用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人個囝女讀緊Imperial College?
go

[英國] 有冇人個囝女讀緊Imperial College? [複製鏈接]

請問難入嗎?
   5    0    0    0

chuchuma 發表於 20-10-11 20:24
請問難入嗎?
容易過Oxbridge, 比普遍大學難

chuchuma 發表於 20-10-11 20:24
請問難入嗎?

其實都要睇本身想讀嗰科多唔多位,少位就更加難
其實係一家四口子

你個仔想讀Biomedical Science.  超多applications 但呢間係阿仔的dream school.  諗住比佢博一博,但博吾到就嘥咗個機會

一家三口 發表於 20-10-11 23:19
其實都要睇本身想讀嗰科多唔多位,少位就更加難
唔會,ucas可報5間。ic收,就firm 佢。唔收,還有四個choices

我個仔報咗3間Medicine 2 間Biomedical ,全部佢仲意讀嘅學校

chuchuma 發表於 20-10-12 09:12
我個仔報咗3間Medicine 2 間Biomedical ,全部佢仲意讀嘅學校
點解唔報盡四間 medical schools?

回覆 canterlau 的帖子

驚medicine 吾收咁都想讀biomedical 囉個first degree 先。

canterlau    發表於 20-10-12 21:41

Imperial的網站有寫2019 admission 的successful rate。如果係4年課程BioMedi Eng,大概是4個收一個。

我有個唔熟的朋友個仔,HKU的醫科和Imperial的BioMedi Eng都有offer。所以我覺得這科收生要求應該高。

如果一心想讀medicine就唔好諗讀個biomedical first degree 先,除非喺打算去美國讀。在英國或香港,係冇幫助的,而且imperial 嘅biomedical eng 喺 包埋master 所以讀四年。讀完再先報medic從頭再讀,太浪費青春了。有朋友個囝在中大讀biomedical 讀到第三年,自己報dse再考中大medic,一個學分冇減過,要從頭year 1 讀起。英國大學亦冇transfer 學分這回事的。好想讀medic就勇往直前吧。

Btw, 如果同學AL predict grade 有A*A*A, personal statement 寫得好,咁有ICL interview 機會都大嘅,biomedical MEng 在ICL 唔算太多人爭嘅科,2019 年min A*AA, 3.5人爭一個位。ICL 競爭大嘅學科如mechanical MEng 要 min A*A*A, 10人爭一個位。建議同學去ICL 網站先睇清楚biomedical MEng 讀D乜,真係同medic 冇乜太大關係的,如果冇興趣的話,就唔好浪費青春了。

LLLT 發表於 20-10-12 23:58
Imperial的網站有寫2019 admission 的successful rate。如果係4年課程BioMedi Eng,大概是4個收一個。

我 ...

個女報KCL law,佢俾conditional offer要求嘅分,等於入HKU medicine⋯⋯但我女又懶,攞唔到依個分,得個玩字
有啲大學嘅熱門科,收生非常高

KCL的LAW都出名。哦!原來要求都這麼高,真係出乎想像。

bb560 發表於 20-10-13 13:36

我個女報KCL law,佢俾conditional offer要求嘅分,等 ...

HKU medicine A*A*A*A*

bb560 發表於 20-10-13 13:36

我個女報KCL law,佢俾conditional offer要求嘅分,等 ...

請問可以講KCL Law condition offer係什麼?可以比個參考我嗎?

kct18 發表於 20-10-13 14:32
請問可以講KCL Law condition offer係什麼?可以比個參考我嗎?

我女用dse報嘅,KCL(話唔計core subject )要5*55
p.s. 我女core subject 成績比elective好,如果我女elective都考到5*55,我女都可以入hku medicine

即係core 幾多分都冇所謂,反而只睇elective?

golulu2002 發表於 20-10-13 19:28
即係core 幾多分都冇所謂,反而只睇elective?

係。但如果考得唔太好,要留香港讀書,就不能完全放棄core

我有個mentee(今年DSE)都攞咗IC medicine同HKU medicine offer。IC都係淨係要佢chem或bio是但一科5*+5,另外任何一科一個5(只睇3科),HKU要求梗係高好多。佢係成績超好嘅,當然兩面都meet到,後尾疫情關係都係決定留港讀書。

重點係佢當時有飛去IC interview。其實英國大學好簡單,你interview(或者PS)氹得掂佢,佢想要你,根本唔會set個太高嘅CO。

bb560 發表於 20-10-13 16:07

我女用dse報嘅,KCL(話唔計core subject )要5*55
5*55應該入唔到medicine.hku dse best 6要求大概42分,即平均5*
‹ 上一主題|下一主題