我上個月是可以在家

十月一日起,已不可在家隔離,要在酒店隔離14日!

yuyueng 發表於 20-10-15 09:27
BK 成日有個14日酒店Package廣告,我有入去望下,都好多地區和選擇,大概5,6千都有唔算貴,不過寫明無得退 ...

如果有得退款,我諗呢度啲家長個個都已經book定先

醒目開學勳章

elysemama 發表於 20-10-15 08:41
惆悵中!聖誕係大節,要找host family相信亦不會易;亞女想返香港,隔離完14日有一個星期自由,我傾向比佢 ...

學校已經講左不開放, 我亦不想他去host family到, 萬一他們患病就好難處理,況且大假期不是每個家庭肯接待。如果返來,阿仔隔離完仲有1個星期可以free, 但他擔心假期後要考mock,到時如果英國又lockdown就會好麻煩

20020116 發表於 20-10-15 09:32
請問預計幾號返來?分享下
Cambridge 假期超長, 真係好正.其實大囡無早到回港, 因為就埋細囡一齊隔離(同一酒店房), 變相仲遲了3天走, 細囡就早5天. 佢地12月7日中午機.
其實係一家四口子

學校可以提前一個星期放聖誕回家, 這個星期可以在港online
以便14天隔離完還有14天自由

但問題是放完聖誕再返回英國, 學校又要學生在宿舍隔離14天, 人生夠竟有幾多個14天?

阿女中六去到學校完成隔離14天, 及面授才14天上課

我們都怕怕了14天了, 最終都決定還是留在英國住宿舍跟同學渡過這個聖誕節

edithtsoi 發表於 20-10-15 09:42
學校可以提前一個星期放聖誕回家, 這個星期可以在港online
幸好我囡學校無要求回英後要隔離14天
其實係一家四口子

edithtsoi 發表於 20-10-15 09:42

我仔學校都可以早點離開學校, 我地比佢返, 考慮佢y9, 得13 歲。 住host 實在擔心。 我訂左酒店機票啦。

我日日唸定佢隔離時煲物野湯水過佢

一家三口 發表於 20-10-15 09:39
Cambridge 假期超長, 真係好正.其實大囡無早到回港, 因為就埋細囡一齊隔離(同一酒店房), 變相仲遲了3 ...

咁請問英國嗰度點樣安排檢測?

Cambridge 假期超長, 真係好正.其實大囡無早到回港, 因為就埋細囡一齊隔離(同一酒店房), 變相仲遲了3 ...

原來你有細女,我仲以為你真係一家三口添

20020116 發表於 20-10-15 09:55
咁請問英國嗰度點樣安排檢測?
我叫左大囡自己 BOOK 了12月4日下午去CORONATESTCENTRE.COM 去做TEST.
其實係一家四口子

20020116 發表於 20-10-15 09:57
原來你有細女,我仲以為你真係一家三口添
嗰名係細囡未出細時改.
其實係一家四口子

如果要返香港, 學校會安排人員到校幫學生做test

我仔學校16號至放假,原本系17號,將咩耶誕節目cut曬提早一天放假,但15號要返到宿舍,所以扣埋前後2日搭飛機,得4日自由時間。

回覆樓主:

謝謝各位資訊

有冇家長已訂酒店?我剛睇帝盛酒店,14日要八千四蚊,可取消,係咪有平啲?謝謝

一家三口 發表於 20-10-15 09:58
我叫左大囡自己 BOOK 了12月4日下午去CORONATESTCENTRE.COM 去做TEST.

我今次回港都喺呢間做,不過我係自己駕車落london,如果細路自己去要搭好耐公交,我對呢點有啲疑慮

yuyueng 發表於 20-10-15 10:05
我仔學校16號至放假,原本系17號,將咩耶誕節目cut曬提早一天放假,但1月5號要返到宿舍,所以扣埋前後2日搭 ...

勞師動眾得4日自由,真係好大concern

yuyueng 發表於 20-10-15 10:05
我仔學校16號至放假,原本系17號,將咩耶誕節目cut曬提早一天放假,但1月5號要返到宿舍,所以扣埋前後2日搭 ...

17號好遲放哦! 我2個囡就好渴望回港啦.
其實係一家四口子

20020116 發表於 20-10-15 10:10
我今次回港都喺呢間做,不過我係自己駕車落london,如果細路自己去要搭好耐公交,我對呢點有啲疑慮
...
我囡响英國讀了2年中學, 中學時都久唔久由學校出倫敦, 所以路線都熟悉. 只怕做完TEST 就一定天黑, 叫囡囡直接CALL UBER 返COLLEGE.
其實係一家四口子

如果7 號飛機隔了個weekend 趕唔趕得切拿到report 上機?

20020116 發表於 20-10-15 10:11
勞師動眾得4日自由,真係好大concern

系呀!所以我仔話唔想返香港,但唔知Guardian公司聖誕揾唔揾到hostfamily 接待。

‹ 上一主題|下一主題