用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ukiset 998
樓主: jlpcilcl
go

[英國] ukiset 998   [複製鏈接]

或者應該話好小top school單睇Ukiset 就收生,出名的Ukiset 收生學校有badminton,lancing and Epsom等,但好多top school係會睇你Ukiset 的分數做基本門檻,之後做學校的entrance exam

kct18 發表於 20-10-13 08:08
或者應該話好小top school單睇Ukiset 就收生,出名的Ukiset 收生學校有badminton,lancing and Epsom等,但 ...

就係得呢幾間?btw,呢啲其實唔算好top

回覆 Yeahp 的帖子

最令我不忿氣係朝早剛去銀行入左錢,果晚上BK已有媽咪報料話佢地agent同佢講yr 10無位,叫佢唔洗報!當時只好相信自己agent 啦!因為另外幾間學校都係經佢地報,所以都無再追問原因了!但公道d講,當時報名、面試等d溝通安排我係滿意嘅。

fafapoodle 發表於 20-10-13 09:28

最令我不忿氣係朝早剛去銀行入左錢,果晚上BK已有媽咪報料話佢地agent同佢講yr 10無位 ...

請問那間agent咁差?可以share嗎?

doggy2013 發表於 20-10-13 08:29
就係得呢幾間?btw,呢啲其實唔算好top

Badminton 成績好像沒有以前咁好,但agent極力推介,其實這間學校是否top?

smallmatter 發表於 20-10-13 10:04
Badminton 成績好像沒有以前咁好,但agent極力推介,其實這間學校是否top?

唔算最top,如果要求唔高,可以接受

回覆 smallmatter 的帖子

我又再講一次,Ranking成績只係反映過去嗰一屆學生嘅ability,同埋收生有幾selective,同學校嘅「學術增值能力」無乜太直接關係。唔係入咗間之前ranking高嘅學校,個小朋友就自動波唔讀都好成績,入咗ranking無咁高嘅唔係自動唔讀書變垃圾。揀boarding school(尤其係Y9或之前入學)真係唔好齋睇成績排名。

讀得書嘅小朋友,去邊都讀得書,中下游學校都有人入到牛劍Russell Group,反之亦然(St Paul Co-ed都唔見得個個入oxbridge ivy league HKU啦)。但寄宿體驗間間都好唔同,Student mix同networking又唔同,俾咁多錢去boarding,應該全盤考慮。

doggy2013 發表於 20-10-13 06:52
好少top school睇ukiset

的確唔係咁多學校要UKiset, 但如果你想報嘅要,如:Brighton, Oundle, Epsom,都焗住要考。

beastiebistro 發表於 20-10-13 10:28
回覆 smallmatter 的帖子

我又再講一次,Ranking成績只係反映過去嗰一屆學生嘅ability,同埋收生有幾selec ...

想請教點樣可以睇到student mix及network 及增值能力?

回覆 kct18 的帖子

好問題,亦無一個centralized嘅系統俾人查閱。我諗幾方面啦,第一梗係school visit同啲學生傾偈。第二就同多啲現役家長傾吓。第三就因為我係boarding school畢業生,亦都喺倫敦讀咗幾年大學,識得大量唔同寄宿學校嘅唔同朋友,都會講下自己boarding school如何(係睇到culturally有好大分別)。第四就睇下間學校有幾耐歷史,例如Rugby school有450年歷史,香港agent唔多推,當地人覺得係出名老牌公學,有好多當地有頭面舊生都會送啲仔女返去讀。Old School Tie network都仲有啲力度(新學校就無喇)。第五就睇吓幾多香港大陸學生啦,呢啲越多,自然就越少local或者其他國籍嘅學生,咁嗰mix咪無咁豐富。

twhkleung    發表於 20-10-13 19:05

回覆 beastiebistro 的帖子

香港agent 唔多推介Rugby School, 因為佢冇appoint agent, 不過好似最近都有agent報到,有冇佣我就唔知。我記得Samuel 曾經係直播話佢哋只有好少學校報唔到,如Rubgy, Marlborough ,好似重有Westminster

回覆 LWTLI 的帖子

Rugby而家個registrar係我當年嘅History老師,我梗知佢哋唔鍾意用agent。有好多好學校都無appoint agent,我報我仔女啲學校都無經agent(除咗Harrow之外),所以我都話,其實register個步驟好簡單,家長自己做功課自己報啦。

我用agent 都係因為初初揾學校時都想有多啲資料同意見,另外亦省卻唔使自己揾地方考試揾人監考嘅麻煩。

回覆 LWTLI 的帖子

唔緊要,各人有各人考慮。我俾意見大家參考啫。其實我覺得如果家長完全唔熟,初期去agent度攞下料無可厚非。但係靠晒agent做埋分析太兒戲啦。莫講話好多agent對啲學校都唔熟,啲仔女又唔係佢嘅,入唔入到到對佢嚟講係賺少單commission,對家長同小朋友嚟講就可以係天堂同地獄嘅分別。

係呀,家長真係要自己做功課,只有自己先知道點樣嘅學校先最適合自己仔女。我都係從多種途徑去了解各學校,我女入咗嘅學校我都覺得非常適合佢。另外我亦有透過agent幫我搵學校香港家長,等我對學校再清楚多啲先入讀😊

家長自己一定要做功課,但自己小朋友的成績應該去咩學校,新手家長都不太清楚,唯有靠agent介紹,有個大約school list再分析。係現時只能隔山買牛情況,係EK問吓過來人意見也是其中一個途徑

fafapoodle 發表於 20-10-13 09:28

最令我不忿氣係朝早剛去銀行入左錢,果晚上BK已有媽咪報料話佢地agent同佢講yr 10無位 ...

其實我一早已經係BK見到話Epsom 21/09入學無位,但agent又話ok,先比ukiset 成績,之後就報名比錢,現在又仲等緊結果。所以我都覺得好奇怪

bbeasy25 發表於 20-10-13 13:55
其實我一早已經係BK見到話Epsom 21/09入學無位,但agent又話ok,先比ukiset 成績,之後就報名比錢,現在又 ...

我都係9月報,等緊result

smallmatter 發表於 20-10-13 14:35
我都係9月報,等緊result

有消息分享下

bbeasy25 發表於 20-10-13 13:55
其實我一早已經係BK見到話Epsom 21/09入學無位,但agent又話ok,先比ukiset 成績,之後就報名比錢,現在又 ...

請問你係報2022/2023 entry?
‹ 上一主題|下一主題