用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教你們子女怎樣溫書
樓主: Rich5
go

請教你們子女怎樣溫書 [複製鏈接]

JJDBB 發表於 20-10-15 10:13
寫吾寫筆記個人喜愛,我女自己不會做筆記,學校老師要求佢會抄课文,佢成日話多餘的,佢會書上寫重點,佢 ...
我女又係唔肯寫筆記, 中一時老師一定要佢地寫, 佢就當抄書, 依家中三, 冇人迫到佢, 佢就冇寫, 但見到佢晌本書上highlight points.  側邊又有寫注解, 甚至e.g.  個個人讀書既方法都有唔同...

我自己傾向於記筆記,不過筆記的形式自由發揮。只有讀識內容,再自己總結出來的重點,先係真正的消化吸收。

有一段時間喜歡拎本簿,寫出來。讀書時的筆記,有些我保存至今
之後發現要拎多一樣野,唔見咗好麻煩。又嘗試直接寫在書的空白處,好處係溫習時只要一本書,乜都齊嗮。而且地方有限,迫自己要高度概括keypoints。 唔好處就係有時發現寫的唔正確,改的話好困難,擦過再寫好亂。

曾經用半年一年的時間,非常專注的準備一個專業試,依家睇番之前的筆記,都自己佩服自己的努力。

有時show off俾仔女睇,佢哋初初覺得媽咪好叻,依家已經開始吹,自己筆記好過我。

我想知佢哋邊科用心讀,望一眼筆記質素,已經心中有數。

JJDBB 發表於 20-10-15 10:13

寫吾寫筆記個人喜愛,我女自己不會做筆記,學校老師要求佢會 ...

我仔小學時,學校有要求佢哋寫筆記,不過我仔通常只寫IS.  中文科就會喺書上寫啲筆記。

到中學剛剛開學時,我有提仔要做筆記,亦有示範一些新科目如中史、IH 如何做筆記,不過,我仔係自己發展自己一套。

b3410 發表於 20-10-15 10:51
我自己傾向於記筆記,不過筆記的形式自由發揮。只有讀識內容,再自己總結出來的重點,先係真正的消化吸收。 ...

系我心目中,系要做一本屬於自己的筆記,一定系課程嘅知識一定要明白才能做到自己的筆記,所以自己的筆記就算比第二個人睇,都未必睇得明。我鼓勵佢哋做自己的筆記才有用。鼓勵歸鼓勵,吾聽也無法。我都有同佢講,自己揾出自己的方法才會有心機讀下去。

b3410 發表於 20-10-15 10:51
我自己傾向於記筆記,不過筆記的形式自由發揮。只有讀識內容,再自己總結出來的重點,先係真正的消化吸收。 ...

無錯,一睇佢哋啲筆記就知道佢哋鍾意邊科、邊科有心機讀。

S-Kwok 發表於 20-10-15 11:16
無錯,一睇佢哋啲筆記就知道佢哋鍾意邊科、邊科有心機讀。

所以上學期老公激到爆,因為阿女本physics 新書一樣,也拎唔出筆記,工作紙也見唔到幾張。雖然高中唔再揀physics, 佢唔可以就咁skip咗,呢D係最基本人生知識。將來變成一個無知港女真係大件事!

簽名被屏蔽

JJDBB 發表於 20-10-15 11:15

系我心目中,系要做一本屬於自己的筆記,一定系課程嘅知識一 ...

自己筆記人哋又睇唔明,賣唔出㗎喎~~~

mcl203 發表於 20-10-15 13:12

增給有心人。

mcl203 發表於 20-10-15 13:12
獨家收藏珍品,將來做咗名人捐去博物館

b3410 發表於 20-10-15 13:57
獨家收藏珍品,將來做咗名人捐去博物館

唔好俾人剪開兩截就得~~~

JJDBB 發表於 20-10-15 11:15

系我心目中,系要做一本屬於自己的筆記,一定系課程嘅知識一 ...

我校D學妹好鍾意問畢業生師姐攞份bio筆記作為"參考書"睇。

魅力公主 醒目開學勳章

我女都係F3,佢就勁啦,每次溫書都齋睇唔寫 叫佢寫下notes,佢話唔識點寫
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

wing 發表於 20-10-15 18:44
我女都係F3,佢就勁啦,每次溫書都齋睇唔寫  叫佢寫下notes,佢話唔識點寫  ...

成績好咪得囉!尋找到自己的學習方法就是了,做唔做筆記無乜所謂。

Rich5 發表於 20-10-13 23:18
我阿女中三,溫書花很多時間抄書裏面內容做notes,她說這樣比較容易記到。我自覺不太有用。
...

你女已經好叻,自己溫書,有級十的成績,令人羡慕。

試下叫佢做下weekly plan, 計劃自己每周要完成的事情。每周完结,再簡單自我檢討一下,就知溫書做功課是否有效率。

mom06 發表於 20-10-16 10:33
你女已經好叻,自己溫書,有級十的成績,令人羡慕。

試下叫佢做下weekly plan, 計劃自己每周要完成的事情 ...

我覺得已經讀到咁高年班,佢成績已經咁好,真系可以放心比佢自己搞。

b3410    發表於 20-10-16 13:52

JJDBB 發表於 20-10-16 13:46
我覺得已經讀到咁高年班,佢成績已經咁好,真系可以放心比佢自己搞。
佢已經有自己的學習方法,未必肯聽家長意見。可能朋輩, 老師還可以影響到。

b3410 發表於 20-10-16 13:53
佢已經有自己的學習方法,未必肯聽家長意見。可能朋輩, 老師還可以影響到。
...

朋友同老師比家長重要,良師益友嘛!良師的鼓勵學校的推薦會帶動同學的向上,至於同學會互相欣賞鼓勵學習等等……,都成為大家正面良性的競爭。佢哋有不同發展,同學會有不同地方可以欣賞的地方。

b3410 發表於 20-10-15 11:22
所以上學期老公嫐到爆,因為阿女本physics 新書一樣,也拎唔出筆記,工作紙也見唔到幾張。雖然高中唔再揀ph ...

雖然妳屋企係阿女同妳加老公,但個「嬲」字都唔可以寫兩個女一個男㗎

b3410    發表於 20-10-16 17:40

低年班如果早些找到有效率的讀書方法,長遠得益!
‹ 上一主題|下一主題