用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 仔仔現讀stamford american Int'l Sch感覺不好,請介紹其 ...
樓主: jancheng@
go

[小學] 仔仔現讀stamford american Int'l Sch感覺不好,請介紹其他IS [複製鏈接]

間學校好多打手,account被封都有幾個,家長自己衡量啦。

sxd 發表於 21-1-29 12:18
間學校好多打手,account被封都有幾個,家長自己衡量啦。

打手我真係唔知,起碼我係用家 講我自己感覺,家長鍾唔鍾意 自己衡量一下,冇人迫到既

ckmammy 發表於 21-1-28 23:44
你想法同我一樣。之前有聽過其他人話 Stamford 好商業化,因為學校要佢地比50萬入EAL 英文班,但嗰班家長認 ...

其實我地學校係cognita group 黎,係英國亦有私校independent school ,以我所知有d 係outstanding 添,有d就普通咁,讀過Stamford 都可以去transfer 過去

回覆樓主:

Delete

Dickchu 發表於 21-1-31 08:57
我朋友兒子 讀stamford 13歲 一整副二世祖嘅樣 唔識禮貌 冇家教 同佢講早晨都唔會應你果啲 英文我同佢溝通 ...

部分學生英文唔流利的確係事實,因為有一批要額外讀英文既學生。至於無家教無禮貌係個別例子,相信其他學校一定有唔少呢啲學生。我 2個朋友2個仔讀 ESF, 見到我都一樣唔會打招呼, 好似透明咁。每日打幾個鐘頭機,成績麻麻。所以每間學校都一定有好有唔好。你寫得出就预咗有人會回應。我都係講事實。

Dickchu 發表於 21-1-31 08:57
我朋友兒子 讀stamford 13歲 一整副二世祖嘅樣 唔識禮貌 冇家教 同佢講早晨都唔會應你果啲 英文我同佢溝通 ...

13 歲可能青春期,同埋讀I s school 小朋友系有d 咁樣既,任何學校都有,睇下小朋友個家長點教,esf 我朋友個仔 都唔系好應人,我諗唔關學校事既,有d 小朋友覺得唔系同聲同氣 所以費事出聲,我仔都系咁,唔緊要啦,希望你仔讀書開心

Osiana 發表於 20-10-17 03:33
如果你唔介意細校及新校 (已經攞到IB認證),PLKIS 真心推薦。老師好,學校整體安排專業又細緻,不單只係 ...

細??? have swimming pool..??

bananaGi 發表於 21-8-2 17:23
細??? have swimming pool..??

學校係細,只有一個比籃球場大少少嘅露天操場,有一個禮堂,沒有泳池。

我覺得呢間學校係贏在老師係好有耐性好細心,輸在硬件設施。

我自己WFH時,聽到老師真係好好,管理小朋友行為處理得好,俾小朋友好大空間去學習,發揮意見,小朋友會爭住發問。

Osiana 發表於 21-8-4 00:32
學校係細,只有一個比籃球場大少少嘅露天操場,有一個禮堂,沒有泳池。

我覺得呢間學校係贏在老師係好有 ...

「聽到老師真係好好,管理小朋友行為處理得好,俾小朋友好大空間去學習,發揮意見,小朋友會爭住發問。」

這個是大部份國際學校的standard, 當然愈小班執行愈好
‹ 上一主題|下一主題