用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你哋會選擇讀band 1 學校考第十,定讀band 2 學校考第一 ...
樓主: wongkelly301
go

你哋會選擇讀band 1 學校考第十,定讀band 2 學校考第一?  

jli008 發表於 20-10-15 15:44
"公平"這個字難定,但貧與富人人同一本書,學既野都一樣,這就肯定先分辨到學生能力高低(唔計額外在外面補習). ...
為了公平就要所有人學同一本書,似乎付出代價太大,學生之間的差異,學校之間的風格,全部唔駛理,好似工廠批量生產。
香港學生壓力的確唔細,不過同內地同學相比,特別是北京上海等大城市,已經叫做好好多。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-10-15 15:44
"公平"這個字難定,但貧與富人人同一本書,學既野都一樣,這就肯定先分辨到學生能力高低(唔計額外在外面補習). ...
使用一套書的好處是成本會低很多, 人們有更多的錢買輔助練習

簽名被屏蔽

wongkelly301 發表於 20-10-10 17:13
我小朋友今年六年級,佢考開頭三名,如果去咗band 1 中學考第10,我驚會好傷佢自尊心
...
視乎小朋友性格,不要小看佢地能力。如果有鬥心,有爆發力,點解唔去,你點知佢唔會考第一?

最後,小朋友要明白一山還有一山高,要佩服及欣賞比自己叻及有能力嘅人,要學習點樣保持自信心,父母唔可以保護佢地一世,要俾佢地有能力自己面對。

wongkelly301 發表於 20-10-11 11:49
我小朋友間小學應該係二線嘅,考頭三名會唔會變咗一線小學嘅第十名?

如是東區網生,或試自行和派位乙部 首選嘉諾撒,直資 - 中華基金、聖士提反 都不錯

jli008 發表於 20-10-16 09:46
對,這才是更好教育,衹係因為"錢"作怪,也因為"錢"害苦了教育意義.留些錢買其他知識書及輔助練習更好. ...

好奇一問,國內教育制度如此優秀,何必委屈自己留在香港這個末落中的次等城市?

rayeu160    發表於 20-10-22 14:14

Azzurro 發表於 20-10-14 09:38
第一個疑問係
band 1都分 1a 1b 1c
如果係 1a 同 2a 比較,已經差好幾級了。。。
咁樣去比較好唔合理,係唔係只有BAND 1 先可以入到大學? BAND 2, 3 一個都無?

事實上,又已得係咁。

BAND  2 叻嘅一批,會比BAND 1 差嘅一批好,BAND3 都有叻學生。 其實,最終都係同枱食飯,各自修行。

小朋友讀唔讀到書,除了學校,仲有自己(能力,學習興趣)及家庭支持。 如果入BAND 1 之後就一勞永逸,咁點解又咁多BAND 1 學生去補習?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

poonseelai 發表於 20-10-17 18:43
好奇一問,國內教育制度如此優秀,何必委屈自己留在香港這個末落中的次等城市?
...

我覺得是隔離飯香的邏輯。國內人部份人覺得國內課程太單一,少部分香港人覺得這才是公平。部分香港人覺得香港的教育制度太產業化(事實有幾多間直資學校,根本不成比例),但國內人覺得便宜,平過英美加澳的學校。

你看看香港每次考SAT,什麼學生最多?點解山長水遠來香港考試?

自己識得的新香港居民多是兩種人,一種是生意人,另一種是海歸派,高學歷高收入人士,絕大部份子女讀國際學校及直資,他們都是以香港作過渡性,最終目標都係出國留學兼移民。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-10-20 14:06
我覺得是隔離飯香的邏輯。國內人部份人覺得國內課程太單一,少部分香港人覺得這才是公平。部分香港人覺得 ...
還有最終最終目標,回國賺大錢.

去外國有一些是保本心理.
但, 保本是賺不了錢的.

簽名被屏蔽

stillgood20 發表於 20-10-20 14:59
還有最終最終目標,回國賺大錢.

去外國有一些是保本心理.

Depends on what’s your life goals?

Not everyone just focus on making big money, freedom and quality of life also critical.

When the technology is matured, may not warning a lot of money, can be just a decent job.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-10-20 14:06
我覺得是隔離飯香的邏輯。國內人部份人覺得國內課程太單一,少部分香港人覺得這才是公平。部分香港人覺得 ...

之前看過一篇訪問中資高層,喜歡送孩子來香港讀書因(1)早些適應西方學習模式,高中送去外國; (2) 香港衹有7百萬人,但獲Harvard,  Stanford,  Ivy league 取錄學生多,但這點以後可能無 lu

jli008 發表於 20-10-19 10:35
係香港才會這樣分得好像咁仔細,弄至教育歪曲,令Band 2或更低學校老師不能更專心些教育學生.  讀書係一個階 ...
我唸有好多老師都有心,學校及課程根本不太著重課程外嘅學習,依家個框框太細,老師都無機會發揮,又要趕課程,又唔係個個校長會支持,家長又未必會鐘意,咁點解要去做呢?

香港教育(或者亞洲)係畸形,學校本身不做好本身工作,學生家長要出外補習。 本來學校6個小時可以完成學習,學生要再OT,星期六日都要OT。 成個童年都環繞著補習讀書,少了發展興趣發掘潛質。

jli008    發表於 20-10-21 10:09

Osiana 發表於 20-10-21 01:47
我唸有好多老師都有心,學校及課程根本不太著重課程外嘅學習,依家個框框太細,老師都無機會發揮,又要趕課 ...

我小時候屋邨中文小學,記得每天放學回家都係玩和睇電視,父母都唔會理,衹要用見家長,年年有班升就ok, 而家睇番,好有國際學校feel

ANChan59 發表於 20-10-20 17:45
Depends on what’s your life goals?

Not everyone just focus on making big money, freedom and quali ...
同意.我只想備註一句:
能夠共享的自由.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