用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5年級
go

5年級 [複製鏈接]

女女5年級總好hea,功課肯做,但冇動力。咩都唔學,唔補習。默書都要捉住,溫書更加唔使講。經常呃我查字典,根住玩iPad.
睇來bank3中學有佢份。
我好辛苦,日日好似係我讀書。

3    0    0    0

我個4年班已經係咁,有冇人有經驗可以幫手

首先要調整自己心理, 接受佢好大機會唔會突然由冇動力變成好積極, 因為天生基因已決定左佢7成性格。雖然呢個性格會影響佢成績同某程度上將來事業的成就, 但同佢智力、人際關係以及將來人生是否快樂係無乜關係。我地唔可以改變佢性格, 但可以因應佢性格指佢行一條合適佢的路。
我的做法係:
1)自信心 - 比D成功感佢, 多D讚賞, 等佢知人地做到自己都做到
2)  責任心 - 堅持自己的事要自己做, 唔可以要人執手尾
3)  適當推動 - 既然動力低, 都要適當地逼下, 唔係太差會令佢自信心低落
4) 整理 - 幫佢排時間表, 將工作分細, 咁就易於完成
5) 因果 - 教佢chicken s come home to roost的道理, 而且要親身感受
6) 強身健體 - 多做運動、早睡早起, 個人精神健康, 事半功倍

我都明有時對住條蛇火都黎, 我地只能盡力而為。

道理日日講,默默等她開竅的果一日(我細女都系甘)

0030 發表於 20-10-15 10:03
道理日日講,默默等她開竅的果一日(我細女都系甘)
無用架, 佢根本唔覺得你D道理關佢事。要切身感受到個D先有D用。

‹ 上一主題|下一主題