用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教你們子女怎樣溫書
go

請教你們子女怎樣溫書

我阿女中三,溫書花很多時間抄書裏面內容做notes,她說這樣比較容易記到。我自覺不太有用。

Rich5 發表於 20-10-13 23:18
我阿女中三,溫書花很多時間抄書裏面內容做notes,她說這樣比較容易記到。我自覺不太有用。
...

整理內容,即係自己消化一次,佢自己都覺得有用,我就唔會理。始終好睇用家,好難話邊個方法好D。

她做事非常慢,例如數學測驗只能完成3/4,取得75分到

花很多時間整理筆記的科目,成績怎麼樣?

數學不同其他科,學咗之後,都係要做吓練習。佢慢可能係唔熟,適當做吓練習會有用。

普通成績

她數學科只靠一週1.5小時補習和平時學校功課和上堂就去測驗考試了

Rich5 發表於 20-10-14 07:43
她數學科只靠一週1.5小時補習和平時學校功課和上堂就去測驗考試了

佢d數你搞得掂嗎?你每個星期自己幫吓佢,出d練習比佢做,會最有用。

補習係班定私補?有d細路補習係無用,根本無心聽和學,浪費錢和時間。

Jane1983 發表於 20-10-14 07:39
花很多時間整理筆記的科目,成績怎麼樣?

數學不同其他科,學咗之後,都係要做吓練習。佢慢可能係唔熟,適 ...

數學做到3/4,有約75分,咁未必代表唔熟,佢做咗嘅係全對~~~

medicine    發表於 20-10-14 11:48

係呀,機乎全對,我就是改不到她的慢條思里

她平時堅持每天有relax時間,和她除了數學 ,其他科她都唔想和溫得慢,叫極都唔聽

Rich5 發表於 20-10-13 23:18
...

做"筆記"係好花時間,但過程已經"等同"溫咗三分一至一半了,計番係慳咗好多時間的,加上中一開始學習做筆記,上到高中應該會越做越快的,除非你囡囡未掌握到做筆記的技巧,但又似乎不是,因為你囡囡認為做筆記可以幫助她容易DD記。

你們平日會比幾多時間子女娛樂呢?

我大約都有2至3小時

回覆 Rich5 的帖子

佢其他科係咪都做漏四份一?如果唔係,就唔一定係慢條斯理問題。

補充多DD,"娛樂"係必需要有的,就像大人世界裏一樣,辛苦努力工作賺錢都需要有"使錢"的機會才有"動力"再上。

Yanamami    發表於 20-10-15 09:06
MrBeast    發表於 20-10-14 13:03

大部分subjects 能完成

我女做嘢也是出名"慢世魔王",但也是做得晒D工作,隨著成長速度也變得快。

回覆 mcl203 的帖子

唔識佢唔敢講一定係,但數學做得慢呢d case其實都唔係罕見。前面題目通常淺d,後面越做越深。如果佢熟d,唔係淺的題目耗時間,就會進度快d。

Jane1983 發表於 20-10-14 10:44
回覆 mcl203 的帖子

唔識佢唔敢講一定係,但數學做得慢呢d case其實都唔係罕見。前面題目通常淺d,後面越 ...

做唔完有多個可能,你指出係其中之一 ~~~

mcl203 發表於 20-10-14 10:55
做唔完有多個可能,你指出係其中之一 ~~~

都要試吓,搵吓辦法。數係主科,如果情況持續落去,都好頭痛。