用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問女仔升中,11定41校網比較有利?
樓主: WinonaBB
go

請問女仔升中,11定41校網比較有利? [複製鏈接]

回覆 apple1990 的帖子

我女應該唔會係B1A,所以無諗過呢2間!

回覆 1998Ruby1998 的帖子

即係如果B2,聖家小學升中,就算乙一填返直屬都好危險?咁乙二有乜可以填?謝謝!

WinonaBB 發表於 20-10-14 11:43
回覆 apple1990 的帖子

我女應該唔會係B1A,所以無諗過呢2間!

你女女是否 1A 同龍校升中冇關?龍校就係唔係 band 1 都可以升,DGS 仲係無條件升中,即係你 Band 3 都得 (雖然唔太可能)。

直屬學位有限,派完 Band 1 先到 Band 2,聖家直屬得 79,兩間小學一共 210 人,假設有 70% Band 1 and 2,當中有 20% 唔揀聖家/自行入左聖家,咁都有 103 人爭 79 個位。假設 103 人有 20% Band 1 安全入讀,咁 Band 2 咪 82 人爭 58 個位。
至於有乜 band 2 揀,你可以爬文望下九龍城 band 2 有乜揀,而且網友已經講左通常入邊間。你肯努力爬文,你得出嘅資料會比我地呢個 po 講更多。

謝謝你回覆。我意思係我女應該考唔入B1A。亦無25分入天神或St Mary。我女讀緊中西區幼稚園,本來諗住一直响中西區,但基於某些原因,可能要去九龍城區,之前無諗過,現在努力扒文!

WinonaBB 發表於 20-10-14 11:49

即係如果B2,聖家小學升中,就算乙一填返直屬都好危險?咁乙二有乜可以填?謝謝 ...
聖家小學部升聖家書院,B2生要睇當時有幾多B1生去其他B1 學校。

mcl203 發表於 20-10-14 08:57
九龍城係大網,可供選擇當然係比中西區多,亦可以叫彈性較大~~~

港島中西區和灣仔都比較集中傳統學校 ...

聖嘉勒小一應該有120人,到小六得返95人 。
知唔知點解會走咁多人? 會走去邊?
係咪私校通常係咁?
但最top個d私校係爭住插入去

alsonl 發表於 20-10-15 00:00
聖嘉勒小一應該有120人,到小六得返95人 。
知唔知點解會走咁多人? 會走去邊?
係咪私校通常係咁?

我唔太清楚。SC咁細校舍可以小一開4班收120人?我朋友年代都係60人走剩3X~~~

又好似SFA 6年內都走好多學生。以前自己身在津校,雖然學校都唔積極補回離校生,但都有來自如SFA,GHS,SHP嘅學生來插班,始終津校小一係要計分和睇地區,插返入自己想入嘅小學可能係不少家長嘅階段性目標,學費和升中路亦係原因之一~~~

mcl203 發表於 20-10-15 00:50

我唔太清楚。SC咁細校舍可以小一開4班收120人?我朋友年代 ...
SFA 每年都有好多學生出入,因為每年一、二年級級頭十名,都會到神校考抽班,例如 St. Mary, 協恩, 喇沙 等。另外又有頂唔順嘅學生走人。

回覆 mcl203 的帖子

聖嘉勒小學,每班40人,共3班,所以120人。

WinonaBB 發表於 20-10-15 12:01
回覆 mcl203 的帖子

聖嘉勒小學,每班40人,共3班,所以120人。

咁利害,以前去過佢校舍,好似好細咁,不過,只去到地下室內場~~~

mcl203 發表於 20-10-15 13:15
咁利害,以前去過佢校舍,好似好細咁,不過,只去到地下室內場~~~

小一收定多啲,預年年有人走

大女當年小一已經37人一班,P1 家長會,見到咁細班房竟然坐到咁多人。

PS# 近年都係90人左右畢業。
今年p5呢屆,依家已經得 8x 人

mykate 發表於 20-10-15 17:19

小一收定多啲,預年年有人走

我仲停留係兩班60人嘅時代,當年連係邊都未知,行條巷仔入去~~~

mcl203 發表於 20-10-15 17:29
我仲停留係兩班60人嘅時代,當年連係邊都未知,行條巷仔入去~~~

依家個入口都係一樣。

好攪笑,大女and 佢d 同學,一上中學,都會講:wah, 原來其他學校咁大呀

回覆 mykate 的帖子

小一有120人,但得90人畢業,係咪跟唔到去咗?好驚喎!咁多人唔見咗!

mykate 發表於 20-10-15 17:35
依家個入口都係一樣。

好攪笑,大女and 佢d 同學,一上中學,都會講:wah, 原來其他學校咁大呀

個入口無得改啦,以前去考和註冊感覺非常一般,好似好細咁又呢係人哋後面,仲話6:15上車,當年爭一步入咗去讀了~~~

mcl203 發表於 20-10-15 17:40
個入口無得改啦,以前去考和註冊感覺非常一般,好似好細咁又呢係人哋後面,仲話6:15上車,當年爭一步入咗 ...

yeah! 更好的在前面

樓主竟然冇諗過聖提?

回覆 mannewliv 的帖子

唔係聖幼,無20分,又唔係住net 11,真係無乜機會喎!

hkpapa852 發表於 20-10-14 08:11
如果一定可以令到女兒成為B1學生又只想入女校,11網當然好。
但如果擔心女兒有機會只係B2,或升中更大彈性 ...

hkpapa,借位一問 ,如女生想入B1A/B男女校中學,邊個小學校網比較好?

多多宝 發表於 20-10-25 22:58
hkpapa,借位一問 ,如女生想入B1A/B男女校中學,邊個小學校網比較好?
揀男女校,一定係東區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題