用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2022 entry - Woldingham, Mayfield, Roedean
樓主: scootaloo
go

[英國] 2022 entry - Woldingham, Mayfield, Roedean

due to covid 19.
no on-site.assessment this year.

beastiebistro 發表於 20-10-13 13:14
回覆 scootaloo 的帖子

其實呢幾間我係另外啲帖都講過,你可以摷返嚟睇吓。

我有幫個女申請 Woldingham 同 Mayfield year 7, 唻緊會考試。請問如果唔計boarding 比例 (因為我哋係全家過去,個女係apply day place ), 你會覺得邊間好啲呢?如果加埋 Kings Canterbury (Junior King's), 又會點評價呢?謝謝你

回覆 muimui2 的帖子

咁我會咁考慮,如果你個女唔係特別內向文靜需要好多關顧嘅,揀大間啲嘅學校著數啲。因為多人自然多resources同facilities,一齊玩嘅同學都多啲啦。所以我會傾向Woldingham多啲。但係如果你話個女好delicate,好需要individual attention,咁就細校如Mayfield可能好啲。

KCS當然係好好嘅男女校(有人鍾意有人唔鍾意),音樂好,唔太着重運動。我唔知你同你個女喜歡咩所以唔敢就咁比較。

beastiebistro 發表於 20-10-15 09:03

咁我會咁考慮,如果你個女唔係特別內向文靜需要好多關顧嘅,揀大間啲嘅學校著數啲。 ...

先多謝你嘅意見,報 KCS 嘅原因係我重有個細仔,如果兩姐弟同一間我會方便啲。

但另一方面,我個女的確係內歛,佢好需要鼓勵,呢點係我偏向揀細校嘅原因。

成績方面,三間唻講應該係
Mayfield > KCS = Woldingham?

其實Woldingham 學校人數都唔多,請問你覺得佢同Mayfield 最大嘅分別係咩呢? Thx

KSC係好學校,兩姐弟讀埋一間都好,logistics易啲搞。最緊要性格唔好南轅北轍就得喇。如果唔係就是但一個蝕底咗。

其實我覺得Pastoral care兩間女校都好好,不過雖然Woldingham唔係大校,都有接近600人,而Mayfield只不過400人,分別都大㗎。少啲人始終intimate啲,有問題容易啲發現,快啲識晒啲人咁啦。爭200人學校就可能唔能夠同一時間安排又打hockey,又搞orchestra,又town trip咁喇,因為唔夠人。

比較起來,Mayfield活躍啲運動啲,Woldingham相對嚟講靜態少少,運動比重低少少。

嚴格嚟講,成績應該係Mayfield = KSC 〉Woldingham,不過我都係同家長講,參考下算喇。今年咁出年可能掉返轉都唔奇,到你女畢業又唔同境況。

beastiebistro 發表於 20-10-15 12:56

KSC係好學校,兩姐弟讀埋一間都好,logistics易啲搞。最緊要性格唔好南轅北轍就得喇 ...

唔知點解 Woldingham 2020成績係突然好左好多,仲好過 Mayfield... 不過我同意唔應該喺嗰幾個%做選擇,應該根據佢哋嘅性格先岩。

的確我兩個小朋友性格同強項都唔同,可能本身男仔同女仔嘅差異就已經比較大

所以我而家都係睇下大女考到邊間先再決定,如果最後大女揀女校,細仔就讀住prep school 先,等佢大啲再考間岩佢嘅 senior school。

都係一個好選擇。嘅然細佬可以入prep school,我絕對支持。要入好嘅senior school,一係要好早做功課同準備,一係就入prep school,佢哋自然識得prep啲仔女入好嘅senior school。當然唔係包生仔,但係機會真係大好多。

2020嘅成績完全唔可以做參考(因為疫情基本上都無考,全靠老師俾「印象」分),睇下算數。

beastiebistro 發表於 20-10-15 17:49

都係一個好選擇。嘅然細佬可以入prep school,我絕對支持。要入好嘅senior school, ...

