用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍東滙基收生標準
go

九龍東滙基收生標準

小女brand 1學生,強於數學,外向。但對音樂沒有興趣,聽人講滙基一定要精於音樂,是真的嗎?另外想知滙基收生是怎樣的,他們喜歡收什麼學生?

jkbbjk 發表於 20-10-13 00:17
小女brand 1學生,強於數學,外向。但對音樂沒有興趣,聽人講滙基一定要精於音樂,是真的嗎?另外想知滙基 ...

以我了解,學校規定所有初中同學必須學習弦樂作為一種段練,不要求同學考ABRSM 級試,但是會有大合奏及表演活動。兒子入讀後向我反映,班上同學一般都是1B 生或以上程度,大多是喜歡閱讀及上課時主動發問,性格開朗活潑。當然有同學本身有學樂器,小兒也有學開樂器,但我想未必是收生標準要求吧。

如果學結他可以嗎?小女説結他是她唯一可考慮的

jkbbjk 發表於 20-10-13 17:11

以我愚見,如果你的女兒今年都已經是小六生,才為升中急著學樂器,倒不如專心考好呈分試吧!面試表現來得重要呢

她今年小五,所以還可

小女brand 1學生,強於數學,外向。但對音樂沒有興趣,聽人講滙基一定要精於音樂,是真的嗎?另外想知滙基 ...
不一定,band 1學生,面試okay。就可以。建議參加開放日。

jkbbjk 發表於 20-10-13 17:11
學生要係小中大提琴揀一樣.

小女brand 1學生,強於數學,外向。但對音樂沒有興趣,聽人講滙基一定要精於音樂,是真的嗎?另外想知滙基收生是怎樣的,他們喜歡收什麼學生?

小女小學一年級時學過短時間鋼琴, 但佢學琴時俾我係琴行見到佢"釣魚", 之後我無要佢學琴及小學畢業前佢再無學任何過樂器, 佢對樂器無咩野興趣及基礎

佢係匯基初中三年學中提琴, 3年內佢音樂科考試有時合格, 亦有時不合格. 匯基學樂器你當作小學高中時學木童笛咁心態, 唔洗太大壓力, 當應付校內考試便可.

P.S. 匯基學樂器係音樂堂學的, 要考試的, 不是課餘興趣小組.

希望能解開你心中疑惑

jkbbjk 發表於 20-10-13 20:57
她今年小五,所以還可

小女19年考過匯基,面試時佢個組好多人,想講嘢都冇時間。佢冇任何音樂體育,但第一round 已收了,主要睇成績收人。

ktdanielli 發表於 20-10-14 10:28
小女19年考過匯基,面試時佢個組好多人,想講嘢都冇時間。佢冇任何音樂體育,但第一round 已收了,主要睇成績 ...

你好! 請問是 B1A 生嗎?你指面試嘅小組討論時太多人,所以小朋友冇機會發言?

a_for_apple 發表於 20-10-14 17:44
你好! 請問是 B1A 生嗎?你指面試嘅小組討論時太多人,所以小朋友冇機會發言?
...

是不是B1A生不清楚,肯定B1B. 是每組有太多學生,時間太短,19年有千多2千人同一天面試,安排上有點時間不足。

ktdanielli 發表於 20-10-14 18:07
是不是B1A生不清楚,肯定B1B. 是每組有太多學生,時間太短,19年有千多2千人同一天面試,安排上有點時間不足。 ...

謝謝你!  小朋友讀得開心嗎?學校谷唔谷?

a_for_apple 發表於 20-10-14 19:09
謝謝你!  小朋友讀得開心嗎?學校谷唔谷?

最後冇 take offer, 讀左第2間。

ktdanielli 發表於 20-10-14 19:49
最後冇 take offer, 讀左第2間。

唔該晒!

我女1b,完全無學樂器,但小學時有跳舞,合唱團同戲劇,班長,服務生,建談外向,當年一對一老師面試時問佢課外活動嘅野,重問佢知唔知學校係基督教學校(我地無宗教背境),第一輪收左。

那她現在讀得開心嗎?會不會很好多功課?

jkbbjk 發表於 20-10-28 11:33
那她現在讀得開心嗎?會不會很好多功課?

見佢返學都開心,同埋佢都自律嘅,我唔覺佢好多功課,好少為左功課夜瞓。

樂器應該不是必須。小兒去屆被取錄, 是零音樂零樂器的。

收生主要睇成績啦, 有冇學過樂器並不是重點, 重點係初中3年都一定要係學校學一樣弦樂, 大中小和低音大提琴4選1, 每星期音樂堂都要帶樂器上, 考試都要考樂器這一part

IYY 發表於 20-10-28 15:20
樂器應該不是必須。小兒去屆被取錄, 是零音樂零樂器的。
一樣情況 !