用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2021 - DSE 學生
樓主: LoveChild
go

[英國] UCAS 2021 - DSE 學生   [複製鏈接]

Cankk 發表於 20-12-19 16:06
我會先以佢意願行先,出國係另一條出路。我有同他講過後備方案,佢都冇乜表示,都會搜集下資料先。所以我 ...

其實搵多幾個後備都無可厚非,agent 們都明白的。
如果申請英國,現階段截止日期是1月15日。
自己申請定搵agent 幫手,都要快。

我會先以佢意願行先,出國係另一條出路。我有同他講過後備方案,佢都冇乜表示,都會搜集下資料先。所以我 ...

無咩表示即係點?佢意願如何?無論自己報名定揾 agents,都要寫 personal statement,要投放幾多時間同心機,如果個仔自己唔係想讀,都唔會有心機寫。

wyh:) 發表於 20-12-19 19:45
其實搵多幾個後備都無可厚非,agent 們都明白的。
如果申請英國,現階段截止日期是1月15日。
自己申請定搵 ...
Deadline for international students should be 30 June 2020.  If you are keen to go to the UK, suggest that you apply before 15 Jan 2021, i.e. deadline for UK local students

Cankk 發表於 20-12-19 11:59
我仔相反,興趣不大,反而對本地大學滿有信心,但失手呢家嘢冇人會預料到,所以我都想先做個後著。如果我 ...

我舊年嘅情況同你一樣, 我仔去外地升學興趣不大, 他想留喺香港讀, 我又係擔心失手嘅嘢冇人預計到, 所以想幫佢 攞定offer, 但阿仔完全唔參與, 又懶懶閑唔寫personal statement, 一直喺度拖, 最後我都係搵agent幫手跟

你當然不要告訴agent你是攞後備啦,不過他們見過咁多case, 心中有數的

大笨鐘 發表於 20-12-19 21:28
無咩表示即係點?佢意願如何?無論自己報名定揾 agents,都要寫 personal statement,要投放幾多時間同心 ...

同意,若果個仔唔係自己想讀,他根本不會投放時間同心機去寫Personal statement, 我個仔就係咁,一味hea我,一味拖…

活出彩虹 發表於 20-12-20 23:27
你當然不要告訴agent你是攞後備啦,不過他們見過咁多case, 心中有數的

咁可否分享一下過程及點做?介意私訊我資料嗎?謝謝你

Cankk 發表於 20-12-19 11:59
我仔相反,興趣不大,反而對本地大學滿有信心,但失手呢家嘢冇人會預料到,所以我都想先做個後著。如果我 ...

我仔中一已定下目標入中大,去年9月底有幾個同學申請去英國讀,佢突然又話申請,但一直懶懶閑。我去咗4間agent問資料和上網睇學最後幫佢揀咗8間大學叫佢選5間。拖到1月13日才完成UCAS申請。然後5月又申請埋澳洲大學。幸運地8月獲英國大學及中大取錄,11-12月澳洲大學也收了,但最終去了英國讀。所以申請都冇壞,多一個保障,多一個選擇。

想請教 小兒是自己開UCAS A/C, 學校比左reference letter 和predicted grade (hard copy) 比我哋, 我哋點樣upload 上UCAS?

2boysmum 發表於 20-12-22 00:24
想請教 小兒是自己開UCAS A/C, 學校比左reference letter 和predicted grade (hard copy) 比我哋, 我哋點樣 ...

要請老師經 UCAS 交,自己 upload 唔到。Referee 填老師資料同電郵地址,填好老師會收到條 link,老師跟條 link 填,老師填好後,同學會收到通知。

大笨鐘 發表於 20-12-22 07:41
要請老師經 UCAS 交,自己 upload 唔到。Referee 填老師資料同電郵地址,填好老師會收到條 link,老師跟條 ...

謝謝你的回覆。

2boysmum 發表於 20-12-22 00:24
想請教 小兒是自己開UCAS A/C, 學校比左reference letter 和predicted grade (hard copy) 比我哋, 我哋點樣 ...

我是找agent 幫忙申請, predicted grades and reference letter 是交agent 上載的

如果是自己申請,這兩份文件是由UCAS系統發出連結給老師,老師自行上載的

wyh:) 發表於 20-12-22 08:19

我是找agent 幫忙申請, predicted grades and reference le ...

謝謝回覆

回覆樓主:

hi
大家有冇offer?

有呀。Exeter 同埋Lancaster U 比左offer, 而家等跟其他幾間U 的offer

Gloriasogashiwa 發表於 20-12-21 10:35
我仔中一已定下目標入中大,去年9月底有幾個同學申請去英國讀,佢突然又話申請,但一直懶懶閑。我去咗4間a ...

講得啱, 多個選擇個心會定d
請教, dse幾分先有機會入英國大學?

smileybebe 發表於 21-1-30 08:34
講得啱, 多個選擇個心會定d  。
請教, dse幾分先有機會入英國大學?

唔同大學和學系要求不同,要逐間研究。

2boysmum 發表於 21-1-29 23:02
有呀。Exeter 同埋Lancaster U 比左offer, 而家等跟其他幾間U 的offer
Lancaster U 是否conditional offer?

LoveChild 發表於 21-1-30 09:11
Lancaster U 是否conditional offer?

UCAS 出的應該全都是CO,要找數。

Gloriasogashiwa 發表於 21-1-30 08:56
唔同大學和學系要求不同,要逐間研究。

英國的大學入學要求只提A levels 或IB 等的成績而沒有提DSE的成績。DSE與levels 或IB是怎樣換算的呢?
‹ 上一主題|下一主題