用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2022 entry - Woldingham, Mayfield, Roedean
go

[英國] 2022 entry - Woldingham, Mayfield, Roedean

想聽聽大家意見現在開始為兩個女找2022 boarding school的資料,希望可以有一間適合的學校同時收她們入Y7和Y9。

我的大女sociable, 喜愛跳芭蕾舞,有表演慾,有興趣話劇,記憶力好但理解麻麻。細女就較文靜慢熱,諗嘢有羅輯,感覺佢會比較易pick up IT或science科目。

佢哋成績普通,所以太top或太chur的學校不適合。要親身飛去做assessment 的學校也未能考慮,target 女校但有適合的男女校也可。唔知咁嘅背景選擇多唔多呢

我看過Woldingham, Mayfield 和 Roedean 的資料,好似唔太差,可balance兩個女的不同方面興趣,不過唔知呢啲學校有冇ballet 嘅課外堂可以報呢,因為大女想繼續跳舞。Mayfield 又會唔會好傳統守舊style?想看看有冇家長分享吓呢幾間學校的好壞,或有其他學校推介,想多個意見參考。感激萬分

回覆 scootaloo 的帖子

其實呢幾間我係另外啲帖都講過,你可以摷返嚟睇吓。

簡單講,Roedean學生比較Posh少少,另外兩間down to earth啲啲。我個人唔會揀(因為三間嘅寄宿比例都唔高,50%到仲要包weekly同flexi boarding),但唔代表整體唔好。考慮嘅係夜晚同周末係啲咩人留喺學校同你啲女交流。越少boarder即係越多係留學生,咁有機會撞口撞面都係東方人。

芭蕾舞呢就應該一定要搵外面人入嚟教,每間學校handle嘅方法都唔同。邏輯上,學校越多人越大機會安排(可能有其他小朋友有同樣要求),咁Roedean可能着數啲...

其實,兩個女如果性格唔同,都可以考慮兩間唔同學校,橫掂都係寄宿。

beastiebistro 發表於 20-10-13 13:14

其實呢幾間我係另外啲帖都講過,你可以摷返嚟睇吓。
謝謝妳!是呀,有看妳其他分享,解釋得非常好我知boarding ratio係一個issue,只是飛不到去英國assessment, 可選擇的學校範圍收窄了很多。也有見到有啲boarding ratio高的卻又位置遍遠,好處就是少啲distraction,不好的怕悶到發慌,所以真係好難取捨。

雖然兩姊妹性格不同,但感情很好,所以可以的話也想她們讀同一間學校,互相支持,其他logistic也方便啲咁。Catholic school 也是較高考慮,所以選擇又少啲,好煩惱,始終揀學校係一個好大的決定。

除boarding問題外,其實想知多啲呢幾間學校教學是否夠互動?課餘時間多活動可以mix with non-boarders 嗎?

其實平時上堂,tutor time, school activities, PE and Game time 都可以接觸好多local UK students, 就算boarders 除了from 中國香港外,也有其他歐洲甚至南非的學生,好睇自己小朋友性格想唔想結識朋友。

好,我認為課餘活動三間都一定豐富,唔使太擔心。不過落堂後嘅mixing同夜晚食完飯後嘅mixing係兩回事嚟嘅。好多家長覺得上堂落堂嗰時好多local人咁即係mix得好埋,其實真正可以交心嘅時候係夜晚(甚至熄燈後)所以其實我唔單只推介多full boarders嘅學校,我甚至覺得一定要有dorm(一間房瞓4/5個人)先至真正係寄宿體驗。不過我估大部分家長都接受唔到。

我亦講過,基本上英式教育係着重啟發性嘅全人教育,所以互動一定充足。唯一係睇吓每科派到個咩老師,好唔好,夾唔夾都睇彩數,咩學校皆如是。

Roedean應該係C of E學校,Woldingham同Mayfield就Catholic。仲有一間St Mary's Cambridge(不過又係超少boarders)。另外有間叫Moreton Hall嘅係non-denominational School唔知你會唔會考慮喇。

beastiebistro 發表於 20-10-13 14:54

好,我認為課餘活動三間都一定豐富,唔使太擔心。不過落堂後嘅mixing同夜晚食完飯 ...
非常感謝妳的意見!幾間St Mary’s都看過資料,一係太高質考不了,一係就如妳説太少boarders(10-20%)。我未看過Moreton Hall的資料,今日有時間睇睇先。謝謝!
互動教學和課餘活動方面那我放心了。因為老公較喜歡美國high school,話英國同香港教學模式差不多,都係坐定定上堂好死板,我說不是吧,很多人都讚好我相信英國讀書有好多merits。

ricenoodle 發表於 20-10-13 14:38
其實平時上堂,tutor time, school activities, PE and Game time 都可以接觸好多local UK students, 就算b ...
請問一般來說,妳覺得妳小朋友學校的老師in general是否比較approachable?(當然也看個別老師attitude)。除了識朋友仔外,我大女好喜歡找機會和老師傾計,和老師混熟也是她的「喜好」所以學校整體culture或atmosphere是否容易令小朋友融入也是重要,可惜疫情下即使放假也未必可以親身看環境,我怕不知就裡揀咗間嚴肅的教會學校就慘了。

