用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 先簽一條龍直升中協議,明年7月再去其他學校扣門? ...
樓主: 202009
go

先簽一條龍直升中協議,明年7月再去其他學校扣門?

hkpapa852 發表於 20-10-15 11:21
除咗津貼龍校,任何學校都無法因學生去考其它直資中學而DQ你直升資格(當然如果佢係直升考協議加埋呢項條 ...
我女兒就讀津貼龍校,所以想簽一條龍保留學位,等明年7月再扣直資,不知道到時龍校是否知道並再保留學位?

202009 發表於 20-10-15 17:05
我女兒就讀津貼龍校,所以想簽一條龍保留學位,等明年7月再扣直資,不知道到時龍校是否知道並再保留學位? ...
只要公佈升中派位結果後先叩門就無問題
不過叩門唔係正式"考學校"既安排,所以無問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

202009 發表於 20-10-14 14:45
現在本女就讀一條龍學校可以直升中學,如果申請其他學校就要放棄直升一條龍中學,是否可以先簽一條龍協議先 ...
我都想請教下, 如果我都有一條龍學位, 但七月想去叩門, 咁, 文件上應該處理?點先可以拎番張註冊證?

kudon 發表於 20-10-15 11:17
hkpapa, 小女剛有播道小一 offer, 學校一條龍上中學。請問呢類學校可唔可以小六升中時簽咗升龍中,然後再考 ...

播道 收生政策無提及不可考直資

Admission Policy_P.1_Eng_v.4.pdf
http://www.evangel.edu.hk/ecube/index.php?option=com_attachments&task=download&id=6150

Promotion to our Secondary School

To realize the spirit of through-train education, our school commits to promoting all our primary students to our  secondary school.  At the beginning of each school year, the school will send a  confirmation letter to all parents of P.6 students. For those who sign the confirmation letter, the school will reserve a place for their children in Secondary One of our school. However their children will not be able to participate in the Secondary School Places Allocation.

As our God always provides us with choices, the school is willing to provide and respects the choices of parents. If parents choose to send their children to another secondary school, they need to sign a consent letter to give up the S.1 place of their children. The S.1 places of their children will be opened for application from outside. The school will then give them the application forms for participating in the Secondary School Places Allocation.

青青河邊草 發表於 21-5-3 11:27
我都想請教下, 如果我都有一條龍學位, 但七月想去叩門, 咁, 文件上應該處理?點先可以拎番張註冊證?
...

參考以下分享

《直資小學升津貼中學》 #18
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3784958&pid=48103313

青青河邊草 發表於 21-5-3 11:27
...
如果註冊果兩日叩門成功,可以唔去一條龍中學註冊,直接將註冊證交給叩門中學。

如果去咗一條龍中學註了冊,才成功叩門,可以去一條龍中學取回註冊證及安排退款 (如果已付了校服/作業練習費/午膳 等費用),然後去叩門學校註冊。

通常情況,取回註冊證不會有太大困難的,直接問校方取回便可以。

憫父 發表於 21-5-3 15:55
如果註冊果兩日叩門成功,可以唔去一條龍中學註冊,直接將註冊證交給叩門中學。

如果去咗一條龍中學註了冊 ...

以我所知有些不參加呈分的龍校,學生是沒有學生資料表及中學註冊證。如果成功叩門,又用咩文件註冊?

SL321 發表於 21-5-3 17:33
以我所知有些不參加呈分的龍校,學生是沒有學生資料表及中學註冊證。如果成功叩門,又用咩文件註冊?
...

如獲 學校錄取,請 立即透過學校 填報「申請《派位證》及《入學註冊證》表 格」,以確認申請人已獲該校錄取及取消早前向教育局作出的中一入學 申請。(注意:學校會代申請人到教育局領取《派位證》及《入學註冊 證》)

——————————

此外,在不參加派位學校讀書的學生,家長可以自己向教育局申請學校的自行位和參加統一派位。放榜當天,家長可以親身到學位分配組領取 《派位證》及《入學註冊證》。

這是申請表格

因為學生沒有呈分名次,學生沒有成績次第,在統一派位時會在 band 3 學生都獲得學位後才開始派位。

SL321 發表於 21-5-3 17:33
...

