用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Monash Bursary 2021
go

[澳紐] Monash Bursary 2021

唔知係唔係今年少人讀,好容易就申請到,如大家都係2/2021開學都不防去試吓申請(emoji)

WingKanMa 發表於 20-10-10 23:41
唔知係唔係今年少人讀,好容易就申請到,如大家都係2/2021開學都不防去試吓申請(emoji)
...

點樣申請? 你有冇申請宿舍?

pinkyred 發表於 20-10-11 04:47
點樣申請? 你有冇申請宿舍?

叫Agent 申請。其實有limit, 都冇諗過申請,但阿女的同學成功左,立即叫Agent 幫手,二日就成功左。都幾好,有AUD5,500, 分2期扣。至於宿舍,我哋定左Journal, 比左2星期deposit, 去唔到就推遲收錢,有住才計算才再比$

WingKanMa 發表於 20-10-11 08:06
叫Agent 申請。其實有limit, 都冇諗過申請,但阿女的同學成功左,立即叫Agent 幫手,二日就成功左。都幾好 ...

申請Bursary 有無成績要求? 你喺邊個 campus ?

pinkyred 發表於 20-10-12 03:13
申請Bursary 有無成績要求? 你喺邊個 campus ?

冇成績要求。她個campus 在CBD

叫Agent 申請。其實有limit, 都冇諗過申請,但阿女的同學成功左,立即叫Agent 幫手,二日就成功左。都幾好 ...

朋友話如果係讀 quota course 就冇得申請, 譬如讀 business 嗰啲先至有.

可能我哋讀foundation, 所以有。阿女同學讀物理治療的foundation 都成功申請到

請問是否一定要經agent申請?試過叫吖女申請,佢話好難申請。

estw 發表於 20-11-27 08:35
請問是否一定要經agent申請?試過叫吖女申請,佢話好難申請。

阿女是經agent 申請,我哋原本都冇諗過,但阿女同學試左ok, 我哋立即都申請,好快答覆成功,所以試吓冇壞,又冇特別要求,大不了都係失敗啫

WingKanMa 發表於 20-11-27 10:35
阿女是經agent 申請,我哋原本都冇諗過,但阿女同學試左ok, 我哋立即都申請,好快答覆成功,所以試吓冇壞 ...

咁我叫吖女即刻問下,謝謝回覆

WingKanMa 發表於 20-11-27 10:35
阿女是經agent 申請,我哋原本都冇諗過,但阿女同學試左ok, 我哋立即都申請,好快答覆成功,所以試吓冇壞 ...

吾好意思,想再問呢個是否屬於student loan?

回覆樓主:

唔係,bursary,唔係loan, 唔駛還錢

WingKanMa 發表於 20-11-27 14:58
唔係,bursary,唔係loan, 唔駛還錢

咁是否等如scholarship?但應該要睇成績架。

estw 發表於 20-11-27 21:49
咁是否等如scholarship?但應該要睇成績架。

其實是否要經agent申請?我地冇經agent,是否難啲?sorry,我真係好想知,吖女餐餐都話冇得申請

個全名是MUFY Bursary 2021, 你叫女女問下學校點申請

estw 發表於 20-11-27 22:36
其實是否要經agent申請?我地冇經agent,是否難啲?sorry,我真係好想知,吖女餐餐都話冇得申請 :thinking ...

見有啲獎學金不用申請 達標就有

https://www.monash.edu/study/fees-scholarships/scholarships/find-a-scholarship?f.Citizenship%7CeligibilityCitizenship=International+student

WingKanMa 發表於 20-11-28 22:41
個全名是MUFY Bursary 2021, 你叫女女問下學校點申請

吾該曬,已叫吖女問,不過呢排忙住實習冇時間問,早知當初經agent就吾使樣樣要親力親為。

Poyau 發表於 20-11-30 11:18
見有啲獎學金不用申請 達標就有

https://www.monash.edu/study/fees-scholarships/scholarships/find-a-s ...

咁應該未達標

estw 發表於 20-11-30 15:00
吾該曬,已叫吖女問,不過呢排忙住實習冇時間問,早知當初經agent就吾使樣樣要親力親為。
...

其實agent 都唔收錢,真係應該經agent報