用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問女仔升中,11定41校網比較有利?
樓主: WinonaBB
go

請問女仔升中,11定41校網比較有利?

回覆 mcl203 的帖子

請問如果由小學開始讀上去,呢3間學校。除了睇DSE成績,還有甚麼需要考慮?聖嘉勒同九真是英小,而聖家就免費。直升自己中學機會又點排?謝謝!

WinonaBB 發表於 20-10-13 22:43

請問如果由小學開始讀上去,呢3間學校。除了睇DSE成績,還有甚麼需要考慮?聖嘉勒同九 ...

我對港島區會知多啲,九龍就唔係太清楚。

聖家係兩間小學上一間直屬中學,亦即係競爭會比較激烈。九真中學高中係用中文教學,補底似乎做得唔錯。

論直升機會率,應該最保障係聖嘉勒,有71個直屬位,夠晒俾自己小學B1+2學生直升中學。3間小學前列生都會有一定比例外闖,始終坊間評級若非太高嘅中學,對其小學前列生外闖嘅誘惑會大好多。九真始終係聯繫,係現有機制下只有21個位~~~

回覆 WinonaBB 的帖子

中西區/九龍城女子直屬(唔計民生、高主教呢啲。九真聯繫唔計。)
你要 DSE 成績,咁就 MCS》聖提女》聖心/聖羅撒/St Clare》聖家你要升直屬中學壓力細,覆蓋直屬小學學生高啲嘅,咁就聖提女/St Clare》聖羅撒/MCS/聖心/聖家*。
(註:聖提女除左龍年 120 人之外,其餘年份都係 100 人左右爭最多 99 個直屬位,2020 年直屬位 95 個,小六 97 人。St Clare 小學部 90 人,直屬 71,年年都有起碼 20% 唔直升,即係呢兩間學校只要唔係 Band 3,一定直屬入得返中學部。聖羅撒 120 人爭 93 個位,據用家講,頭 10 名都會考慮外闖。MCS 150 人爭 99 直屬,據聞係 7 成入到 Band 1。聖心私立部就問題不大,接近 90% 入讀 Band 1,但津貼部就冇咁數字清晰。假設今年自行一個聖心人都冇收,咁津貼部 150 人只攞到 51 個位。津貼部往年據家長講,多於 10 個會唔直升,預 6 成入 Band 1。聖家兩間小學亦多人外闖,估計兩校有 1X 名會唔直升,預計兩間加埋 6X% 入讀 書院部。始終係兩間爭一間,如果中學部突然呢幾年爭氣 DSE 不斷上升,咁外闖人數少,競爭亦大返。)
你要計小學乙一大唔大機會中獎,咁肯定係兩聖家當之無愧。
要計小學部校舍大細,咁 Maryknoll 必勝。

1998Ruby1998 發表於 20-10-13 23:38

中西區/九龍城女子直屬(唔計民生、高主教呢啲。九真聯繫唔計。)
兩所聖家應該有 20+ 妹妹上唔到中學部。

WinonaBB 發表於 20-10-13 09:57
請問女仔升中,11定41校網比較有利?

如果一定可以令到女兒成為B1學生又只想入女校,11網當然好。
但如果擔心女兒有機會只係B2,或升中更大彈性,一定係去41網。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

明白,謝謝!我也是比較熟港島學校。但聽人講九龍城區多Band 1學校,成日話校網好,所以想了解多些。

回覆 apple1990 的帖子

你指20+妹妹是Band 2 or Band 3?請問Band 2是否不是穩入中學?謝謝

回覆 hkpapa852 的帖子

如果女兒只有band 2,讀聖嘉勒已很大機會入番自己band 1中學。請問為甚麽41校網升中更大彈性?本身唔多了解九龍城校綱,謝謝回覆!

WinonaBB 發表於 20-10-14 08:34

如果女兒只有band 2,讀聖嘉勒已很大機會入番自己band 1中學。請問為甚麽41校網升 ...

如果妳肯定女兒入到聖嘉勒小學, 同埋當屆學生唔係太多人

聖嘉勒近兩年試過一級小六達100人以上, 相對只得唔夠7成人上得番中學部

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我希望升中唔洗再煩,目標係教會女校(基督教,天主教皆可)。咁聖嘉勒似乎係首選?但因為聽聞九龍城多好學校,就算band 2都好多出路,所以出post了解一下。唔知如果上唔返聖家中學,係唻都只能去其他band 2中學?

WinonaBB 發表於 20-10-14 08:42

我希望升中唔洗再煩,目標係教會女校(基督教,天主教皆可)。咁聖嘉勒似乎係首選 ...

