用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃免地價地設兩私校 議員批違非牟利原意 ...
go

德萃免地價地設兩私校 議員批違非牟利原意

前年被揭發偷步收生的私營德萃教育機構,今年與兩個辦學團體在黃大仙及大埔開辦兩所私校,中小學課程每年學費為8至15萬。《香港01》調查發現,兩校所處地皮均由政府早年免補地價批出,而地契註明只可營辦非牟利學校。
涉事的兩個辦學團體承認,聘用德萃提供支援及管理課程服務。德萃教育機構主席徐飛承認負責管理兩私校,又稱學校收入將撥作學校發展,惟拒透露德萃收取多少管理費。
教育界立法會議員葉建源質疑如辦團開辦私校,又另聘私營機構管理,收取高昂學費,若私營機構變相藉此牟利,不符批地原意。
教育局指,兩個辦團是慈善免稅團體,兩校性質屬於非牟利。地政總署表示,教育局已確認其中一校符合地契,另一校正審視是否符合。

https://www.hk01.com/01%E5%81%B5 ... &itm_medium=web

辦教育就正正經經辦學,搞D古靈精怪

b3410 發表於 20-10-12 12:52

人哋唔係辦教育,純粹搵錢。

Soundervolt 發表於 20-10-12 12:34
前年被揭發偷步收生的私營德萃教育機構,今年與兩個辦學團體在黃大仙及大埔開辦兩所私校,中小學課程每年學 ...

當年都放生佢,依家又點會無啦啦攪佢呀?
人地有大埔勢力既教育界人仕撐腰(仲攞過紫荊星章兩次),都唔識死

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 20-10-12 12:52

辦教育 定係 扮教育 先?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-12 14:11
當年都放生佢,依家又點會無啦啦攪佢呀?
人地有大埔勢力既教育界人仕撐腰(仲攞過紫荊星章兩次),都唔識 ...

早前社會事件,呢班民主派議員邊度有時間做其他嘢?希望佢地而家做返啲民生問題。

不過就算有乜嘢事,大埔陀地唔會上身嘅,「除非」佢先至係paper上嘅話事人。

回覆樓主:

應該調轉係德萃俾錢两間學校借出校舍吧?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

大光 = 佛教大光園;神召會 = 基督教神召會;

辦學校董=男拔舊生
基中一個校董=男拔前校長

男拔教出黎嘅學生/前校長 = 滿天神佛? 或是有教無類?
原來係咁...

教育界立法會議員一向都係不分是非無條件支持教育界

今次唔支持教育界?

Azzurro 發表於 20-10-15 13:00

今次唔支持教育界? ...
不分是非

Azzurro 發表於 20-10-15 13:00

今次唔支持教育界? ...

始乎你真係無乜時事觸角

教育界立法會議員屬民主派,但教育界有不少黨派你又知唔知?

Soundervolt 發表於 20-10-12 14:59

早前社會事件,呢班民主派議員邊度有時間做其他嘢?希 ...

有自由黨背景+大埔鄉紳撐腰,加上立法會教育事務委員會主席由蔣小姐把關,區區一個民主派議員有心都無力啦!

virgokaren 發表於 20-10-12 23:02
應該調轉係德萃俾錢两間學校借出校舍吧?

德萃收學生家長錢
德萃俾錢俾辦學團體

辦學團體既然係非牟利機構,佢一係收低價,一係就將收咗既錢駛番出嚟
參考之前崇正事件,可能辦學團體俾番一筆"管理費"俾德萃都未定

subb    發表於 20-10-15 17:23

hkpapa852 發表於 20-10-15 17:07
始乎你真係無乜時事觸角

教育界立法會議員屬民主派,但教育界有不少黨派你又知唔知?
也就是議員也是按自己所屬派系旨意辦事情了

hkpapa852 發表於 20-10-15 17:14
德萃收學生家長錢
德萃俾錢俾辦學團體

學費係德萃袋。
大埔果两間本來都 0學生,荒廢了的校舍。
係德萃要找有牌校舍辦學,所以大光,神召會係租它們校舍出去,是嗎?

回覆樓主:

獻世

又唔系聖公會,又學人用St

我睇完大光德萃書院的介紹,感覺又幾吸引,有IB or 英國AL揀,中一又有三種外語學下,到中二揀定一種去學,不過到底會辦成點真的未知。

cheriedglau 發表於 20-10-17 12:43
我睇完大光德萃書院的介紹,感覺又幾吸引,有IB or 英國AL揀,中一又有三種外語學下,到中二揀定一種去學, ...

IB課程唔係你想開就可以開,係要取得IBO認可,情況類似特許經營。

不如問下學校申請IB課程既批核進度先。

回覆 hkpapa852 的帖子

張校長話有信心可以用三年時間攞到個IB牌wor。