係呀,細仔出年Year 5, 我覺得入prep school 都係唔錯嘅選擇,重可以試下考唔考到 Grammar School, 考到嘅話可以幫我慳學費

試吓啦。你需要資料可以PM我,我試吓幫手。

我女今年入Mayfield, 之前都有睇呢三間, 唔記得點解唔揀Woldingham, 可能係成績, 亦可能Asian的比例較高, 我地目標係少Chinese. 其實Roedean都多的, 不過因為去展覽都好大機會有Roedean counter, 可以坐埋去聽,仲可以即時約面試.所以都有in 到, 但沒有apply, 女女in完都好鐘意, interviewer知佢鐘意咩科, 就同佢講心儀科目令到佢好心動. 其實 Roedean同Mayfield各有各好, Roedean大D, 成績差不多, 不過我地去年暑假visit了Mayfield覺得環境及各樣都好滿意, 活動算係動靜都有, 最印象深刻係四周都display學生不同的作品, art work勁靚... 連maths and science都好多學生的presentation display... 另一樣, Mayfeild 學費吸引D.

muimui2 發表於 20-10-15 17:42
唔知點解 Woldingham 2020成績係突然好左好多,仲好過 Mayfield... 不過我同意唔應該喺嗰幾個%做選擇,應 ...

2020成績是predicted grade. 只要以往predicted grade準確, 老師交predicted grade上去, 按統計運算出來的結果就會相信老師的predicted grade.

Smilesun 發表於 20-10-16 12:45

我女今年入Mayfield, 之前都有睇呢三間, 唔記得點解唔揀Woldingham, 可能係成績,  ...

其實site visit 好緊要,親身感受先知邊間岩自己,希望出年疫情轉好,可以親身過去一趟!

muimui2 發表於 20-10-16 12:58
其實site visit 好緊要,親身感受先知邊間岩自己,希望出年疫情轉好,可以親身過去一趟!
...
係呀,而家安排唔到site visit 好煩惱,因為website 和 online virtual opening 都唔係好實在。 Site visit 除咗睇吓環境和交通外,親身感受吓學校的人和氣氛都好緊要,因為如果間間好似差唔多,靠personal感覺決定自己想讀邊間係最直接和肯定。

Smilesun 發表於 20-10-16 12:45

我女今年入Mayfield, 之前都有睇呢三間, 唔記得點解唔揀Woldingham, 可能係成績,  ...
你囡囡so far讀得開心嗎?其實我都只知woldingham好似約兩成international students,但多唔多Asian就找不到相關資料了。其實我只看學校資料覺得hardware及location好似Woldingham 比較好,同埋感覺好似氣氛自由啲,higher form時悶也可以約朋友出London逛逛(我估咋...),但課外活動和學科Mayfield又好似豐富啲,不過我係怕Mayfield唔知會唔會好傳統,太多規範和少自由時間,啲女會好唔慣。
Roedean看來也好,不過因為是Church of England,所以我考慮Woldingham 和 Mayfield (天主教背景)高一點。

我上年都去過mayfield school visit,不過另外兩間無去,比唔到意見你!
真心去唔倒school visit 係好難㨂,尤其係marginal case.
我個人覺得Mayfield 比較平實,可以講係down to earth。因為我同一時間去過其他女校參觀,感覺好唔同,唔知係咪因為天主教關係!當日由registrar 安排,有兩位admission staff同我地傾計和參觀學校,中途亦有同physics和 psychological 老師傾計,感受到他們都係好實在和有愛心的學校,不過相對我去過的其他學校,Mayfield比較細和舊,如果唔介意依一點的話,相信Mayfield都係一間好warming的學校,但可能因為有比較,所以我地最後揀咗另一間設施新啲的學校

scootaloo    發表於 20-10-16 22:49

scootaloo 發表於 20-10-16 15:06
你囡囡so far讀得開心嗎?其實我都只知woldingham好似約兩成international students,但多唔多Asian就找不 ...

