用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ukiset 998
go

[英國] ukiset 998  

大家好,新手,想請問如果ukiset 998,但Cambridge part只得B1係咪唔會有好似concord,Epsom 呢d學校收? thx

好奇問下,vocab 咁勁,英文又真係會咁失手B1!

kct18 發表於 20-10-12 15:25

我都唔知點解。可能佢唔知個format係點掛。如果考多一次,可能會好些。
我哋事前無了解過點考

先請樓主唔好唔會. 唔係講你.
我聽到有COURSE 讀UKISET, 咪就係將UKISET 內容背熟就可以啦.  唔合格都變合格啦.
其實係一家四口子

聽過有個case, 報高年級,英文C1, 但vocab唔知得3定4。

jlpcilcl 發表於 20-10-12 14:43
大家好,新手,想請問如果ukiset 998,但Cambridge part只得B1係咪唔會有好似concord,Epsom 呢d學校收? t ...

你報Year幾?唔同年級要求應該有唔同。

emmaek 發表於 20-10-12 15:42
你報Year幾?唔同年級要求應該有唔同。

Year 9 thx

emmaek 發表於 20-10-12 15:40
聽過有個case, 報高年級,英文C1, 但vocab唔知得3定4。

反而依個合理!
識grammar,但vocab弱

喺學校嘅角度,佢寧可要一個listening同reading(甚至conversational English)高嘅學生而唔係vocab高嘅學生。因為佢要make sure學生可以容易融入英文環境,而盡量唔使用extra資源去支援。所以後面Cambridge嗰part係緊要嘅。我估比前面vocb數字緊要。

可以share UKISET PROFILE俾學校先,睇下allow to proceed or not

laijenny99 發表於 20-10-12 16:53
可以share UKISET PROFILE俾學校先,睇下allow to proceed or not

Thx。我擔心要俾錢,間間都幾千.但其實又唔達標

回覆 jlpcilcl 的帖子

小兒 2018 年 ukiset 998, C1, 兩年前報 epsom。
小兒在香港並不是就讀名校 (e.g. DBS), epsom 在收回小兒香港學校問卷後第二天就通知agent小兒被放在waiting list。 到開學前的三月份通知 收 小兒,我哋 decline 咗個 offer。

整個申請過程並無面試或其他接觸,£200 registration fee 就咁無咗。

Deleted

998 C1都waiting!
請問申請幾多年級?

回覆 hklogai 的帖子

我女上年報yr 10, 交左報名費後,過左唔知有無一星期,就通知我地佢地yr 10無位!咁,我認為學校應預計有學位先收我d報名費,收左,轉頭就咁通知無位就算,連面試機會都無,令我覺得有做水魚嘅感覺!我女Ukiset 係 899 C1

kct18 發表於 20-10-12 17:25
998 C1都waiting!
請問申請幾多年級?
year 9

fafapoodle 發表於 20-10-12 17:27
回覆 hklogai 的帖子

我女上年報yr 10, 交左報名費後,過左唔知有無一星期,就通知我地佢地yr 10無位!咁 ...

最後都係冇interview 又冇offer ?

回覆 Yeahp 的帖子

佢確認收左報名費後,無耐已通知yr 10無位,所以根本連interview 都無!呢間其實唔係我心水,只係老公聽左agent講,話呀女應該報呢d學校,所以先俾報名費,點知就變左咁!

jlpcilcl 發表於 20-10-12 15:27
我都唔知點解。可能佢唔知個format係點掛。如果考多一次,可能會好些。
我哋事前無了解過點考
...

如果係我,如果英文明明係掂嘅,一定會再考,或考一個IELTS? 證明ukiset 果part 唔準?
B1應該唔會有top schools 收...

fafapoodle 發表於 20-10-12 17:35
回覆 Yeahp 的帖子

佢確認收左報名費後,無耐已通知yr 10無位,所以根本連interview 都無!呢間其實唔係我 ...

Icic, 年年的大家的經歷都咁相似,學校的admissions 都唔改進下。
你囡囡最後讀了那間學校?so far 讀得開心滿意嗎?