用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問37個派band1
go

請問37個派band1

上屆派左37個band1另加5個直資  即學校係咪約有37個band1位可用 因老師話係2A 爭好少就係band1  係咪邊缘人 佢今次係3A1b b係常識係83分 老師話常識多少少就係band1. 其中有2科九十幾分 照計無理油會2A

steven2008 發表於 20-10-11 05:49
上屆派左37個band1另加5個直資  即學校係咪約有37個band1位可用 因老師話係2A 爭好少就係band1  係咪邊缘人 ...

唔好理幾多科A幾多科B, 睇全級排名。

小六一級有幾多人?一線定二線小學?

點都好,努力考好呈二

王家爸爸    發表於 20-10-11 09:54
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-10-11 07:50
唔好理幾多科A幾多科B, 睇全級排名。

小六一級有幾多人?一線定二線小學?

一共有101人 二線小學 老師唔肯講全級排名 我估係得三十個位左右

上屆派左37個band1另加5個直資  即學校係咪約有37個band1位可用 因老師話係2A 爭好少就係band1  係咪邊缘人 ...

我哋學校4A都有機會係B2。咁你前面多過你考得好,你咪B2囉。聽老師咁講,你唔係邊緣人,係真B2,只係差少少就上B1。邊緣人係踩界果D,因為個banding人數唔係年年exactly一樣,老師都係估算,所以先叫邊緣。呈二努力啦。

little_yolky 發表於 20-10-11 08:51
我哋學校4A都有機會係B2。咁你前面多過你考得好,你咪B2囉。聽老師咁講,你唔係邊緣人,係真B2,只係差少 ...

OK thx

貴校上屆有37人獲派B1中學,建議你睇多兩屆,若然人數大約年年相約,即"穏定性"比較高,可以把人數打個九折或八折,需視乎貴校情況自行釐定折扣率,37人的八折至九折下大約响(30人至33人)左右好大機會屬B1組別學生,但若然貴校過往不太隱定就需要打個大DD的折扣,即七折後大約有26人左右為B1生。加上,由於今年取消了這一次"PreS1"測試,响沒有新數據下嚟緊升中會原用舊資料作釐定指標,故貴校過去兩年的升中表現要好好利用作參考。至於,那5位被直資取錄的學生,個人認為要直接了解那5人有幾多人已被貴校老師評為B1學生,加上需要考慮埋如果那5人全屬頭20名學生,那麼或許可以把5人加入埋37人成為總數42人再進行"打折"估算,但如果5人中有2人屬50名左右學生,就可能只可以把3人進賬入37人當中後再打折估算。

steven2008 發表於 20-10-11 08:46
一共有101人 二線小學 老師唔肯講全級排名 我估係得三十個位左右

樓上講得好啱,另外常識x6 差一分已差好遠,仲有視藝同音樂,呢2科不可忽略,可以升banding亦可以降banding, 特別係男仔。

忘記呈一努力呈二
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

steven2008 發表於 20-10-11 08:46

可否分享小孩子101人考多少名嗎?又,已知"呈分試"排名了嗎?

YmOra 發表於 20-10-11 09:10
可否分享小孩子101人考多少名嗎?又,已知"呈分試"排名了嗎?

老師唔肯講名次 但學校得一班精英班 精英班之中有七個已經係band2

YmOra 發表於 20-10-11 08:57
貴校上屆有37人獲派B1中學,建議你睇多兩屆,若然人數大約年年相約,即"穏定性"比較高,可以把人數打 ...

好清楚 明白 個計法 嗰五個直資係band2嘅直資 所以實質係得37個人入咗band one學位 學校應該係用咗大大折扣嘅方法去計所以大約26 人才係band1生 今年應該無得執死雞 要加油

steven2008 發表於 20-10-11 09:14
老師唔肯講名次 但學校得一班精英班 精英班之中有七個已經係band2

那麼,班主任好確切地講出精英班有7人屬B2學生,而你的孩子又屬7人中的一人,如果精英班人數為25人,減一減(25-7=18人)為B1生,若然貴校以舊年度37人打個八折為30人計,(30-18=12人)有12人給其餘3班分,平均每班頭4名左右屬B1學生,由於你嗰班B1生佔比十分高,個人認為老師"評估"你的孩子屬"緊緊B2生"機會很大。個人建議你兩個做法,1了解下過去精應班是否十分穩定响10人左右為B2學生,以此作為""估算""自己的孩子是否存在""很大很大的機會屬B2生"";2誠懇地向班主任求答案,因為若然真係真係如老師所講嘅只差少少就到B1位置,咁問多兩句可能老師肯講出你的孩子屬全級多少名呢!當知道孩子級名次便可以"粗略估算"到孩子屬B2組別的哪個位置,對呈2考試的佈署很有幫助。最後,亦奉勸及鼓勵孩子努力呈2,好讓自己可以站穩B1組別。努力呀!

YmOra 發表於 20-10-11 09:38
那麼,班主任好確切地講出精英班有7人屬B2學生,而你的孩子又屬7人中的一人,如果精英班人數為25人 ...

多謝你 加油

steven2008 發表於 20-10-11 09:23
好清楚 明白 個計法 嗰五個直資係band2嘅直資 所以實質係得37個人入咗band one學位 學校應該係用咗大大折 ...

若然,貴校大約只得26人屬B1生,承上面旳分享,(26-18=8人)給餘下3班平均分配,個人認為,老師"評估"你的孩子屬B2生的機會就更加大了,可以的話,真係向老師套多DD料,評估下孩子屬B2邊個位置。也多多鼓勵孩子努力""呈2""。

YmOra 發表於 20-10-11 09:42
若然,貴校大約只得26人屬B1生,承上面旳分享,(26-18=8人)給餘下3班平均分配,個人認為,老 ...

老師話差好少好少分就係band1 我估差1-2分 所以呈二要出盡力  精英斑係大班32人即25人属band1  我仔可能係25/26名

禧年恩平學生入到B1中學既只係本區英中(除咗唔肯定係邊間匯基),似乎外闖能力唔高。
另外本區英中,有近半係B2學生可入,區內最Top個兩間仲要無人入到,恐怕學校無低估自己B1人數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-11 10:00
禧年恩平學生入到B1中學既只係本區英中(除咗唔肯定係邊間匯基),似乎外闖能力唔高。
另外本區英中,有近 ...

我以前係e間之後轉左校  都係同區  但今年 適齡學生多 要謹慎選擇

steven2008 發表於 20-10-11 10:06
我以前係e間之後轉左校  都係同區  但今年 適齡學生多 要謹慎選擇

沙田區內,除咗年年公開升中派位結果兼入讀各中學人數個堆小學會有1/3或以上B1學生,其餘好大機會係只有2x%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主你系band 2近band 1,只要努力,下個呈分可以追得番,所以自行千萬唔好降grade,揀自己心中意願,記得考直資(emoji)
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

PINK2007 發表於 20-10-12 18:58
樓主你系band 2近band 1,只要努力,下個呈分可以追得番,所以自行千萬唔好降grade,揀自己心中意願,記得考 ...

多謝你

steven2008 發表於 20-10-11 10:06

或試自行首選 郭得勝,直資 培基 都不錯