用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 12 學校 assessment result 差
樓主: Janis_Ben1223
go

[英國] Year 12 學校 assessment result 差   [複製鏈接]

longlokma 發表於 20-10-25 18:03
其實讀埋中五先去讀yr12係嘥時間,除非孩子程度好差,留多一年香港讀埋中五目的是惡補A level心儀科目,否 ...

但係今日考果间,agent 話学校打算收10人,有38人考,而大部来自dbs, spcc,港同之類,重要係讀緊S5, 除非个S4生係資優或是早两年已在准備,否则, 我估应很难考得好过这班神校的S5生排在头1 0位禾???

twhkleung 發表於 20-10-25 18:18

但係今日考果间,agent 話学校打算收10人,有38人考,而 ...

其實我身边認識的学生反而中三後去讀yr11及中四後去讀yr12的佔最多,這亦最刎合英國同齡学年。

你target對成績有高要求的學校,好坦白,你孩子真的適合嗎?如果學校唔收是由於考試成績,你和孩子要認真考慮清楚,香港多讀一年是否就必然追到?追得辛苦嗎?能承受去到的學習壓力吗?

否則,是否該選擇考慮其他更合適的學校?

longlokma 發表於 20-10-25 18:34
其實我身边認識的学生反而中三後去讀yr11及中四後去讀yr12的佔最多,這亦最刎合英國同齡学年。

你target ...

你說得很对,agent 也说,如最后学校有offer,咁就可安心接受,因学校是有信心教好个好生才收,但如果是waiting後先收到offer才收,咁就唔好去了。我觉得这agent很专业,唔会为左d com就叫学生去。

twhkleung 發表於 20-10-25 18:45
你說得很对,agent 也说,如最后学校有offer,咁就可安心接受,因学校是有信心教好个好生才收,但如果是wa ...

我女都係讀完中四去讀sixth form, 返了兩個月學,比我想像中理想,成績進步了不少,比起在香港個時,但有些課程事實上香港中五先教,但如果讀埋中五先過去讀sixth form, 浪費了一年時間讀中文和通識科

小公主媽媽 發表於 20-10-25 18:51
我女都係讀完中四去讀sixth form, 返了兩個月學,比我想像中理想,成績進步了不少,比起在香港個時,但有 ...

係呀,其实我对孩子也有信心可应付得来,無內心而这间,实在太多勁学校S5生申請,要入到唔係你成績好唔好,而係要好过这批达到头十位才有机,所以为有出年再申請过啦!

小公主媽媽 發表於 20-10-25 18:51
我女都係讀完中四去讀sixth form, 返了兩個月學,比我想像中理想,成績進步了不少,比起在香港個時,但有 ...

我大囡讀完中五去讀SIXTH FORM, 囡囡認為讀完中五去讀SIXTH FORM, 可以輕輕鬆鬆應付L6的課程, 囡囡講大約已經學了6成多的課程. 可以用多D時間專注牛劍入學試.

longlokma 發表於 20-10-25 18:03
其實讀埋中五先去讀yr12係嘥時間,除非孩子程度好差,留多一年香港讀埋中五目的是惡補A level心儀科目,否 ...

唔一定嘥時間。

可能我囡囡好彩啦,面試劍橋時問了一條physics 問題,條問題A level 係未教,而DSE 係學左,所以囡囡識答,讀完中五都唔係無用架。(其實真係覺得有運氣好緊要)  

GIPW    發表於 20-10-27 11:06
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-10-25 20:20
唔一定嘥時間。

可能我囡囡好彩啦,面試劍橋時問了一條physics 問題,條問題A level 係未教,而DSE 係學 ...

恭喜你囡囡入到心儀大學,其實運氣最重要

一家三口 發表於 20-10-25 20:20
唔一定嘥時間。

可能我囡囡好彩啦,面試劍橋時問了一條physics 問題,條問題A level 係未教,而DSE 係學 ...

恭喜你囡囡
不過就算有學術性問題答唔到都唔緊要,呢啲大學面試主要睇學生反應,尤其面對開放性問題的思维方式 。
預祝你囡囡一切順利

longlokma 發表於 20-10-25 20:28
恭喜你囡囡
不過就算有學術性問題答唔到都唔緊要,呢啲大學面試主要睇學生反應,尤其面對開放性問 ...

都認同,但我覺得係筆試行先,跟住面試

一家三口 發表於 20-10-25 20:33

都認同,但我覺得係筆試行先,跟住面試

希望我仔可以似師姐一样咁叻,大学时再可做你囡囡師弟就好了,哈哈!

我覺得點解一定要跳級?

我女在香港完成 F.3先去讀 Y10,因為要時間適應同syllabus唔同,我女初初都要補返追讀 Y9的課程。佢宜家已經讀緊大學,佢好滿意自己無跳級,可以用充足時間去打好個底,享受校園生活,同習慣英國生活。

我女另一位香港同學,成績好好,所以讀完F4跳 讀Y12....佢家姐讀 Oxford (用DSE成績入),佢都 aim Oxbridge.

佢同我女講好後悔跳級,應該讀埋 F5打好個底先去讀 Y12.佢未讀過 GCSE, 而 A level係 assume你已識晒 GCSE的課程。佢追得好吃力,更加完全無享受過英國校園生活,日日就係讀書讀書同讀書。最終圓唔到Oxbridge夢。入到 Warwick,但唔係讀 Warwick強科。佢話搵 intern先知自己揀錯學校揀錯科。剛剛暑假同大學傾,學校兩個方案,一係立即轉系(Warwick 只得商科有競爭力) 由Year 1讀起,一係完成埋 Year 3, 讀 Master.

最終都係選擇繼續讀埋最後呢年再打算,佢成績一d都唔差。

跳級呢樣真係唔係個個適合,要自己衡量下。

但係今日考果间,agent 話学校打算收10人,有38人考,而 ...

請問今日考那一間?

你agent有甘多information 比你,我咩都唔知

kct18 發表於 20-10-25 22:33
請問今日考那一間?

應該係Caterham

唔怪得知咁多人考!除了A A仲有B agent,咁可能唔止三十幾人

想問caterham 是否12月才有result, 會唔會早些有result

小公主媽媽 發表於 20-10-25 20:28
恭喜你囡囡入到心儀大學,其實運氣最重要

运气有是重要,但也不是沒什么策略可准備,我的agent也教了些心得,信不信自己判段了

就係不要选成绩要求比小朋友水平高的。原因是这样,好学校(指成績方面)一般会幫学生寫reference同協助改personal statement,特別係oxbridge果d,但又不可能每个都重点咁幫,为有挑选学生来幫,比如这校每年有10%入oxbridge,咁就会全力去幫top 10%学生。所以佢話,如果有A和B校offers,A校入oxbridge rate有20%,B校有10%,如自问小朋入A后约会在top 30%,但如在B校则有机会在top10%內,咁就应选B校而非A校。

bbeasy25 發表於 20-10-25 23:33
應該係Caterham

係呀

wloi 發表於 20-10-25 22:13
我覺得點解一定要跳級?

我女在香港完成 F.3先去讀 Y10,因為要時間適應同syllabus唔同,我女初初都要補返 ...

選科真係好重要 昨晚同囡囡傾計,佢間college 有位學生 入了Land economy, 入讀後唔多like, 同學校申請轉去engineering, 學校比了份卷佢做,最終學校話:學校已經開學3個多星期,怕佢跟唔到,所以唔比轉科喎。 近日已經唔見到呢位學生,唔知係咪回了家鄉。

所以選擇喜歡的科目去讀真係好重要。
‹ 上一主題|下一主題