用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人個囝女讀緊Imperial College?
樓主: chuchuma
go

[英國] 有冇人個囝女讀緊Imperial College?

回覆 LAS01 的帖子

係呀,有啲科可能ICL, UCL 比牛劍更好,就正如poly有啲科好過三大,有啲科MIT好過Harvard 一樣。題外話,biological科目方面可能UCL 難,但neuroscience or biological science UCL 收生分數都低過mechanic engin, medicine就同mechan一樣😊

Hehe, 只算係家長用家,其實冇咩資格去評述G5或世界級名校是否名過其實,但有D觀察可以分享討論一下。

Top U, very competitive 科目,其吸引力在於把like-minded,有水準又有熱情教授/學生凝聚在一起。在遇強越強的推動下,我相信整個教與學氣氛會很不一樣。Imperial是科研性大學,為學生提供更多Undergraduate Research Opportunity Program,這是課程特色,我相信是很難得啟發和亮點。

其實由Oxbridge tutor-based教學型、又或Imperial科研型教學,都較講求教與學互動。當大學收生標準並非完全由行政主導,在有選擇條件下,教授當然更有say去收「靚」和揀自己鍾意學生類型。成績固然重要,但有時又不是最最重要,多少有些喜惡偏執。

bb560 發表於 20-10-17 21:27
你講返香港做嘢嘅前景?

surveyingcivil engineering mechanical engineering  比較,咁那一科前景好些
1) 能夠返香港做嘢嘅前景

2) 逗留英國做嘢嘅前景嗎?

感謝

mrsanthony 發表於 20-10-19 12:48
若surveying跟civil engineering 或mechanical engineering  比較,咁那一科前景好些?
1) 能夠講下返香港 ...

英國環境唔知啊希望有其他人講啦!
但係香港,我聽返嚟,就civil >surveying >mechanical engineering 。
Mechanical engineering ,除非學生可以讀得非常好,可以係大公司(中電,港燈)可以搵到工,如果唔係,就好難搵工(話姐英文好,可以入政府做),civil 同surveying (係過去個十幾年)就好好多,,搵工易好多,識人返大陸做,重幾搵到錢,係香港做嘢,亦可以做到partner

回覆 bb560 的帖子

Thank you very much bb560