用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理 ...
go

[英國] 小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理  

好煩,小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理,請大家幫手比意見

仔12歲year 8.上咗幾次Ruby,已經好唔開心。
第一堂同組嘅組員佢哋係本身識玩,就話佢唔識玩。仔坐喺度睇無辦法因為要睇吓人哋點玩。
第二堂一個白人組員話佢唔識接波。
第三堂同一個白人組員就話佢跑得好慢,跟住就用國語問阿仔係咪來自「武漢?」接住用英文話(Chinese !Ha Ha Ha),仔好憎佢亦好唔開心,但係忍住啲眼淚。用英文同佢講「你唔好同我講國語,我唔識聽,要用英文同我講,之後同佢講「I’m come from HK」跟住有個白人同學就講「yes,he come from HK he speak Cantonese !
接住個白人組員就話「Hong Kong ok ok]
及後仔覺得好委屈,佢決定同老師講,當時有位黑人同學知道佢唔開心亦都問佢係咪想同老師講,仔話係。黑人同學話「ok let go!」最後一齊搵老師,老師亦都有即時take action同埋話絕對唔可以再有這穜事發生,亦都讚咗仔敢將呢件事講出嚟,而且通知咗學校俾咗個Merit 佢。
兩日之後嗰個白人組員同亞仔道歉!
謝謝各位意見,始終仔係第一年到英國讀書好多嘢都要靠自己,我好擔心所以第一時間出post問各位,現在已經解決咗,多謝晒各位!

babykidss 發表於 20-10-9 06:24
好煩,小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理,請大家幫手比意見

tell the bullies you're a HongKonger

Yanamami    發表於 20-10-9 19:21
Yanamami    發表於 20-10-9 19:12
王家爸爸    發表於 20-10-9 17:59

回覆樓主:

有無社監聯絡,同佢地傾下
但首先要問問孩子自己有無做過什麼行為令佢地咁,同埋其他的中國/香港人有無被歧視

先搞清楚原因,如傾過都無效就要轉校

我小朋友今年九月去讀y8,年頭有報導講中國學生欺凌香港學生,但我小朋友去左個幾月,同所有國籍寄宿生,班入面當地生都玩得好開心,其實歧視/欺凌度度有,有時都講好唔好彩,遇到什麼同學/老師,但令小朋友唔開心,而又不是佢嘅問題,轉校吧

回覆樓主:

外國人眼中香港人=中國人,問題係正面處理欺淩問題,唔通佢地蝦中國人或其他國家既人而最緊要唔蝦香港人就冇問題咩

aidan08    發表於 20-10-10 23:36
STERLING2020    發表於 20-10-9 11:23

starry_night 發表於 20-10-9 07:07
tell the bullies you're a HongKonger

香港人即係中國人!

歧視就係有咁樣既父母而起。 悲哀!

钧熹    發表於 20-10-11 23:36
KIMLIFEINUK    發表於 20-10-9 17:51
esmehouse    發表於 20-10-9 15:59

樓主係因為學校視小朋友為中國人而覺得歧視,還是學校歧視中國人,歧視埋你小朋友?
其實英國分英格蘭、威爾斯、北愛、蘇格蘭,應該好明白hk 人同內地人係有唔同,但hk

回覆樓主:

不論任何國籍人士也不應被歧視或欺凌,向學校反映向宿舍Housemaster反映,如不獲接納或幫忙解決,學校本身處理欺凌亦有問題。

回覆 babykidss 的帖子

請問是誰歧視你小朋友?
我覺得可以 email比學校,由學校處理。

hiddenhero 發表於 20-10-9 10:10
香港人即係中國人!

歧視就係有咁樣既父母而起。 悲哀!

認同

starry_night 發表於 20-10-9 07:07

太自欺欺人啦!講出黎人地以為香港人都系智障,香港人咪又系中國人!

我諗先搞清楚係點樣嘅歧視先。我以前讀寄宿,都有啲同學會兜口兜面咁叫我"Chinky, Chinky"咁。我就覺得好好笑,大家笑埋一團,跟住出去打場波,佢見我無乜反應,好快就無搞,仲超老友添。我有啲同學無咁接受到,啲鬼仔鬼咁幼稚,見有反應咪搞多啲囉。

yuyueng 發表於 20-10-9 12:07
太自欺欺人啦!講出黎人地以為香港人都系智障,香港人咪又系中國人!

其實我唔介意大家持有唔同意見,亦唔介意別人批評我既言論(因為討論區既用意就係俾大家提出意見)
但你既言論用詞都有bullying成份
請你注意一下

Yanamami    發表於 20-10-9 19:24

beastiebistro 發表於 20-10-9 12:09
我諗先搞清楚係點樣嘅歧視先。我以前讀寄宿,都有啲同學會兜口兜面咁叫我"Chinky, Chinky"咁。我就覺得好好 ...

同意, 我同我仔講歧視其實都係一種感覺, 但係要先搞清楚係咪對方歧視自己, 千奇唔好自己先歧視左自己。

starry_night 發表於 20-10-9 12:14
其實我唔介意大家持有唔同意見,亦唔介意別人批評我既言論(因為討論區既用意就係俾大家提出意見)
但你既 ...

當一個人離開自己城市自己國家去到外地時,你既一言一行其實系代表左自己國家同民族,或者你岩,可能真系有英國人能分得出香港人,廣州人,上海人,湖南人既,我錯!無意冒犯。

yuyueng 發表於 20-10-9 12:28
當一個人離開自己城市自己國家去到外地時,你既一言一行其實系代表左自己國家同民族,或者你岩,可能真系 ...

yuyueng 發表於 20-10-9 12:28
當一個人離開自己城市自己國家去到外地時,你既一言一行其實系代表左自己國家同民族,或者你岩,可能真系 ...

同意。我好樂意見到我仔去到外國讀書同唔同國家既人都get along 到。

yuyueng 發表於 20-10-9 12:07

無錯,香港是中國一部分,其實唔使分冇香港人上海人深圳人廣州人福州人,通通中國人。

應該睇下自己平時點對待同學,點同人相處,主動性,笑容,溝通上有冇問題,再分析係咪歧視

學校係咪好少亞洲國際生?
如果你小朋友可以同學校負責student benefit的老師講,咁最好你叫佢自己搵老師傾下, 因為佢係當事人實際情況點只有佢最清楚。
如果佢太細,又或者佢唔敢主動同老師反映,咁就唯有你代佢搵老師, 然後請老師主動搵你個小朋友傾下發生乜嘢事。

樓主小朋友Year幾?可以先向house master 反映下。出門在外,唔好誇大左歧視呢樣野,我仔學校會有本地生問佢有無COVID19 ?
我仔話其實人地真系想問下,我仔回答無,然後咪話起度幾個月,有都系比你傳染既,自己要有自信,多參與學校運動項目,結交多D朋友會有幫助。
我仔話內向型既學生容易比人蝦,就算起香港既學校都會有欺淩情況,如何處理欺淩問題都系學習一種。