你先生又唔錯得晒,英國主要模式都係lecture style,但係非常重要嘅分別係小班(甚至超小班教學)。一般香港學校無互動係因為下下都2-30人一班,搞得秩序嚟得番半堂,可能連一個問題都問唔到。啲老師放學又雞咁腳就人,捉都捉唔住。

寄宿學校嘅分別就係可能10個人一班又跟能力分set,所以老師有充足時間同每個學生互動。仲有老師都係住係校區內,走都走唔甩,落咗堂有問題都有得問。

如果你會考慮Church of England學校或者男女校,的確多好多選擇。

scootaloo 發表於 20-10-13 16:46
請問一般來說,妳覺得妳小朋友學校的老師in general是否比較approachable?(當然也看個別老師attitude)。除 ...

一般老師都係 approachable 和可以隨時問佢哋問題,只要小朋友肯主動是容易同老師和同學仔混熟。

beastiebistro 發表於 20-10-13 16:47

你先生又唔錯得晒,英國主要模式都係lecture style,但係非常重要嘅分別係小班(甚 ...
香港啲老師放學「雞咁腳走」形容得好貼切,笑咗好的,咁我都研究吓Church of England和男女校,希望也找到一些適合的。

scootaloo 發表於 20-10-13 14:28
謝謝妳!是呀,有看妳其他分享,解釋得非常好我知boarding ratio係一個issue,只是飛不到去英國asse ...

上課互動一定多過香港,除非你女兒不肯發問。課後互動就靠ECA, 如玩ricket/hockey, 一定能識local student, 我女話冇華人參與。或者weekend約人去shopping/party之類,家長同意就得,我女的英國同學家長車出車入。我女提及內地人喜歡埋堆,少跟西人一起。香港學生有些較外向,好似我女身邊朋友九成係西人,唔關boarding ratio事, 反而係佢選擇。

scootaloo    發表於 20-10-13 21:24

可能趕得切報我女讀嘅Cheltenham Ladies College。男女校我誠意推薦我母校Rugby School。
女校我另外會諗Downe House,男女就好多,例如Oundle。

beastiebistro 發表於 20-10-13 18:16

可能趕得切報我女讀嘅Cheltenham Ladies College。男女校我誠意推薦我母校Rugby Sc ...
請問CLC每級大概有幾多香港人/大陸人?  

回覆 chbch 的帖子

我估每級十零個到。

CLC boarding house 和各building 分散晒,又係大校,會否難些集中識朋友?會唔會多數只同自己house 嘅人friend?  個個都要趕住行一段路由building 去其他building, 我去school visit 時感覺d 學生好似好趕時間咁。我只係問問。

wtcys 發表於 20-10-13 18:12
上課互動一定多過香港,除非你女兒不肯發問。課後互動就靠ECA, 如玩ricket/hockey, 一定能識local student ...

我同意,我女兒有個好好的UK 朋友,佢係 day girl 但放學後仍然留校同我女兒一齊上activity and sports, 或去Café 坐下 chatting. 所以真係好睇自己小朋友嘅興趣和人夾人緣。

scootaloo    發表於 20-10-13 21:36

回覆 beastiebistro 的帖子

應該差不多,年半前參觀學校,當時嘅Admission Director 話香港/中國學生有百幾人

回覆 ricenoodle 的帖子

咁又唔覺喎。雖然我女出年先入讀,我確實有幾個朋友嘅女讀緊。其實啲house唔算隔得太遠,上落堂一齊行路都係溝通。同house上堂未必同set,去到sixth form又會轉去sixth form house兜亂,有啲揀讀A level,有啲又會讀IB,揀科又唔同,我就無乜問題。

其實大比數full boarding,啲女食完飯臨瞓前先係交心嘅時間,所以同同house friend啲都唔出奇。我其實會專登揀間最少香港人嘅house,等佢無得黐香港同學

我母校Rugby school係一間house spirit好強嘅學校(強到有時差不多大打出手),house同house之間都隔好遠。但係我而家最好嘅寄宿同學有同house嘅,又有一齊打波嘅,更有同set唔同house嘅同學,無分咁多。

beastiebistro 發表於 20-10-13 18:16

可能趕得切報我女讀嘅Cheltenham Ladies College。男女校我誠意推薦我母校Rugby Sc ...
CLC 2022 Y9截止了。不過因為要去學校做assessment,所以之前未截止也沒有報名了。真羡慕妳女兒入到心儀學校,我知道CLC很好呀

祝你女兒門都搵到合適學校