用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 放洋醫科畢業生冀准回港考執業試
go

放洋醫科畢業生冀准回港考執業試 [複製鏈接]

(星島日報報道)本港醫生長期鬧人手荒,吸納海外醫生回流是其中一個方法。本報去年報道兩名急症室護士,各花盡二百萬元積蓄到愛爾蘭...

https://std.stheadline.com/daily/article/2289633
   3    0    0    0

續…

現時香港的規例不準佢地回港考執業試嗎?

海之風 發表於 20-10-11 13:41

準,但極難考到。

熱血勳章

回覆樓主:

冇正式醫生資格不準考埶業試。

海之風 發表於 20-10-11 13:41

不可以
因佢地未完成實習。

現年36歲 如他取得實習機會,兩年後回港 即考得LMCHK 執業試,最快7年取得專業资格,都已 45歲了。

熱血勳章

回覆樓主:

奇怪他不留在當地努力爭取實習機會,走回來等人地改變規則迎合他?

醒目開學勳章

所以外國讀醫依條路唔易行,就算諗住係外國做醫生,好嘅 post 都係留比自己友,衰位就留比華人,英國同澳洲都一樣
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-10-11 16:18
所以外國讀醫依條路唔易行,就算諗住係外國做醫生,好嘅 post 都係留比自己友,衰位就留比華人,英國同澳洲 ...

排華是也

熱血勳章

kellymami 發表於 20-10-11 18:03
排華是也

應該不是,似個人問題多D。
外國大學從來不保證提供外國學生實習機會,但長期以來外國學生都能夠找到實習機會,這兩人例子太罕有。
今年爱爾蘭對醫護求才若渴,原本畢業的時間未到,3,4月已經送上前線實習,仲日日要OT(有補水)。

EASTCOAST 發表於 20-10-11 18:15
外國大學從來不保證提供外國學生實習機會,但長期以來外國學生都能夠找到實習 ...

原來如此

EASTCOAST 發表於 20-10-11 18:15
外國大學從來不保證提供外國學生實習機會,但長期以來外國學生都能夠找到實習 ...

認同

可能當地疫症嚴重, 未必肯在當地實習
又可能當地人工低, 想快快搏返香港實習揾真銀

正如上面有推算循當地實習再返港考牌+專科, 都45歲. 唔得好多年就要退休了

回覆樓主:

佢地好似係馬來西亞分校讀醫科,要求愛爾蘭實習機會渺茫,所以爭取在港。
但係如果佢地可以爭取到,咁樣對本地 postgraduate 嘅醫科生好唔公平。

nanadog 發表於 20-10-11 21:27
佢地好似係馬來西亞分校讀醫科,要求愛爾蘭實習機會渺茫,所以爭取在港。
但係如果佢地可以爭取到,咁樣對 ...

我以為佢地係愛爾蘭讀医喎

唔知呢間大學入醫收生要求要幾多, 可能真係A-level連A都唔洗.
要求不問出自任何大學的醫學院, 只要是港人身份就准許在本地實習, 真係天下大亂, 嚇親病人。

點只對其他本地postgraduate entry唔公平, 對所有經Jupas/Non-Jupas的中學生考醫學院的也不公平。 人人也好辛苦地温習, 再interview, 考入去的。

熱血勳章

Augesttime 發表於 20-10-12 00:12
唔知呢間大學入醫收生要求要幾多, 可能真係A-level連A都唔洗.
要求不問出自任何大學的醫學院, 只要是港人 ...

delete

馬來西亞分校即時當地的大學課程,正常都係留返當地實習。

kwokyk 發表於 20-10-11 21:36
我以為佢地係愛爾蘭讀医喎

RUMC 前稱 Penang Medical College

http://www.rcsiucd.edu.my/programme/medical-degree-programme/

https://www.hk01.com/社會新聞/342190/海外醫生-大馬讀醫港生盼醫委會修例-准返港實習以獲註冊要求
‹ 上一主題|下一主題