用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 9 選校一問
go

[英國] Year 9 選校一問 [複製鏈接]

各位家長, 小兒今年12歲,就讀東區band one中一精英班, 性格文靜, 喜愛學習溫習, 不太喜歡運動, 但他很希望到英國寄宿學校學習, 請教以下學校依序哪一些較適合他?
1. St. Peter's
2. Leys
3. Oundle
4. Uppingham
5. Bishop's Stortord
6. Cheltenham
Bishop's Stortord 學費較相宜,且網上的有限評語好像不錯, 所以也在我們的shortlist。 請賜教, 謝謝。
   6    0    0    0

kl337 發表於 20-10-12 21:44
各位家長, 小兒今年12歲,就讀東區band one中一精英班, 性格文靜, 喜愛學習溫習, 不太喜歡運動, 但他 ...

呢啲應該係AGENT介紹比你,我覺得你應該揾啲好啲嘅

回覆 doggy2013 的帖子

係Agent 介紹,請問有邊間比較好可以介紹嗎,主要想要男女校

我覺得3

回覆 kl337 的帖子

咁你對學校有咩要求呢?有冇自己列出篩選條件呢?就咁問好難幫你手喎。不過首先我意見係你需要同仔仔傾傾,因為文靜、好學習、唔喜歡參與運動對去英國留學係issue。我係不同嘅帖都分享過,呢類小朋友最容易被人pick on。

唔喜歡運動唔好揀Cheltenham College,Bishop's Stortford同St Peter's York600人學校得100個boarder(重包咗weekly)俾唔到真正寄宿體驗。

我認為個list基本上得三間值得考慮。要傳統英式寄宿體驗,我估Oundle或者Uppingham好啲(學校有歷史,full boarder比例高)

純屬我個人意見。

kl337 發表於 20-10-12 21:58
回覆 doggy2013 的帖子

係Agent 介紹,請問有邊間比較好可以介紹嗎,主要想要男女校 ...

自己上網揾揾,AGENT通常都只會介紹啲好一般嘅比你

回覆 beastiebistro 的帖子

//咁你對學校有咩要求呢?有冇自己列出篩選條件呢?就咁問好難幫你手喎。//

good point,所有家長應該問自己及小朋友嘅問題。
beastiebistro 已不止一次提大家搵學校要知道有咩要求,再好嘅學校都唔一定適合你子女。

呢個論壇大部份會員都身在香港,對英國學校認知有限。何不去 mumsnet 參考吓英國媽咪對唔同學校嘅意見。

doggy2013 發表於 20-10-12 22:22
自己上網揾揾,AGENT通常都只會介紹啲好一般嘅比你
我很好奇閣下認為哪些學校才是你心目中的好學校?因為發覺每次有關於agent 的post, 總見你對agent 給予的學校名單不表認同,也見很多學校對你來說都是「很一般」,甚至被稱為「垃圾」。
其實自己上網搵資料,很多學校都有人讚好,同時也會有人批評。不會有一所學校是只有正評沒負評,也鮮有學校只有負評沒正評的。

真心想了解一下閣下心目中哪些才是非一般的好學校?

aidan08 發表於 20-10-13 01:34
我很好奇閣下認為哪些學校才是你心目中的好學校?因為發覺每次有關於agent 的post, 總見你對agent 給予的學 ...

好學校,就多人揀,多人揀嘅學校,就冇理由願意分錢俾agent,所以經agent揾學生嘅學校,大部份應該好極有限,就係咁簡單嘅邏輯

beastiebistro 發表於 20-10-12 22:07
回覆 kl337 的帖子

咁你對學校有咩要求呢?有冇自己列出篩選條件呢?就咁問好難幫你手喎。不過首先我意見 ...

請問如果小朋友是比較文靜,有沒有建議應選擇那些學校?

回覆 c9chun 的帖子

男仔定女仔?文靜型係比較惡搞啲嘅,因為基本上英式寄宿就係主張全人教育,點都要搵啲運動玩下。唔參與就比較容易俾人pick on。我會suggest St Ewards Oxford,出名Pastoral care好啲,咁文靜都可能依啲打穩陣腳。個人意見。

beastiebistro 發表於 20-10-13 12:46

男仔定女仔?文靜型係比較惡搞啲嘅,因為基本上英式寄宿就係主張全人教育,點都要搵啲 ...

男仔。比較靜和被動,唔迫佢就未必主動參與,鍾意睇書同打機 (emoji)

都係同佢傾傾,話佢聽佢要主動返少少先得。寄宿生活除咗上堂基本上就係活動(唔一定全部都係運動,都有其他靜態啲嘅,例如debsoc,chess,drama等)不過無乜邊間唔係乜都有啲。唔參與,或者hea玩就係大忌,真係有機會俾人pick on。

另外,打機呢家嘢,佢自然會戒甩㗎喇。好多學校都嚴格規定手機電腦使用,夜晚要「繳械」,想玩都無得玩。

你試下Teddies啦(即係St Edwards Oxford)

doggy2013 發表於 20-10-13 06:50
好學校,就多人揀,多人揀嘅學校,就冇理由願意分錢俾agent,所以經agent揾學生嘅學校,大部份應該好極有 ...
即係所有經agent 搞入去的學校都唔會係好學校?以我所知,有學校好多人揀,也同樣接受經agent 去報,例如Tonbridge, 咁Tonbridge 就唔係好學校?我都係想請教吓你心目中究竟邊D先係好學校,可以講吓校名嗎?

aidan08 發表於 20-10-13 16:17
即係所有經agent 搞入去的學校都唔會係好學校?以我所知,有學校好多人揀,也同樣接受經agent 去報,例如To ...

我冇話所有,我話大部份

doggy2013 發表於 20-10-13 16:18
我冇話所有,我話大部份

只係好奇閣下心目中有邊D先係好學校,因為見你經常對agent 介紹各jm的學校都有比較強烈的意見。我個人認為,只有適合的學校,而沒有絕對「好」的學校,即使如何對收生要求高、如何享負盛名,也不見得所有人入讀結果都會好。
樓主的學校名單,一定有些家長的子女入讀之後覺得非常好。
舉個例,認識一個朋友,家庭背景顯赫,兒子考到Brighton, Tonbridge, 兩夫婦卻選擇了Uppingham, 而且完全沒有後悔,覺得選擇完全正確。他們整個家族有很多人都就讀Uppingham。他們有不選擇Brighton 和Tonbridge的原因,即使應該很多人會覺得奇怪。那就是每個人都教育的要求都是不一樣吧!把agent 介紹的大部分學校都概括為「不好」,就是因為認為好學校不需靠agent 收生,這個思維,我只是覺得有點武斷而已。

回覆樓主:

無視她啦,是個百壇齋主,全英既學校都是垃圾㗎啦,但又講唔出佢心目中既好學校,自己啲仔女都唔知到出外留學年紀未。

Brighton College, CLC 也都可以經agent 報,同埋唔一定排名高就一定係好學校,只有適合或不適合。

如果子女成績好,邊個唔想或者唔識報名校,不過都要睇餸食飯,在好些和一般中楝比較好的選擇,正所謂「何不食肉糜」,都要面對現實!

aidan08 發表於 20-10-13 16:45
只係好奇閣下心目中有邊D先係好學校,因為見你經常對agent 介紹各jm的學校都有比較強烈的意見。我個人認為 ...

你好心機答

可能佢打算bno 過去, 咪唔使agent。
‹ 上一主題|下一主題