成功叩門後,返舊學校拎回註冊証交新學校,新學校會直接去教育局幫你做!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

現在本女就讀一條龍學校可以直升中學,如果申請其他學校就要放棄直升一條龍中學,是否可以先簽一條龍協議先 ...

一條龍學校無呈分試,只可以考其他直資or 7月去叩門。
因為教育局無你學校在全港的排名,如果你自已去教育局申請自行,佢會話你知自行是不會有結果的因為你學校冇呈分冇排名,要到7月派晒位後才去教育局看下有冇學校有剩位,再安排比你!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-5-3 21:08
一條龍學校無呈分試,只可以考其他直資or 7月去叩門。
因為教育局無你學校在全港的排名,如果你自已去教育 ...

香港大部份一條龍直資係有呈分䫀既,就算無呈分一樣可以去EDB申請參加自行。成功機會雖然低d,但未至於話一定唔得,起碼近幾年,LSC,QC,林護等名校都有係自行階段收過無呈分既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-4 08:09
香港大部份一條龍直資係有呈分䫀既,就算無呈分一樣可以去EDB申請參加自行。成功機會雖然低d,但未至於話 ...

無呈分係可以参加自行,去教育局辨證就可以,但自行冇呈分全港排名是不會有自行收的。

如果簽左GH 直升,可否考直資?

fufu17 發表於 21-7-27 20:58
如果簽左GH 直升,可否考直資?
可以
不過GH一向無直升協議,要上中學部一樣要去考(另一條隊)

到有offer時可能亦已有其它offer

AAmother 發表於 21-5-4 09:05
無呈分係可以参加自行,去教育局辨證就可以,但自行冇呈分全港排名是不會有自行收的。
...

不要將自己認為的就當作為事實之全部

有去過B1名中既簡介會(如LSC),就知道 LSC, 林護等學校,亦有取錄來自「無呈分」小學既中一學生。

當然亦有部學校比較「守舊」,唔太願意收無呈分既學生

回覆 hkpapa852 的帖子

呀仔同呀女就讀同一小學,小學沒參加派位,亦沒有呈分,呀仔三年前自行入返津中,呀女今年亦自行入返津中,所以係得嘅。

沒有排名次第,就視乎所報中學會否將你的小學成績去作比較及考慮,大前提下要該中學對你所讀的小學有一定程度的認識。

今年有同學去考港同(唔肯定有無簽一條龍協議,不過一考得其他學校,
有無簽一條龍協議已不再重要),話中學部果邊走緊下波咁話喎。

PS:以今年注冊日簡介會所見,至少有七名同學的名字拼音唔似係華裔
,佢哋全非天神升上黎。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 21-7-28 08:24
不要將自己認為的就當作為事實之全部

有去過B1名中既簡介會(如LSC),就知道 LSC, 林護等學校,亦有取錄 ...

想分享下朋友今年的派位經歴。佢仔仔係將軍澳一間無呈分龍
校讀小學,自行九華同KL5一間好多B1男仔選,全面試的
學校。結果九華無面試,另一間面試後一直無消息,我安慰佢
話,正取唔得,唔代表自行係失敗!等七月派位日的奇蹟吧!

點知等到派位日,學校無派派位証,問老師,老師話學校無呈
分,唔會有派位証派!呢件事我在派位後的注冊日至知,咁我
叫佢拿拿聲番去叩門,幸好最後自行二收番。

其實咁樣的情況,若中左自行候補,咁張派位証會Send左
去邊呢?若補中到,但無派位証自然唔會去注冊,咁咪即係中
空寶?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 21-7-28 09:36
想分享下朋友今年的派位經歴。佢仔仔係將軍澳一間無呈分龍
校讀小學,自行九華同KL5一間好多B1男仔選 ...
按照前人成功經歷, 去EDB申請完自行, 如有offer會有嘢寄返去住址

奥脫福 發表於 21-7-28 09:18
今年有同學去考港同(唔肯定有無簽一條龍協議,不過一考得其他學校,
有無簽一條龍協議已不再重要),話 ...
油尖旺官津小學入SMCC大戶, 呢間可能係龍小以外既大戶:
http://www.ymtkfas.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//year_plan/1920_school_annual_report_1606006143.pdf

上年有6個, 今年再多1個都唔出奇

只怪其它小學太多家長怕死, 一早放B1尾中學甚至B2中學投降