用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校家境輸蝕考包尾好自卑,過來人籲父母慎選名校 ...
go

讀名校家境輸蝕考包尾好自卑,過來人籲父母慎選名校  

https://topick.hket.com/article/2773744/?r=mcsdfb

今時今日家境對讀名校真是影響那麼大嗎?有那一類的名校有這樣的情況?是中學還是小學呢?

我自己卻不太認同文章所說的,是自己太天真了嗎?

riddle 發表於 20-10-10 19:00
https://topick.hket.com/article/2773744/?r=mcsdfb

今時今日家境對讀名校真是影響那麼大嗎?有那一類的 ...

唔知邊間學校。不過我又唔覺得有邊間名校,PE堂都係過千蚊波鞋?
至於劍繫等活動太貴,冇的參加,其實想點?有的參加劍繫,又會覺得騎馬,遊艇冇錢玩?有的騎馬遊艇,可能又開始諗點解冇的玩私人飛機。

整日諗波鞋,劍繫,真係會冇心機讀書。
考包尾,家境好家境唔好都可能發生,胡思亂想,不如俾心機好好讀書,搞好成績喇。

贊成無需要過度追捧名校,量力而行。指的是小朋友學習能力,家長對教育的支持程度,交通遠近等等。

不過,也不要講到考包尾就係因為家境輸蝕。

問題出係成績包尾多d。科科唔掂,日日比老師鬧,着咩波鞋都無用

回覆樓主:

我都覺得同成績關係多啲。如果小朋友學習能力好,家長對小朋友學業有足夠支援,家境是否富裕應該影響不太大。

但看到這篇分享說小朋友會比較家底,又有少少擔心。如學習能力和家庭支援都OK,一般家庭的小朋友讀名校會有問題嗎?

本人朋友親身經歷。十幾年前升中去到綠色校服女校。她出身基層,著的是屋邨牌子波鞋,俾同學恥笑「呢個係咩牌子呀?!」

家境當然有影響,特別係現在外補風氣咁嚴重。以前無咩補習時,當然靠小朋友自己努力。而家就睇屋企搞唔搞資源俾佢外補。

咁當然,真中產vs富豪級關係不大。但基層vs真中產/富豪就真係好有影響

Jane1983 發表於 20-10-11 09:00
問題出係成績包尾多d。科科唔掂,日日比老師鬧,着咩波鞋都無用

...

有冇notice 近年的片是based on true events, 以前大多是based on a true story

Jane1983    發表於 20-10-11 10:24

riddle 發表於 20-10-10 19:00

今時今日家境對讀名校真是影響那麼大嗎?有那一類的 ...
俗語云:識睇睇comments

回覆 riddle 的帖子

一般家境其實ok,唔會有太多比較和自卑的問題。
但如果真係好基層、好拮据果種,就唔敢講。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-10-11 10:11
有冇notice 近年的片是based on true events, 以前大多是based on a true story
少啲法律問題

醒目開學勳章

DengCK 發表於 20-10-11 10:05
本人朋友親身經歷。十幾年前升中去到綠色校服女校。她出身基層,著的是屋邨牌子波鞋,俾同學恥笑「呢個係咩 ...
綠色女校即係?ghs?咁白鴿眼?

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 20-10-11 09:00

...
講真會考考0分應該同出身無關,係個人問題

Arabellahk    發表於 20-12-11 23:47

我睇到既係佢靠關係入名校:

「他小時候家貧,讀書亦非特別出眾,因有親戚是名校的教職員,而令他入讀了名校」

啟示:靠旁門左道入到名校,真係未必讀得好。

200904    發表於 20-10-14 10:52

bobbob 發表於 20-10-11 11:27
綠色女校即係?ghs?咁白鴿眼?

?庇x羅士?

回覆 Lilianyu500 的帖子

彩虹山上

原来綠色學校係彩虹山上

bobbob 發表於 20-10-11 11:28
講真會考考0分應該同出身無關,係個人問題

自己成績唔夠,靠親戚入讀。讀唔上自我放棄,會考0分。講到尾都係佢自己唔的問題

bobbob    發表於 20-10-11 15:14

醒目開學勳章

Lilianyu500 發表於 20-10-11 13:29
?庇x羅士?
庇記出名係平民名校