用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 12 學校 assessment result 差
樓主: Janis_Ben1223
go

[英國] Year 12 學校 assessment result 差   [複製鏈接]

回覆 Janis_Ben1223 的帖子

唔好太擔心,仲有時間,最緊要唔好俾個仔氣餒。同學校了解下,亦都快啲同個仔商量下讀乜,或者叫阿仔同學校嘅career tutor好好傾傾,睇吓咁嘅時間表,點樣安排最有效。

真係扶正唔到好似另外網友咁講仲有Foundation係一條路。

etoile 發表於 20-10-13 14:10
十月 half term break係咪唔返?

通常香港讀完中四去讀Y12,理科方面應該問題唔大。ielts 5.5好大可能係 ...
10月阿仔唔返黎因為可以留學校,我會同佢詳細傾下,睇下轉邊科,唔該哂

kct18 發表於 20-10-13 14:20
我見朋友話Warwick U報econ的話,如用business 和Econ,只計你一科,所以我估學校一般唔想你咁揀,浪費咗 ...
以阿仔現時成績,無論轉唔轉科都肯定唔會考慮呢d學校多謝你的資訊

brother4 發表於 20-10-13 14:41
不用太擔心,—年後成績-般另類考慮foundation
爲什麽要讀英國Foundation?英國大學基礎課程的港澳學生, ...
呢個我都有了解過,會作最後的選擇,thank you

醒目開學勳章

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 14:46
回覆 3b 的帖子

其實阿仔選科時都有提及將來想讀finance/account等,不過當時因為中三呢科成績唔好,所以 ...

參考下以下資料

https://www.theuniguide.co.uk/advice/a-level-choices/six-things-you-need-to-know-before-making-your-a-level-choices

https://www.theuniguide.co.uk/advice/a-level-choices/what-a-levels-do-you-need-for-the-degree-you-want-to-study

朋友個仔今年考DSE有544 (無M1/M2),在clearing時Durham和Shieldfield的Finance 都有offer。可能係oversea students,收生要求比網上公報的低。所以樓主不用太過灰心。

回覆樓主:

我成日以為FM upper sixth先讀,唔喺架咩?

luckyangel 發表於 20-10-13 15:48
我成日以為FM upper sixth先讀,唔喺架咩?
CATERHAM SCHOOL 係U6 先讀FM.
其實係一家四口子

回覆樓主:

如果數唔好,真係好難讀engineering.
另外,樓主仔仔ielts reading 5.5其實係偏低, 請問佢 oral/listening幾多分? 英文弱真係會好蝕底。
有啲學校有個別補習畀有需要嘅學生, 或者你了解下你仔仔學校有冇,應該要另外畀錢嘅, 但係如果佢有需要你就要盡快 幫佢catch up學習進度。

回覆樓主:

即看學校?Maths n FM當1科,如upper sixth 才決定是否修FM可以?

會唔會搵香港補習老師,可以skype 或zoom...唔少係專教 A Level

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 15:09
以阿仔現時成績,無論轉唔轉科都肯定唔會考慮呢d學校多謝你的資訊

我明白,所以我諗住比你多些資訊,依啲未必係你要轉科的原因!

唔洗太擔心嘅,始終佢都只係啱啱開始讀a level一個月。我y12果時成績都唔係話好好,但翻到香港有補習同自己努力讀書,最後都入到russell group其中一間大學讀!加油啊

game9099 發表於 20-10-13 17:46
唔洗太擔心嘅,始終佢都只係啱啱開始讀a level一個月。我y12果時成績都唔係話好好,但翻到香港有補習同自己 ...

我想問Maths and FM 是當兩科定1.5 科?

回覆 小公主媽媽 的帖子

兩科

beastiebistro 發表於 20-10-24 23:42
回覆 小公主媽媽 的帖子

兩科

Thank you !

放心啦 香港人讀書好叻 唔讀書由自可 一發力 一個學期前後判若兩人

回覆樓主:

其實如果入大學想讀Eng,通常入學要求時Math+Phy/FM+1科
所以Math 系一定要好,而IELTS只有5.5是底,但可以再考,還有時間
可以考慮補習下,可以選擇回香港時補或者用zoom,亦可以問下學校是否有補底
或者考慮入大學轉讀其他,按入學要求再決定是否轉科
DouglasMaMa :lol

回覆樓主:

借位一问,如讀完S4跳去讀6th form, 其实如果第一年考得唔滿意,不管是底份或是不夠高(如top 10 %),咁可以申請repeat 6th format 吗?又或是再考別校的入学試再去讀多次6th form 呢?
因我发现,其实去一些較高ranking 既boarding, 其实大部份都係讀緊S5, 咁样,就算好彩收,去到都可能唔係佢地考得top.
既 1. 讀埋S5先去,或 2.跳讀6th form, 但选擇讀2年来保正考到top 10.

不知大家点睇?

twhkleung 發表於 20-10-25 17:41

借位一问,如讀完S4跳去讀6th form, 其实如果第一年考得唔 ...

其實讀埋中五先去讀yr12係嘥時間,除非孩子程度好差,留多一年香港讀埋中五目的是惡補A level心儀科目,否則日日返學大部分時間都係用係佢A level根本唔會揀的科目,有乜意思呢?
‹ 上一主題|下一主題