用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 12 學校 assessment result 差
樓主: Janis_Ben1223
go

[英國] Year 12 學校 assessment result 差  

wloi 發表於 20-10-26 17:17
回覆 twhkleung 的帖子

你兒子 IETLS 咁低分,A level考到3個 A都係無大學讀。

hehe... 我諗你搞錯咗,我仔重未開始考任可試,重向HK讀緊S4,只是個九月時才特然開始想去英國讀書好唔好,才開始評究GCE A-level個制度。不過好多謝关心!

yuyueng 發表於 20-10-26 10:43
香港好多名校生水平真係好高,佢哋讀完中四已經超越英國GCSE程度,所以佢地直接跳一年讀Y12 真係無問題,慳 ...

好鍾意你講"呢度好多家長小朋友係高材生,考入牛劍都唔少,有個假象好似牛劍好易入咁,但事實一定唔係易入。"
唔好輕視英國公開試嘅困難度,亦唔好高估小朋友嘅適應能力。人生流流長,早一年或遲一年大學畢業,其實係無分別。

SIYip 發表於 20-10-26 17:54
好鍾意你講"呢度好多家長小朋友係高材生,考入牛劍都唔少,有個假象好似牛劍好易入咁,但事實一定唔係易入 ...

我認為重點唔係要早一年入大學,而是對於某些學生,用多一年在香港DSE課程其實是浪費時間

回覆樓主:

如果小朋友在香港成績一向都好而且英文程度高的話,而且留英前已自修IGCSE,讀完中四過去讀year 12是可以的,但如果以上條件未能做到,建議都係讀完中五先去year 12,勝算高啲!
不竟首年去英國太多野要兼顧,留返多啲空間比小朋友去適應好啲!
而好多名校生具備以上條件,所以好多都讀完中四就過去讀year 12

twhkleung 發表於 20-10-26 17:52

hehe... 我諗你搞錯咗,我仔重未開始考任可試,重向HK讀 ...
Sorry sorry 撈亂晒

twhkleung 發表於 20-10-26 13:17
唔好意思,部机set左寫繁出简,放便send message 比內地同事,他们唔係好识睇繁体,睇下点设番做寫繁出繁 ...
我用手機手寫都係繁簡體字混雜,我要喺網上轉返做繁體。

王家爸爸 發表於 20-10-26 22:06
我用手機手寫都係繁簡體字混雜,我要喺網上轉返做繁體。

好討厭網上fb/forum啲人成日要纠缠係呢啲咁無聊嘅地方,依家又唔係登報出公文,香港人日常寫嘢夾雜简体字同英文向來如此,唔喜歡的可以自己唔寫唔睇唔答,但见人寫就追住批鬥,以為自己係正義聯盟?细路唔識谂就算,連大人都咁偏激真心厭烦
補充, 純粹借题呻下,不是针對你的回應,多多包涵

KIMLIFEINUK    發表於 20-10-27 19:48

longlokma 發表於 20-10-27 00:21

好討厭網上fb/forum啲人成日要纠缠係呢啲咁無聊嘅地方, ...
對唔識簡體字既人,其實又真係有啲睇唔明而覺得煩。情況就好似睇啲小朋友WhatsApp用既英文一樣,開始既時候好難睇得明。問題係嗰個係自己小朋友,你點都需要主動去學,去適應。個人認為,出POST、評論都係用返當地最多人識既語言會好啲,簡單既網上繁簡轉換就可以減少自己對其他人既困擾,我會做。

longlokma 發表於 20-10-27 00:21

好討厭網上fb/forum啲人成日要纠缠係呢啲咁無聊嘅地方, ...

無錯, 唔識睇, 唔想睇可以唔睇, 唔回。 但係出個咁既emoji 其實好無禮貌。

王家爸爸 發表於 20-10-27 08:55
對唔識簡體字既人,其實又真係有啲睇唔明而覺得煩。情況就好似睇啲小朋友WhatsApp用既英文一樣,開始既時候 ...

sorry, 咁我绝对唔同意。

第一 我唔認為香港人尢其30+真係会睇唔明简体字,除非佢根本唔識中文。

第二 睇唔明嘅人可以唔回,唔少人係ek 都會打英文, 係咪個個睇得明? 有冇人出聲问點解有人要成段打英文 或者點解要中英夾雜? 你出嗰段回應已經係中英夾雜, 跟你所講香港人識得最多嘅只係中文, 點解你又唔全部寫曬做中文字?

第三 做人處世要學識互相尊重,身教永遠重於言教, 自己覺得煩就可以對人作出批鬥侮辱? 雖然明顯依家好多人變成咁, 連我一向覺得係ek入叫比較理性嘅家長都有咁樣嘅價值觀,難怪呢度面目全非。

要講嘅講完,呢個議題唔需要再討論下去。

hiddenhero 發表於 20-10-27 09:01
無錯, 唔識睇, 唔想睇可以唔睇, 唔回。 但係出個咁既emoji 其實好無禮貌。
...

