用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日陳守仁
樓主: nemrak
go

今日陳守仁  

keechoi 發表於 20-10-10 22:09
我小朋友都話無搶答,只有老師讀題,小朋友講答案,老師系ipad禁答案,不過可能叻仔叻女先有2nd round。
...

你小朋友幾月b? 我小朋友話ipad時要自己睇題目,老師唔讀題

我小朋友都話無搶答,只有老師讀題,小朋友講答案,老師系ipad禁答案,不過可能叻仔叻女先有2nd round。
...

nil
nil

Lcscherry 發表於 20-10-10 22:14
你小朋友幾月b? 我小朋友話ipad時要自己睇題目,老師唔讀題

我小朋友大b, 都係要自己睇題目

Lcscherry 發表於 20-10-10 22:14

6月B

...

小朋友話係有圖畫+一段老師讀嘅字,然後自己讀問題+講答案

Galaxymommy 發表於 20-10-10 23:53

問過好多人都無,你B几大

balls 發表於 20-10-10 17:40
唉,我又無話一定有group in,細路仔咁講我咪講出黎囉!純分享。有與無,有區別嗎?都考完啦,咩誤導呢? ...

我小朋友都話有搶答 佢仲話答左兩條 問乜佢都忘記 但形式佢記得

keechoi 發表於 20-10-11 00:11
問過好多人都無,你B几大

nil
nil

balls 發表於 20-10-10 15:09
我小朋友話有group in搶答和單對單面談。group in有搶答數學計數題、問喜歡的卡通人物。單對單認讀中文字 ...

我們上星期面試,小朋友完全沒有提及ipad, group in. 要單對老師答問題,串字,逐個入課室,仲係房等齊全部小朋友回來才一齊放,所以幾肯定不是group in

回覆樓主:

你們講d問題/方式,同我小朋友嘅完全不同

回覆 Galaxymommy 的帖子

我個小朋友都係講,差唔多內容。不過佢無話係搶答,係舉手答問題

Galaxymommy 發表於 20-10-10 23:53

我女有圖畫,自己用英文describe。

bonnieleong 發表於 20-10-11 03:13
我們上星期面試,小朋友完全沒有提及ipad, group in. 要單對老師答問題,串字,逐個入課室,仲係房等齊全 ...

唔會一模一樣嘅,唔需要擔心。

bonnieleong 發表於 20-10-11 03:16
你們講d問題/方式,同我小朋友嘅完全不同

其實學校只係透過不同模式考小朋友,我估內容水平應該都係差唔多嘅嘅。大家都係分享出黎比以後考嘅小朋友參考一下。所以家長唔需要太擔心。

回覆 Lcscherry 的帖子

同你一樣要自己睇題目

我仔話有搶答,有用英文文「有咩係綠色」之類嘅問題,佢畫圖俾我睇話有兩個人(老師),然後三個小朋友坐前面,問咗五條問題,我仔話老師用英文問,但佢用中文答

bonnieleong 發表於 20-10-11 03:13
我們上星期面試,小朋友完全沒有提及ipad, group in. 要單對老師答問題,串字,逐個入課室,仲係房等齊全 ...

應該唔係group in,只係幾個小朋友坐埋一齊輪流問問題,但我小朋友以為搶答所以自己舉手答。上週in嘅小朋友基本上都無提及呢種形式。而且唔係所有小朋友都有iPad,包括上星期有d有,有d無。

尋日10幾in,亞仔話入到課室有4個老師,有10個小朋友,係打直一行3個小朋友坐,分咗幾行,唔係平排坐。然後每位老師逐個叫名in,其他就坐喺度等。淨係問中英文認字,叫佢喺張紙度指番出嚟,佢話問咗好多題

magic_carmen 發表於 20-10-11 09:41
我仔話有搶答,有用英文文「有咩係綠色」之類嘅問題,佢畫圖俾我睇話有兩個人(老師),然後三個小朋友坐前 ...

我仔都係甘,佢好堅持話冇iPad

Nudebi 發表於 20-10-11 10:25
尋日10幾in,亞仔話入到課室有4個老師,有10個小朋友,係打直一行3個小朋友坐,分咗幾行,唔係平排坐。然後 ...

我個女2點幾in, 同你仔講既相約

我女8月尾出世