用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人用過Transferwise? 可否請教一下?
go

[其他] 有冇人用過Transferwise? 可否請教一下?

想請問我想幫阿女交佢澳洲的學費, 住宿費等等, 我係咪可以用transferwise 交?Transferwise 係咪可以轉賬去任何一個商戶戶口?因為我見youtube 上的教學都係轉去自己的外國戶口, 無話可唔可以用作交費? 謝謝

加油站 發表於 20-10-10 16:54
想請問我想幫阿女交佢澳洲的學費, 住宿費等等, 我係咪可以用transferwise 交?Transferwise 係咪可以轉賬去 ...

可以。你亦可以經銀行電匯去交款戶口,自己格吓價邊樣平。

回覆 bbba05 的帖子

多謝你的回覆呀! 係咪可以咁講呢? 既係如果小朋友在外地有任何費用要交, 不論大數小數, 我只要知道對方的銀行戶口, 都可以用Transferwise 轉賬? 情況就好似去銀行話要轉賬咁?
請問Transferwise有無咩要特別注意同小心? 我未用過, 怕唔識操作. 謝謝

想請問我想幫阿女交佢澳洲的學費, 住宿費等等, 我係咪可以用transferwise 交?Transferwise 係咪可以轉賬去 ...

我尋日試咗一次,係由我自己香港英磅戶口射去transfer wise英磅戶口先,然後再轉去其他人名嘅英國銀行戶口

回覆 anitawong21 的帖子

我都有留意transfer wise, 但未敢試. 可以在香港自己的英磅戶口轉去TW的英磅戶口? 我以為只可以用港元兌英磅兼滙款! 大概幾耐收到錢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-10-11 07:48
回覆 anitawong21 的帖子

我都有留意transfer wise, 但未敢試. 可以在香港自己的英磅戶口轉去TW的英磅戶口 ...

TransferWise 話幾秒就到,但我冇check過佢幾時收到
8-)

回覆樓主:

我只試過用自己港幣戶口過錢入阿仔英國的戶口,香港這邊的手續費是平了,但注意英國那邊仍然要收手續費。

回覆 bb亞媽 的帖子

謝謝回覆,升學太多事情要攪, 我都仲未試, 之後會試一試 :)

bb亞媽 發表於 20-10-11 10:08
我只試過用自己港幣戶口過錢入阿仔英國的戶口,香港這邊的手續費是平了,但注意英國那邊仍然要收手續費。
...

英國那邊大約每次收多少費用?thanks

JVC2002 發表於 20-10-18 16:08
英國那邊大約每次收多少費用?thanks

應該每一間銀行不同的,要自己check一下。

bb亞媽 發表於 20-10-18 16:22
應該每一間銀行不同的,要自己check一下。

我未用過transferwise,  但佢網頁話唔使俾recipient transfer fee,  因為當local transfer.

bbba05 發表於 20-10-18 16:41
我未用過transferwise,  但佢網頁話唔使俾recipient transfer fee,  因為當local transfer.

...

我在香港這邊是沒有收手續費,但阿仔那邊的銀行收了,我諗就好像在香港用TT過錢去英國,兩邊也要收手續費,但用transferwise 的話,香港就不用付手續費,但英國照舊要收,可能每間銀行不同。

Transferwise 應該係最簡單同方便,用香港銀行轉港紙過去,然後喺 Transferwise 轉成外幣,再將外幣轉去外國戶口。

bb亞媽 發表於 20-10-18 16:46
我在香港這邊是沒有收手續費,但阿仔那邊的銀行收了,我諗就好像在香港用TT過錢去英國,兩邊也要收手續費 ...
係唔係間間英國銀行都收。

王家爸爸 發表於 20-10-19 08:39
係唔係間間英國銀行都收。

我不知道,但阿仔的Lloyds Under 19 current account 條款內寫明收滙款每次如少於£100 收£2 手續費,多於£100 收£7。手續費不貴但要留意每間銀行不同

bb亞媽 發表於 20-10-19 09:05
我不知道,但阿仔的Lloyds Under 19 current account 條款內寫明收外幣存款每次如少於£100 收£2 手續費 ...

Transferwise會將港幣轉英磅,再經英國銀行轉帳,所以對收款銀行只是本地轉帳,亦唔係外幣。

bbba05 發表於 20-10-19 09:11
Transferwise會將港幣轉英磅,再經英國銀行轉帳,所以對收款銀行只是本地轉帳,亦唔係外幣。

...

Sorry,我寫錯了(已改正),手續費應該是"Receiving money from outside UK",不是外幣,應該是滙款。

王家爸爸 發表於 20-10-19 08:37
Transferwise 應該係最簡單同方便,用香港銀行轉港紙過去,然後喺 Transferwise 轉成外幣,再將外幣轉去外 ...

係好方便而且好快就收到,我過完數2分鐘內阿仔就收到。

bb亞媽 發表於 20-10-19 09:22
Sorry,我寫錯了(已改正),手續費應該是"Receiving money from outside UK",不是外幣,應該是滙款。

...
即係話英國戶口轉英國戶口係唔駛手續費

王家爸爸 發表於 20-10-19 10:45
即係話英國戶口轉英國戶口係唔駛手續費

應該係