用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你哋會選擇讀band 1 學校考第十,定讀band 2 學校考第一 ...
go

你哋會選擇讀band 1 學校考第十,定讀band 2 學校考第一?   [複製鏈接]

如題
   2    0    0    0

Band1考第十,老師同同学水平不-样,六年下來分别好大。

揀band1考第10。考第10唔失禮吖,考包尾就話啫。

Jane1983 發表於 20-10-10 16:01
揀band1考第10。考第10唔失禮吖,考包尾就話啫。

我小朋友今年六年級,佢考開頭三名,如果去咗band 1 中學考第10,我驚會好傷佢自尊心

回覆 wongkelly301 的帖子

轉咗環境,洗牌黎過。中學六年流流長,想考三甲大把機會,激勵佢攞d斤兩出來。
做人尤其細路哥,唔好咁快係comfort zone,係小圈子奉旨做大佬。除非佢自尊心好低,好需要咁樣的去穩定軍心,否則挑戰自己唔係壞事,對佢成長都好。

txsuksuk    發表於 20-10-21 00:39

回覆樓主:

如果band1考到第十,一定唔會揀band2,就算有獎學金都唔要。

如果band1考尾十,就可能會揀band2,但要睇埋學校同學生至決定。

wongkelly301 發表於 20-10-10 17:13
我小朋友今年六年級,佢考開頭三名,如果去咗band 1 中學考第10,我驚會好傷佢自尊心
...

考開頭三名,如果小學嘅水平唔係特別差,就應該係B1A或B1B嘅選擇。去讀B2,見番以前考十幾二十嘅同學讀B1,我驚佢反而更傷自尊心。

但如果小朋友平時讀書覺得好大壓力,要長時間補習,就要個別考慮。

wongkelly301 發表於 20-10-10 17:13
...

B1校好多是小學頭三名入,有心理準備好D。

我揀B1考第十

Band5 發表於 20-10-11 11:10
考開頭三名,如果小學嘅水平唔係特別差,就應該係B1A或B1B嘅選擇。去讀B2,見番以前考十幾二十嘅同學讀B1 ...

我小朋友間小學應該係二線嘅,考頭三名會唔會變咗一線小學嘅第十名?

wongkelly301 發表於 20-10-11 11:49
我小朋友間小學應該係二線嘅,考頭三名會唔會變咗一線小學嘅第十名?

一線小學可以有十多個入到一線直資,
你或者可以睇番以往一年有幾多個入到一線直資(可加自行入到一線B1A)就可知大概。

升上中学就放眼DSE, 唔好再眷戀小学考第幾了。舉个例子,SPCC專收各小学既第-名,个个幾乎唔係第一就同五入去,但入到去就得-个第-名,如果个个都自尊心受損咪好大件事?上到中学就係由零開始了。

老實考第十壓力無咁大,如果人係有料,band2 考第十都唔錯了

簽名被屏蔽

邊個可以保證入到band1就系第10,入到band2就第一,找間適合的最好

簽名被屏蔽

如果我的女女能夠在band 1考到第十,我已經偷笑了,放下120個心。

或者,這樣來説,在band 1 中學,大家可以同一水平學習,老師不會像小學那樣顧慮有的同學跟不上,要反復講。如果在band 2,老師講課就要速度慢很多。

再説,你說小朋友自尊問題,如果真的那麽要面子,我相信小朋友會要入band 1 多過入band 2吧。畢竟到時候,街外人聼學校名,不是聼名  次的。呵呵。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-10-12 12:22
這也印證我所講,幼稚園到高中教育最好全都統一,教育局指定書本又可肯定冇問題,不用怕學校選了不合適的教材, ...

呢個方法我諗困擾咗班教育學者上千年,究竟統一課程還是適才適教;精英教育還是普及教法。最簡單的是Phonics,一般幼稚園唔會有,私校有收錢所以變成教材之一。有些小學生老早已經睇晒Ronald Dahl 啲書,有些高中學生都睇唔掂,要嗎拉低整個水平,要嗎分開教。數學仲麻煩,一條植樹,雞兔同籠問題要全部學生掌握可能要教一週,叻嘅學生一堂明晒。等待時間又唔可以做其他嘢,唔搞事嘅只能發夢,所以教育係好難平衡。

...
小朋友這樣才會知道天外有天, 人外有人..或者會令小朋友遇強越強呢..
‹ 上一主題|下一主題