用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金迦 k1 vs KM 劍鳴 k1, 大家點揀?
go

金迦 k1 vs KM 劍鳴 k1, 大家點揀?

金迦 k1 vs KM k1, 大家點揀? 2間都係pm offer

回覆樓主:

好難比較,因為應該冇人兩間都讀過。 但作為 KM 畢業生家長,我唔會推介呢間學校。 真係好差。

iamamama 發表於 20-10-11 20:06
好難比較,因為應該冇人兩間都讀過。 但作為 KM 畢業生家長,我唔會推介呢間學校。 真係好差。
...

可以分享多d嗎?點解唔推介

enna_tm 發表於 20-10-11 20:17
可以分享多d嗎?點解唔推介

小朋友讀幼稚園,要嘅唔係課程有幾深,而係學校有冇愛心。 在 KM 都幾難搵到。 詳細好難一一講晒出來。

回覆 littleduckduck 的帖子

我大讀迦南, 細讀KM, 兩個上同一小學我覺得金迦好過劍鳴!

回覆 iamamama 的帖子

同意

Yunisbb 發表於 20-10-12 16:28
回覆 littleduckduck 的帖子

我大讀迦南, 細讀KM, 兩個上同一小學我覺得金迦好過劍鳴!

唔好介意,記得以前既post你有講係從金迦插班入KM,應該係KM時間尚短,特別受疫情影響好少返學喇,原來已經對KM咁多不滿

係呀,好在讀埋今年咋

作為參加過約8間直資私立2nd in小學家長.
(好多人報+多人報, 有神有唔神)

我可以話一個拿住KM手冊嘅小朋友我都見唔到.
叩門就唔知啦, 可能叩門勁? 不過我冇叩. 因為當時已放暑假中...

iamamama 發表於 20-10-11 20:19
小朋友讀幼稚園,要嘅唔係課程有幾深,而係學校有冇愛心。 在 KM 都幾難搵到。 詳細好難一一講晒出來。
...
一半一半啦.我同意一定要有愛心, 不過唔同意有愛心, 就唔可以有課程深.

雖然你未必有咁嘅意思, 可能我諗多左小小...

islz 發表於 20-10-15 09:00
咁 金迦 應該都係咁情況.... 唉! 有D 灰...

islz 發表於 20-10-15 09:00

KM係細校,正常年份得120人左右畢業生,出去面試未必好似其他大校咁多人被你見到。但係幼稚園網站上公佈的升小成績唔係假既。今屆統計咗70+未退學既小朋友升學成績,都唔少直私。

回覆 wwwisabella 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3838769

劍鳴都不至於差吧,雖然學校管理層有點不近人情。開學一個月,小朋友已經自動自覺做功課。我覺得劍鳴的功課有點太傳統,好多寫字功課,但小朋友都會主動去做。劍鳴都有好多活動,也是當初入讀的原因。但是疫情關係,2020年的大部分都取消了,有點可惜。老師疫情期間製作的教學錄像也花了很多心思。