用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2021 - DSE 學生
樓主: LoveChild
go

[英國] UCAS 2021 - DSE 學生   [複製鏈接]

wyh:) 發表於 20-11-17 07:29
咁快就有CO

上大學網睇,好多時都寫入學要求是成績達AAA或AAB
CO 會列出邊3科要到達有乜grade

2021年英國大學學位相信競爭很大

adobee 發表於 20-11-24 23:34
2021年英國大學學位相信競爭很大

競爭大指邊方面? Birmingham 網頁寫預留比原本 2020 入學嘅位唔多,2021 有正常一樣咁多學位。其他大學就唔清楚。

大笨鐘 發表於 20-11-25 00:30
競爭大指邊方面? Birmingham 網頁寫預留比原本 2020 入學嘅位唔多,2021 有正常一樣咁多學位。其他大學就 ...

申請人數上升

https://www.theguardian.com/education/2020/jul/09/uk-universities-record-number-applications-lockdown

According to Ucas, by 30 June just over 514,000 people of all ages across the UK had applied for a place on an undergraduate course, up 1.6% on figures at the same point last year. The number of applicants from outside the EU was up 10%, at just over 89,000, while the EU was 2% down on last year, at just over 49,500."

Poyau 發表於 20-11-25 04:54
申請人數上升

https://www.theguardian.com/education/2020/jul/09/uk-universities-record-number-appli ...

明白,唔該晒!

有人報物理治療嗎?

Poyau 發表於 20-11-25 04:54
申請人數上升

https://www.theguardian.com/education/2020/jul/09/uk-universities-record-number-appli ...

這是4個月前的新聞,應該唔係講緊2021 UCAS報名人數,是關於2020年9月入學。是嗎?

TTEE1819 發表於 20-11-25 11:05
這是4個月前的新聞,應該唔係講緊2021 UCAS報名人數,是關於2020年9月入學。是嗎?
...

UCAS 2021申請數字暫見上升
最終數字要等明年1月截止

https://inews.co.uk/news/education/aspirational-students-jump-university-applications-oxbridge-medicine-2021-740899

"A total of 54,220 UK students — up 14 per cent on last year — have applied to undergraduate courses with the early application deadline of 15 October"

"International applicants from outside the EU increased by 20 per cent to 17,510, but EU applicants dropped by 19 per cent to 5,220."

報大學聯招UCAS 可以自己報

有些agent就唔收費,不過某d大學佢地唔會跟。反而如果有收費,但係唔限制你報大學類型,同埋幫你跟埋之後嘅手續,咁樣都安心d...

邊有agent打開門做生意唔賺錢。但係收費收得合理都OK嘅。

如果個學生識得自己搞掂,根本唔洗搵agent

lemonbook 發表於 20-11-25 20:03

有些agent就唔收費,不過某d大學佢地唔會跟。反而如果有收費,但係唔限制你報 ...
有D大學會回佣給代理

adobee 發表於 20-11-24 23:25
CO 會列出邊3科要到達有乜grade

明白了,謝

lemonbook 發表於 20-11-25 20:03

有些agent就唔收費,不過某d大學佢地唔會跟。反而如果有收費,但係唔限制你報 ...

如果agent跟得好就唔怕俾佢跟,D事情很煩,正如我小朋友上年自己做  UCAS,5科只有2科有CO 分別University of Bristol Pharmacology, UCL Biomedical Sciences,最後放棄以上2,所有EXTRAClearing都用埋,最後入到心儀學科

canterlau 發表於 20-11-25 21:13
有D大學會回佣給代理
唔係間間大學有agent嘛, G5 嗰d 都沒有agent。咁寧願俾錢agent跟,都唔想俾佢地侷限選擇
最緊要都係價錢合理。有間大agent 都收七千幾,佢同G5 都係冇關係

我聽講話好多agent英國大學就唔收費用,但申請加拿大大學就要收服務費。請問是否屬實?

我都想搵agent,我對海外升學完全0認知。小兒2021DSE,請問現在應如何入手?求教!謝謝

Cankk 發表於 20-12-19 11:16
我都想搵agent,我對海外升學完全0認知。小兒2021DSE,請問現在應如何入手?求教!謝謝
...

如果你小朋友真係有興趣海外升大學,咁大個仔真係要自己做下功課,睇多啲唔同學校,搜集多啲資訊然後 step by step 去做,書係佢哋讀始終自己先最了解自己,呢啲真係冇得懒。

我對海外升學方面都不太認識,但我仔仔好想出國,佢自己就搜集晒大部份資料/課程/學費.... ,然後慢慢比較,了解申請方法/要求等等,我只係比意見,基本上都係佢自己一手一腳去做。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-19 11:43
如果你小朋友真係有興趣海外升大學,咁大個仔真係要自己做下功課,睇多啲唔同學校,搜集多啲資訊然後 step ...

我仔相反,興趣不大,反而對本地大學滿有信心,但失手呢家嘢冇人會預料到,所以我都想先做個後著。如果我純想拎offer,d agent唔知會唔會睬我呢?

Cankk 發表於 20-12-19 11:59
我仔相反,興趣不大,反而對本地大學滿有信心,但失手呢家嘢冇人會預料到,所以我都想先做個後著。如果我 ...

恕直言,每個人有自己想行嘅路,你仔仔如果根本冇興趣出國,父母要佢去只係一廂情願。既然佢對本地大學充滿信心,而家香港入大學又唔太難,就算失手都有大把途徑上返大學,响香港做足準備已經足夠。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-19 12:13
恕直言,每個人有自己想行嘅路,你仔仔如果根本冇興趣出國,父母要佢去只係一廂情願。既然佢對本地大學充 ...

我會先以佢意願行先,出國係另一條出路。我有同他講過後備方案,佢都冇乜表示,都會搜集下資料先。所以我就諗:如果我純粹拎個後備,
agent會唔會唔理我,因做做唔成我呢單生意機會都好大。

Cankk 發表於 20-12-19 16:06
我會先以佢意願行先,出國係另一條出路。我有同他講過後備方案,佢都冇乜表示,都會搜集下資料先。所以我 ...

咁其實自己申請就得,都唔係好難,唔駛透過 Agent.
‹ 上一主題|下一主題