任何一間有直屬B1中學既小學, 如果學生用直屬位上唔番中學部, 一定係B2學生, 到時係邊區都無乜好選擇 (因為乙1已選直屬中學)

乙2可選, 中西區到時只得B2C和B3既中學, 九龍城仲有一堆B2B男女校

我希望升中唔洗再煩,目標係教會女校(基督教,天主教皆可)。咁聖嘉勒似乎係首選 ...

九龍城係大網,可供選擇當然係比中西區多,亦可以叫彈性較大~~~

港島中西區和灣仔都比較集中傳統學校,受捧嘅大部分係男或女學校,全部都有自己中學,好處係進可攻退可守,唔好處係讀直屬會有一定程度嘅升中束縛。所以女仔係呢兩區,重點係小學是否能夠入到其中一間女校,升中少啲煩惱,一心一意唔打算直升除外~~~

聖嘉勒最高一年直至現在似乎係上年,95人,但扣除前走啲,後又一批唔夠資格用直屬位,直屬位仍然係足夠嘅~~~

WinonaBB 發表於 20-10-14 08:29

你指20+妹妹是Band 2 or Band 3?請問Band 2是否不是穩入中學?謝謝 ...
小學部B2 生,當然不是穩入B1中學部!九龍城升中網,還有B2A培道女子中學選擇!

apple1990 發表於 20-10-14 08:58
小學部B2 生,當然不是穩入B1中學部!九龍城升中網,還有B2A培道女子中學選擇! ...

不過B2學生如果放咗直中係乙1, 基本上就係放棄晒其它B2好選擇了!

明白,謝謝大家的回覆!

hkpapa852 發表於 20-10-14 09:01
不過B2學生如果放咗直中係乙1, 基本上就係放棄晒其它B2好選擇了!

呢個就係直屬嘅問題,若B2生乙1唔入,就已經蝕左一個位,要係乙2非常小心部署,或許已經不能選熱捧B2中學,再加上,自己中學都抽輸,隨機號碼大機會亦唔慌靚~~~

升中想唔洗再煩,就要揀入讀一條龍中小學!

囡囡想讀女校,一條龍好似無女校。另外,一條龍學校都好多人報,得音小比賽易入,但無呈分試,又好似係band 2?

WinonaBB 發表於 20-10-14 09:59

囡囡想讀女校,一條龍好似無女校。另外,一條龍學校都好多人報,得音小比賽易入, ...

St. Mary B1A 一條龍女校—->小學部 天神 & St. Mary 小學部,還有 DGS....

上唔返聖家中學,可能連培道都冇份,因為有部份 Band 1C 都會考慮培道,而且佢亦係 Band 1 防線之一。但九龍城不論各 banding 都有好多選擇,如果你係 Band 1,都有 11 間本區中學可以畀你填。反而中西區得 3 間齋校同 1 間男女校。如果係 Band 2 聖家女,始終係 2 間一齊爭,係非常危險,一定唔可能全部入曬,尤其如果聖家 Band 1 女唔出去搏。其他學校 Band 2 女乙一搏培道、丘記、甚至係何官、胡兆熾。如果你 number 唔好彩好後,你唔想搏他區位又唔想跌落 Band 3,咁就要排啲 Band 2BC,除非你願意放棄乙一聖家,揀直資或者搏其他學校。但的確,小一大抽獎,乙一聖家係穩入,呢點係其他女校做唔到。
St Clare 就算多到 100 人畢業,都一定會有起碼 20%+ 人唔直升 (今年好似係 24% 外闖, 95 人畢業?),會入其他 Band 1,即係都大約 80 人爭 71 個位,而且 St Clare 可能自行階段有收部份自己女女。近年都只係 50% 入中學部,即代表 St Clare 直屬位冇用盡過。

其次安穩係聖提女,佢直屬最多係可以畀到 99 個,呢幾年高小人數都係 99 內,即代表只要唔係 Band 3,基本上係全部直升,更何況級一二可能會心思思去其他學校/已經被中學部自行收左。龍年例外。

但 St Clare 唔一定考得入,聖提女唔一定抽得入。我知今年 St Clare 八月尾都有 call 人,所以希望都大。

St Mary's 小學部同天神都係一條龍 ,不過兩間都係區內爭崩頭嘅學校,叩門亦係 all are welcome 筆試。筆試份野唔容易,如果 SFA、APS 呢啲筆試學校你都考唔到嘅話,咁呢兩間叩門就....機會微弱。

直資小學冇女校,但好多一條龍。私立得 DGJS。不過女校 or 男女校呢啲問題,報曬名,攞曬 offer 先再諗。