Woldingham 今年比較多中國/ 香港學生 , 大約都有 90個左右 ,由其在Year 10 , 我女說開兩圍都唔夠坐 。

至於收多了 ,會否與2019 一年 成績突然跌了有關 我們都不知道 , 而且今年換了新校長,是有史以來第一位男校長 。

Year 7-8 星期六日都會安排活動比女孩 ,相信都不會太悶 , 疫情前都會有學校帶隊去不同地方参觀、 戶外運動 等 , 每月有安排星期五去打保齡球、 去看電影 、睇話劇/歌劇等 , 這間學校都不少本土英國學生是Full boarding , felix boarding 呢兩年都少了很多。 國際學生有超過3成的 ,俄羅斯、西班牙、 墨西哥 、日本、 韓國都不少,近年都多了泰國藉的同學。

上到Year 9以上星期六都可以與同學外出 ,每次外出要最少 3-4個同學 , 但有規定地區 , 火車票由學校安排 , 校內火車站是用不到Oyster card ,記憶中站內連售票機都沒有 。 要到Year 12以上先可出倫敦, 但不論Year 幾外出時間有限制。
這所學校距離Heathrow 機場約 45-60分鐘車程 ,距離Gatwick 就 30分鐘車程 。

至於課外活動多與少我就唔太清楚, 因為我女玩開嗰 2-3項, 如果是對Drama 有興趣, 這間學校就會比較適合, 這科也很有名氣.

scootaloo 發表於 20-10-13 21:35
CLC 2022 Y9截止了。不過因為要去學校做assessment,所以之前未截止也沒有報名了。真羡慕妳女兒入到心儀學 ...

assessment day轉咗virtual啊

katrinafu 發表於 20-10-16 17:09

Woldingham 今年比較多中國/ 香港學生 , 大約都有 90個 ...
謝謝妳的資料啊,啲weekend活動唔錯啊。我大女也有興趣ballet, 我電郵給學校問有關Ballet 的EC programme, 不過佢話等我個女有offer先再同我仔細傾吓ballet 方面可以點安排
90個中國/香港人比我想像中多啊...咁boarding house 入面會唔會覺得好多香港人咁㗎?另外無知一問,請問Woldingham boarding 係咪都有指定light out 時間和要繳交上網電子物品的規矩,即使住單人房?(明白這問題太trivial, 不過真係好想知)
如果唔參加weekend 活動,是不是就是私人時間呢?因為我要顧及細女無大女咁外向好動,細女想參加課外活動之餘也想有多少少私人空間,所以想看看學校是否算自由風呢。對不起太多問題了...

laijenny99 發表於 20-10-16 17:18
assessment day轉咗virtual啊
係呀,可惜已過了deadline for 2022 13+ entry 喇...因為好早之前見要飛去做assessment,所以後來無再睇CLC website 的更新了

scootaloo 發表於 20-10-16 18:55
謝謝妳的資料啊,啲weekend活動唔錯啊。我大女也有興趣ballet, 我電郵給學校問有關Ballet 的EC programme,  ...

今年真係特別多, 我都係睇學校各級IG 時見到點解今年咁多 黑頭髮黃皮膚先問阿女才知咁多中國/香港學生。

學校安排了Weekend 活動係要参加 ,  冇得唔参加 , 除非外出 就有機會一日 , 會去溜冰、 整陶瓷、 出去倫敦博物館, 動物園、 bath  巨石 、愛丁堡等 等 , 如果是 在校內整下麵包/蛋糕 /pizza , 咁就半日 ,有時會打波 , 行山 、 手工藝和 team building 都係半日 ,其餘就私人是間 ,學生們通常都去做功課 。Exeat 學校是開放宿舍的 ,但有時都會安排了活動 , 就Year 7-10都要参加 ,一年總有一次安排去宿營 3日兩夜(收費), 去玩下繩網、獨木舟等活動,並講明宿舍會關閉 ,  我女 就沒参加過呢類宿營, 因她一知 呢d活動,她就即搵本地同學 收留 ,去同學家住幾日 ,

兩姊妹不同年級 , Boarding House and 上課的Building 都不同 ,互相去不到大家的宿舍 , 由其現在疫情,學校每個corridor 都裝哂密碼鎖 ,
同級都不能去另一個Corridor .

有Light out 時間 ,越低年級越早light out , Year 7-11都會收手機 和電子用品 。 Year  7-9 都是Share room , Year 10開始便是single room .