用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Eastborne College Year 12
樓主: luckyangel
go

[英國] Eastborne College Year 12   [複製鏈接]

bb815 發表於 20-10-20 12:38
有一對一tutor,每星期會同你傾下,有甚麼問題家長也可email他們,見仔同佢既同學係有進步,我仔由比較靜讀 ...

謝謝回覆。

呢間排名唔高,但係收生要求好高

qoo...qoo 發表於 20-10-20 15:35
呢間排名唔高,但係收生要求好高

㸃解咁講?那方面的要求?
好似對ukiset 要求不太高?

Yeahp 發表於 20-10-20 15:58
㸃解咁講?那方面的要求?
好似對ukiset 要求不太高?
唔算太高,但同Cheltenham嗰類學校睇齊

qoo...qoo 發表於 20-10-20 16:29

你指Cheltenham College ?
又係好難入㗎?
請問點解?

qoo...qoo 發表於 20-10-20 16:29

Cheltenham college 好似公開試成績比Eastbourne 好好多吖。。。

Eastbourne 過咗application deadline未?

雖然唔可以一兩篇文就信晒,但係你哋可以參考吓以下呢篇講Eastbourne College。

講到明"...the school will accept students of all abilities..."即係non-selective啦,仲要"...rates in the top 4% for value-addedness..." 即係學術增值強...

https://www.tatler.com/school/eastbourne-college-tatler-school-guide

beastiebistro 發表於 20-10-15 10:08
回覆 kct18 的帖子

千祈唔好咁講。research我橫掂都做咗,我又係過來人,不如同大家分享下,睇吓可唔好以 ...

唔好意思嚟咗少少題,想問下小朋友細女,12月出生,現在S1, 可否在香港完成S3去英國讀,Year 9? 而不是Year 10,因 疫情, 同思想都未夠成熟, 所以如果完成S2 去,好似早咗啲

回覆 Mabello6 的帖子

以我所知應該唔得喇。英國寄宿學校基本上係計年齡,入學嗰年9月足13歲就要讀Y9,有啲學校就過少少都得。

不過我就建議你揀到心儀學校,即管email問吓,唔得無壞。千祈唔好靠agent,佢問唔問,點問法你都唔知。

Mabello6 發表於 20-10-21 17:48
唔好意思嚟咗少少題,想問下小朋友細女,12月出生,現在S1, 可否在香港完成S3去英國讀,Year 9? 而不是Year ...

如果係細女,應該讀完S2過去都係13歲,你還有1.5年喎

bb815 發表於 20-10-20 04:57
我仔今年剛在Eastbourne 畢業,學校各方面都不錯,佢入讀y10不是收太多香港/中國人,全級大約4、5個,之後 ...

好開心見到呢個分享,我女女下年會去Year 9,真係好似好少香港人去,所以冇乜资料,可以分享多啲校園生活嗎?假期有冇活動?上年COVID 處理得好嗎?

SiuKo 發表於 20-10-21 19:37
好開心見到呢個分享,我女女下年會去Year 9,真係好似好少香港人去,所以冇乜资料,可以分享多啲校園生活 ...

校園生活其實大部份都差不多,但學生一定要參加運動,直至畢業!假期你指星期六、日?會不定期有活動,一日游、party、可用他們sport centre 設施,如泳池、gym、羽毛球、藍球⋯是去年新開的體育大樓。今年COVID 我仔3月巳返香港,因無需考Alevel,所以網上授課也不多,其他情況我就不清楚了

bb815 發表於 20-10-21 20:33
校園生活其實大部份都差不多,但學生一定要參加運動,直至畢業!假期你指星期六、日?會不定期有活動,一 ...

想問你兒子A level修什麼科?導師ok?
現大學又讀什麼呢?

luckyangel 發表於 20-10-21 22:17
想問你兒子A level修什麼科?導師ok?
現大學又讀什麼呢?

Phy Chem maths further maths , 讀Mechanical Engineering。導師大部份都ok盡責,但會有個別好hea吓,即係未必會成日搵到佢,或email佢又吾會好快覆

bb815 發表於 20-10-22 04:13
Phy Chem maths further maths , 讀Mechanical Engineering。導師大部份都ok盡責,但會有個別好hea吓,即 ...

請問有幾多成同學會由year 9-10讀到year 13?

bb815 發表於 20-10-22 04:13
Phy Chem maths further maths , 讀Mechanical Engineering。導師大部份都ok盡責,但會有個別好hea吓,即 ...
咁唔知道Eastbourne college yr 12, 13 時對學生報大學的支援足夠嗎? 例如Oxbridge、醫科方面.....

kct18 發表於 20-10-22 08:26
請問有幾多成同學會由year 9-10讀到year 13?

有D成績太差會係y11轉校,

BlackjackWong 發表於 20-10-22 22:31
咁唔知道Eastbourne college yr 12, 13 時對學生報大學的支援足夠嗎? 例如Oxbridge、醫科方面..... ...

有Oxbridge同醫科,亦有參觀大學等…

bb815 發表於 20-10-22 23:57
有Oxbridge同醫科,亦有參觀大學等…
有機會實習、及導師指導寫personal statement 嗎?
‹ 上一主題|下一主題