好似所有人都已經忘記咗尊重係基本禮貌。 不過算了, 呢度講海外升學我唔再扯開話題了。

longlokma 發表於 20-10-27 10:18
sorry, 咁我绝对唔同意。

第一 我唔認為香港人尢其30+真係会睇唔明简体字,除非佢根本唔識中文。
你可以唔同意,亦唔需要同我解釋。唔係個個中國人都有同理心,呢啲大家只好接受。

王家爸爸 發表於 20-10-27 10:22
你可以唔同意,亦唔需要同我解釋。唔係個個中國人都有同理心,呢啲大家只好接受。 ...

係forum發言係畀所有人一齊睇,所以才有睇唔明嘅人可以唔睇唔答之講法。

呢樣同中國人或同理心完全無關,反而係 顯示依家嘅人自我膨脹得好緊要,人哋公開寫嘅嘢一定有責任要佢明, 佢睇唔明就係人哋唔啱, 呢種思維真係荒謬到極

longlokma 發表於 20-10-27 10:36
係forum發言係畀所有人一齊睇,所以才有睇唔明嘅人可以唔睇唔答之講法。

呢樣同中國人或同理心完全無關, ...
同理心既基礎就係從對方既角度睇問題,其他現象都係呢個基礎既延伸。

王家爸爸 發表於 20-10-27 11:02
同理心既基礎就係從對方既角度睇問題,其他現象都係呢個基礎既延伸。

咁容許中英夾雜,但係唔容許繁简夾雜, 咁算唔算有同理心? 定係同理心都可以選擇性咁用?

根據你講嘅同理心基礎,你連自己都否定了。

longlokma 發表於 20-10-27 11:16
咁容許中英夾雜,但係唔容許繁简夾雜, 咁算唔算有同理心? 定係同理心都可以選擇性咁用?
...
中英夾雜係香港既特色,個個香港人都係咁,亦個個香港人都明,所以無問題,情況就好似新加坡人幾種語言夾雜。

MyTeddyBear    發表於 20-10-27 11:38

不如大家都係討論返幫到其他家長嘅資料吧啦。

王家爸爸    發表於 20-10-27 20:45
twhkleung    發表於 20-10-27 11:36

王家爸爸 發表於 20-10-27 11:20
中英夾雜係香港既特色,個個香港人都係咁,亦個個香港人都明,所以無問題,情況就好似新加坡人幾種語言夾雜 ...

個個香港人都明?好肯定唔係啦。
你試下問下7,80歲以上嘅老人家有幾多人識睇中英夾雜嘅嘢?
你又畀佢睇下繁简夾雜嘅文章睇下佢識唔識睇?
唔識英文嘅老人家就唔算香港人?
香港特色唔只止係中英夾雜,包容性強更加係香港特色。
不過呢種特色好明顯畀人破壞到体無完膚, 破壞咗仲要理直氣壯,可笑可嘆。
要講同理心嘅人自己根本就冇。 你自己覺得冇問題就冇問題? 呢啲就係自我膨脹嘅證明。
甲: 我包容別人中英夾雜, 亦同時包容別人繁简夾雜, 雖然我有可能部分或完全唔明。
乙: 我包容別人中英夾雜, 但拒絕包容別人繁简夾雜, 因為後者我可能部分或完全唔明。
小學题: 甲乙二人,谁人有同理心?

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 08:21
各位你好,我仔讀完中四今年去英國讀year 12, 佢揀左Phy, Fmaths, maths, business, 學校啱啱做左第一次ass ...

你有無機會和各科老師傾下? 了解下仔仔的學習需要.有可能是考核的模式或答題的方法不同, 令他掌握不到.
當然英文亦可能是另一個問題, 最緊要清楚問題所在, 再幫他.
我估不宜咁快主動和他討論drop 科. 如果仔仔自己都感到失望及無助, 先要幫他處理情緒及壓力, 再研究一下有咩實質可以幫到他的學習.

我囡囡都完中四今年去英國讀year 12, 佢英文好好, 所以語言不是問題, 但上星期和各科老師傾(學校安排)卻是英文比較不理想. 我相信是心理質素的問題, 老師的要求不同了, 要時間適應.

我囡選的科目, 只有maths同你仔一樣. 我教數, 我同囡囡有傾課程, 9月主要都係DSE 中四的課程, 幫一幫他, 加D信心仔仔應該跟到.  10月開始教了一些M1的統計, 所以可能要努力D去掌握.  現在有些人都會zoom補習.  我囡去之前就搵退休朋友幫她補晒GCSE CHEM的課程, 免得她要bridge唔到. 而家無補,但我知呢位朋友都有幫其他去了外國讀書的補習學生zoom補chem.

Smilesun 發表於 20-10-27 18:29
你有無機會和各科老師傾下? 了解下仔仔的學習需要.有可能是考核的模式或答題的方法不同, 令他掌握不到.
當 ...

想問10月教M1係指Maths定F Maths?阿仔未必修 F Maths,怕應付唔到,係香港無修M1