用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ukiset 998
樓主: jlpcilcl
go

[英國] ukiset 998   [複製鏈接]

回覆 fafapoodle 的帖子

我上月孩子考完Ukiset 後,我自己email Epsom 話會send 成績比佢地,Epsom未收成績已經很快回覆話明年year 9已無位,再出年year 10亦唔likely 有位,我無交過registration fee.  所以我唸先同Epsom 溝通應可避免浪費金錢,學校似乎亦無心騙家長的registration fee.  

Yeahp 發表於 20-10-12 17:36
如果係我,如果英文明明係掂嘅,一定會再考,或考一個IELTS? 證明ukiset 果part 唔準?
B1應該唔會有top s ...

報top school嘅Year 9,英文C1係基本,B1老實說機會比較渺茫。

回覆 fafapoodle 的帖子

唔係agent應該知道有位先推介嗎? 點可以叫人register之後先話無位㗎

回覆 ema 的帖子

因為我係經agent報名,出左成績,agent叫我過數,我就照做了。本身選校係選一d成績唔係最top果一類型嘅學校,擔心呢d會谷成繢,好多test,我女唔鍾意!
所以當時我幫呀女報左Bromsgrove, Lancing 同 Dauntseys,  最後,考慮到Dauntseys 選科比較自由,覺得最啱我女性格,所以決定讀呢間。

回覆 Bingwei 的帖子

所以,當時都覺得agent 果方面係咪有問題!

上年Epsom 收咗個Year 9,ukiset 898,都係唔洗interview

fafapoodle 發表於 20-10-12 18:52
回覆 ema 的帖子

因為我係經agent報名,出左成績,agent叫我過數,我就照做了。本身選校係選一d成績唔係最 ...

啱性格揀學校最緊要。

回覆 bbeasy25 的帖子

其實Year 9通常收多少人呢?我還想替細仔報2022 entry,Ukiset 898都不容易啊

Bingwei 發表於 20-10-12 20:20

其實Year 9通常收多少人呢?我還想替細仔報2022 entry,Ukiset 898都不容易啊 ...

Hi Bingwei, 你小朋友是否在Brighton讀書? 為什麼會選Epsom? 因為我也有留意這二間學校,所以想知道這二間學校的好處和壞處!
您的孩子不是你的敵人,當孩子表現最壞的時候,也常是他最需要幫忙的時候了。

Bingwei 發表於 20-10-12 20:20

其實Year 9通常收多少人呢?我還想替細仔報2022 entry,Ukiset 898都不容易啊 ...

我不知道,agent無透露。其實Epsom 會睇咗ukiset 成績先叫你報名,交咗報名表後,仲會問香港學校拎reference。
我就一直未收到話無位,仍然等待中

MyTeddyBear 發表於 20-10-12 20:35
Hi Bingwei, 你小朋友是否在Brighton讀書? 為什麼會選Epsom? 因為我也有留意這二間學校,所以想知道這二間 ...
Brighton 校園內有孔子學院。

bbeasy25 發表於 20-10-12 20:37
我不知道,agent無透露。其實Epsom 會睇咗ukiset 成績先叫你報名,交咗報名表後,仲會問香港學校拎referen ...

我女考Epsom 時,睇咗ukiset 成績先叫我報名,交咗報名表後,問香港學校拎reference。學校收到reference 後就俾offer。冇interview

hklogai 發表於 20-10-12 21:32

rainbowbb 發表於 20-10-12 21:39
我女考Epsom 時,睇咗ukiset 成績先叫我報名,交咗報名表後,問香港學校拎reference。學校收到reference  ...

即係學校reference 好重要?你女現在讀緊Epsom ?

回覆 MyTeddyBear 的帖子

其實我沒有很細緻比較學校間嘅長處、短處,替細仔揾學校,除咗學校成績要不錯外,學校地點係另一個重要因素。細仔比較依賴、易受他人影響,所以好需要大人睇住,我諗住頭一、兩年過埋去睇住佢,所以會先比佢flexi -boarding ,甚至返day school,之後才考慮full boarding,因為要就大人返工,唔可以距離London太遠,而Epsom就係其中一個選擇。不過睇嚟門檻好高,真係無乜信心。

Bingwei 發表於 20-10-12 23:02
回覆 MyTeddyBear 的帖子

其實我沒有很細緻比較學校間嘅長處、短處,替細仔揾學校,除咗學校成績要不錯外 ...

謝謝回覆
您的孩子不是你的敵人,當孩子表現最壞的時候,也常是他最需要幫忙的時候了。

hklogai 發表於 20-10-12 21:32

請問什麼是孔子學院?

MyTeddyBear 發表於 20-10-12 23:21
請問什麼是孔子學院?
自己上網搜尋一吓吧.....

bbeasy25 發表於 20-10-12 22:04
即係學校reference 好重要?你女現在讀緊Epsom ?

沒有

emmaek 發表於 20-10-12 18:44
報top school嘅Year 9,英文C1係基本,B1老實說機會比較渺茫。

好少top school睇ukiset
‹ 上一主題|下一主題