用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 12 學校 assessment result 差
樓主: Janis_Ben1223
go

[英國] Year 12 學校 assessment result 差  

doggy2013 發表於 20-10-13 08:27
讀完中四先去英國,唔拖唔水
其實讀完中四去英國讀 sixth form college 係唔少香港名校學生相當普遍既做法。

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 11:11
回覆 smileybebe 的帖子

編輯
如果 IELTS 5.5分,其實去讀 sixth form college 或者 12 班,相當抆水。我估用未來一年改善英文係最好既方法。

王家爸爸 發表於 20-10-26 09:14
其實讀完中四去英國讀 sixth form college 係唔少香港名校學生相當普遍既做法。 ...

係呀!其实好多名校生,中二已开始自修緊gce 所以佢地跳班真係毫無难道,但如好似我地咁,中四开左学先特然想話下年去讀6th form, 连学制都未知清楚,有得in都算辛运了,为有2022年先再去in果安全d。

不过,我之前问的另一个问题,真係好想知可不可行,就係咁
1. S4后先跳去一间不錯的selective boarding,但成績可能只会一般般
2. 一年后再报一间更好的boarding重讀6th form

咁样可行吗?不知有冇人咁做过呢?

我是这样想的,在香港讀S5, 讀多几科如中文,LS,6th form 时不会有用,但如將S5的一年变成第一年sixth form, 咁再从讀6th form时咪会更顺利,这样对”细仔”特別有利(因为讀U6时,和其他同学还是同年而已),对吗?

熱血勳章

其實讀完中四去英國讀 sixth form college 係唔少香港名校學生相當普遍既做法。 ...

留港畢業就似踼英超,過去讀G12就似踼港甲聯賽,可以輕鬆取勝

EASTCOAST 發表於 20-10-26 09:39
留港畢業就似踼英超,過去讀G12就似踼港甲聯賽,可以輕鬆取勝
個人認為兩條路各有好壞,不過如果IELTS攞6分以下,我會建議DSE。

twhkleung 發表於 20-10-26 09:36
係呀!其实好多名校生,中二已开始自修緊gce 所以佢地跳班真係毫無难道,但如好似我地咁,中四开左学先特 ...
問題係如果係咁就會浪費多一年。如果唔介意浪費一年,倒不如考DSE,考得好直接入大學,考得唔好,讀foundation year再入,可能會更好。

twhkleung 發表於 20-10-26 00:20

係呀

我哋都係,不過係考Year 9,都有成35人

因為有d Form 4 已經考完 IG
好順利成章去駁Sixth Form

係呀!其实好多名校生,中二已开始自修緊gce 所以佢地跳班真係毫無难道,但如好似我地咁,中四开左学先特 ...

我唔知有冇人會重讀yr12,但有都應該好少。
就算得,你孩子長途跋涉去讀左1年剛適應又要轉校,英國咁大唔係香港過九龍咁简單,如果到時收你孩子重讀的好學校可能係另一省市,咁你孩子又要搬又要攪一大輪?你要考慮清楚先好。
再講,sixth form兩年要預備好多嘢,除了等yr13考A level, 呢兩年入面要儲學習经验用來報大學的,你孩子如果yr12讀得好好地,轉校全部嘢要重頭来過,你同孩子要好好諗清楚值唔值得咁搏, 始終冇人知佢轉去另一間學校係咪會有你預期的更好成績。

我個人建議最好唔好有轉校呢個計畫, 盡量同佢搵一间適合的sixth form學校讀到入大學較好。

longlokma 發表於 20-10-26 10:28
我唔知有冇人會重讀yr12,但有都應該好少。
就算得,你孩子長途跋涉去讀左1年剛適應又要轉校,英國咁大唔係 ...

非常同意
睇UK 學府的資料
我覺得最喜歡的
不是單單 Exam 成績
而是整個career guidance 和
「學習經驗」

香港好多名校生水平真係好高,佢哋讀完中四已經超越英國GCSE程度,所以佢地直接跳一年讀Y12 真係無問題,慳錢慳時間。
但自問自己兒子唔係名校又非高材生,所以讀完中三去讀Y10比較保守同穩陣,打好理科底子同時享受一下boarding school 生活,識多幾個同學朋友都好開心,一世人流流長,讀多一年中學都唔係奢侈浪費既,我仔讀Y10時佢話有D人地Y9教但香港未教過,其實好睇學生本身程度,唔係人人適合跳班,尤其呢度好多家長小朋友係高材生,考入牛劍都唔少,有個假象好似牛劍好易入咁,但事實一定唔係易入。

giver    發表於 20-10-26 17:59

回覆 twhkleung 的帖子

你點知你小朋友唔會如魚得水,讀第一間就讀得好好呢?不過要記得因為無考GCSE英文,有好多大學會要求返IELTs。

我個人認為家長應該客觀評估自己小朋友英語能力(唔係齋睇香港學校個分或者齋信IELTs個分),始終IELTs只係一個一次性嘅考試,莫講話所有科目用英文教,仲要融入生活。大部分sixth form留英學生跟唔上都係因為英文(有時係因為生活上英文交流唔暢順影響埋學習)。

講返你小朋友,其實仲有一條路。有部分學校有One year Intensive GCSE Course俾(15-16歲)學生讀,例如King's School Canterbury。都係一個唔錯嘅選擇。起碼會考咗英文同Maths GCSE,之後報大學就彈性好多喇。

一家三口 發表於 20-10-26 06:54

我以為Cambridge係唔比轉科。我知其他大學頭一個月內可以申請轉科,收唔收就另話。
我女個同學係喜歡自己讀的那科,只係間大學在呢科唔出色,難搵工,所以先想轉同校商科。

beastiebistro 發表於 20-10-26 10:44

你點知你小朋友誤會如魚得水,讀第一間就讀得好好呢?不過要記得因為無考GCSE英 ...

請問如果讀 Kings 個 1 年制
Lower form year 12 個咪可以直入King’s ?

回覆 joyjoy815 的帖子

應該都要考試,亦有學生考入其他senior schools。可以參考:

https://www.international.kings-school.co.uk/future-destinations/

咁多簡體字?

doggy2013 發表於 20-10-26 12:31
咁多簡體字?

有问题吗?
第一,好多香港人都会寫简体,包括我,第二,就算果位家長係內地人又有乜问题呢?不可以问问题吗?

longlokma 發表於 20-10-26 13:05
有问题吗?
第一,好多香港人都会寫简体,包括我,第二,就算果位家長係內地人又有乜问题呢?不可以问问题 ...

唔好意思,部机set左寫繁出简,放便send message 比內地同事,他们唔係好识睇繁体,睇下点设番做寫繁出繁寫简出简先

beastiebistro 發表於 20-10-26 10:44

你點知你小朋友唔會如魚得水,讀第一間就讀得好好呢?不過要記得因為無考GCSE英 ...

多谢各位意见,一定会多做功课去准备下

你兒子 IETLS 咁低分,A level考到3個 A都係無大學讀。
認識個小朋友,Oxford有 offer亦都考到要求成績,最後都無得讀。原因係 IELTS考左3次都唔達標,最後去左Scotland 另一間IELTS要求低d的大學讀。

如果讀1年 GCSE ,相信學校都只會準讀 English as Second language, 報大學時都係要IELTS 達標。無論決定係點樣,趁現在學好英文考好 IELTS.

好多香港DSE學生都有能力考IELTS考到8分以上甚至滿分,所以IELTS考得好係 achievable.