用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校家境輸蝕考包尾好自卑,過來人籲父母慎選名校 ...
樓主: riddle
go

讀名校家境輸蝕考包尾好自卑,過來人籲父母慎選名校  

ar_mak 發表於 20-10-12 22:30
個個都話自己係幾代行醫架啦,唔通會同你講,我上年係工聯會學左3個月+自己睇書咩。

PS:不過黎黎去去 ...

E C話我中氣同血氣都唔夠,仲好似話陰虛,C6就陽虛,阿大就唔知乜虛,總之一家大細最正常阿細,只係濕熱。

ar_mak 發表於 20-10-12 22:34
同埋,仲有係5碗水煲埋1碗水。跟住問佢轉番做即係煲幾耐既數學公式,佢就話其實係是但差不多就得,水少左 ...

中藥唔可以煲少㗎!不過C6唔想再煲,所以依家睇個係食藥粉,係無咁好。以前睇果位真係厲害。

little_yolky 發表於 20-10-12 23:09
E C話我中氣同血氣都唔夠,仲好似話陰虛,C6就陽虛,阿大就唔知乜虛,總之一家大細最正常阿細,只係濕熱。 ...
係講到阿細唔知講咩虛好,唯有換一個“專業術語”

MrBeast    發表於 20-10-13 06:31

ar_mak 發表於 20-10-12 22:26
問題係,你去呢D地方打,為嘜先?我去會所租張檯,一個人輕輕鬆鬆自己打,打一陣抖下食下薯片,飲下汽水, ...
答案是超fu想像咁簡單:練中氣 都話乒乓一個人打唔到ga lor

你講起汽水,又有故講,有位同學D 話不如打分,輸左請飲汽水,我看了他身體中部就話:請你冇問題但你最好唔好再食甜野

你唔知早前有沙魚皮泳衣嗎?

我提乒乓故事是想說以貌取人度度都有,唔單止在名校

ar_mak 發表於 20-10-12 20:05
你下次去睇中醫,幫我問下佢,點解西醫好搵D你唔做,走去做中醫?
呢個答案仲簡單:英文唔得

little_yolky 發表於 20-10-12 23:12
中藥唔可以煲少㗎!不過C6唔想再煲,所以依家睇個係食藥粉,係無咁好。以前睇果位真係厲害。
...
市面有煲藥電煲,唔得咩?你叫工人咪得
點厲害法,講泥聽下

回覆 MrBeast 的帖子

最後買咗塊咪拍?
呢d係工具,唔係走專業,其實真係一般就可以。幾年前,亞女讀高小,去一個同學的生日會,和幾個家長傾閒計,講到小提琴,話十幾萬的琴音色真係靚d,比起用緊的3萬幾好好多,心動想換云云...

MrBeast 發表於 20-10-13 06:56
市面有煲藥電煲,唔得咩?你叫工人咪得
點厲害法,講泥聽下

我哋屋企三個人飲藥,兩個爐頭+一個電煲。不過電煲係無自己煲份量好。

C6飲咗三劑藥,阿細就出現咗響呢個世界上了我咳咗三個禮拜,食極西藥都唔好,食咗一劑好返。佢三代行E,老公都係中E,佢話自己最叻睇精神科

Jane1983 發表於 20-10-13 09:19

最後買咗塊咪拍?
教練比我地試左佢塊訓練板(1k)和佢自己塊波爾(2k),原本都考慮一步登天揀後者,但太彈打唔慣(波友同學都唔建議初學用碳板),於是就揀前者,我自己又貪得意去淘塊銀河(2xx),感覺就教練訓練板好些,但銀河輕一點,我自己都是prefer 銀河,主要是可以粗用,比人攞左都唔會心痛

Jane1983    發表於 20-10-13 11:06

little_yolky 發表於 20-10-13 09:36
我哋屋企三個人飲藥,兩個爐頭+一個電煲。不過電煲係無自己煲份量好。

C6飲咗三劑藥,阿細就出現咗響呢個 ...
行運醫生醫病尾

little_yolky 發表於 20-10-13 09:36

C6飲咗三劑藥,阿細就出現咗響呢個 ...
咁又真唔怪得之,我也有朋友也是找中醫調理後就生了個女。
大部分門䚲西e開的藥都是舒緩symptom, 其實冇e個病(除非有infection 要開抗生素)

Jane1983 發表於 20-10-13 09:19

最後買咗塊咪拍?
我有親友話佢小提琴是古董,我想就算唔玩賣返出去一定都有人接除時有$賺。
器材我經常強調是能夠tell the difference 和基本功,有次有康民同學投訴d波差(其實是事實),不過我又多口問首先係咪打得出有分別,更奇怪的是佢地只會在班上埋怨,但又唔會去office 表達意見

可能係,幾十萬的小提琴係有二手價,不過我唔會買

MrBeast 發表於 20-10-13 10:24
咁又真唔怪得之,我也有朋友也是找中醫調理後就生了個女。
大部分門䚲西e開的藥都是舒緩symptom, 其實冇e個 ...

剛剛我兩老做咗body check,C6響西E角度係好健康,但其實好散,所以睇西E係無幫助。我反而要三個月後跟進,話個肺片有影,唔怪得之話唔夠中氣。