用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校家境輸蝕考包尾好自卑,過來人籲父母慎選名校 ...
樓主: riddle
go

讀名校家境輸蝕考包尾好自卑,過來人籲父母慎選名校   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 20-10-12 11:55
會唔會係你年紀大左,想勞氣都有心無力呀?

PS:大果個唔知,你細果個一定係。

咁又有可能喔,中E話我唔夠中氣。依家一勞氣就咳。

ar_mak 發表於 20-10-12 12:00
兩睇,可能係佢比以前更懂得摸通你既心意。

PS:兩睇,不確定。

咁呢點就可以放心,阿細同我一樣,一條腸通落底,乜嘢都寫晒塊面度,呃唔到人

佢依家唔係話唔拽,不過我好似明白佢多咗咁,所以佢知我知佢諗乜,佢就無咁爆。

ar_mak 發表於 20-10-12 11:57
唔係喎,DSE唔係攪左好多年咋喎,D零分友咁快就可以游上岸,過豐盛人生? ...

我諗佢係會考0分。DSE最少1分,一係U,科科U其實難度都幾大。

回覆樓主:

我三四十年前喺母校(=小女現就讀學校) 就真係有該文情況,老師體育堂講明唔准著白飯魚,我著 yasaki 的確俾人笑到面黃。但呢啲同成績無關啦,我會考6科28分。而家我女話家境唔太重要,有學費減免同各樣津貼,最緊要自己有真本事。

YolandaTam 發表於 20-10-12 17:05
我三四十年前喺母校(=小女現就讀學校) 就真係有該文情況,老師體育堂講明唔准著白飯魚,我著 yasaki 的確俾 ...
呢d情況邊度都會出現,就算我去康民乒乓球班,有些人見到我用塊一百蚊拍也一樣唔同我打,當然多中產人士地方發生機會會大d,自己心態如何面對才是重點

ar_mak 發表於 20-10-12 20:05
你下次去睇中醫,幫我問下佢,點解西醫好搵D你唔做,走去做中醫?

我睇開果個係家學,幾代中E。可能係咁掛。

我三四十年前喺母校(=小女現就讀學校) 就真係有該文情況,老師體育堂講明唔准著白飯魚,我著 yasaki 的確俾 ...

你間之前好似係津校喔!我家姐係你大C姐,當年好樸素,不過佢係50年前。

我印象我中學仲係著白飯魚,我學校好多有錢小姐,亦有一般既,但就無笑人窮,只會笑人baseball打唔中個波仲起跑,或者跳遠居然落地仲未入到個沙池

回覆 MrBeast 的帖子

人地唔同你打,可能係你有殺氣。驚你太勁
拍要幾貴先唔失禮,呢d好難講。我女暑假時打乒乓球,我買塊紅雙喜比佢。有個唔係教佢的老教練,話佢塊拍唔好,d膠唔彈,唔係專門用來打波。

回覆樓主:

小鐵漢爸爸靠關係入一間自己能力唔夠班的學校,成績考包尾,就唔好賴家境啦

回覆 YolandaTam 的帖子

你女覺得啱,真本事最緊要。
我細個讀書果陣,同學間會知道邊個係有錢女,但無人會在意。成績好、體育勁、音樂叻,果d先令人艷羨。其實每個學生都搵到係學校安身立命的位置,文中果個爸爸自己的價值觀唔正確,自己攞黎。

ar_mak 發表於 20-10-12 20:10
有時未必係你咁諗,可能唔關塊拍事,或者係你冇頭髮唔想同你打都未定,諸如此類既野啦,例如體臭又唔定,實 ...
no la, 試過有次有位同學A摸了我塊柏一下就話唔打,其實我冇乜所謂,一班廿人東家唔打打西家,跟著有次那位同學A和另一位同學B打,打打下同學B 同我說:c hing 比你打呀,通常呢一句都是冇好嘢,當然我認得A,於是我就帶著微笑的話同學太勁無謂悶親佢 (其實也是事實)

其實康民班去observe 人生百態倒是頗有趣

ps 面壁打的是壁球,乒乓球唔work的,我自己呢,完全唔會介意和初學的練波

Jane1983 發表於 20-10-12 20:39
回覆 MrBeast 的帖子

人地唔同你打,可能係你有殺氣。驚你太勁
無聊吹水我就得,當時我都是初學咋
其實初學唔使好彈(較易控制),但要有磨擦,我之後就將我第一塊柏命名為「圓滑的柏」

MrBeast 發表於 20-10-12 21:32
無聊吹水我就得,當時我都是初學咋
其實初學唔使好彈(較易控制),但要有磨擦,我之後就將我第一 ...
Ps, 其實起初我是想做個小實驗看看用一塊平柏可以去到那level,不過最後還是向現實低頭

‹ 上一主題|下一主題