用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 仔仔現讀stamford american Int'l Sch感覺不好,請介紹其 ...
go

[小學] 仔仔現讀stamford american Int'l Sch感覺不好,請介紹其他IS [複製鏈接]

仔仔現就讀何文田的stamford american Int'l School,感覺師資不好,部分老師的英語溝通能力有點不達標 (本人在英國長大),也不能夠做到多方面的培養小孩。另外,校舍方面太小,學生小息就是坐在走廊。由於學校外面只有單程路,雖然位處何文田但開車接送也不方便等等。。
綜合以上,1年2x 萬學費感覺實在不值,請問有沒有學費差不多的IS 可以介紹呢?香港或九龍區也可以。
   7    0    0    0

1年2x幾萬學費可以很多選擇啊

咁貴學費應該好多選擇,幾多年班呀?

jancheng@ 發表於 20-10-9 00:21
仔仔現就讀何文田的stamford american Int'l School,感覺師資不好,部分老師的英語溝通能力有點不達標 ( ...

如果在香港要美國式教育,HKIS 最直接.  如要多些中文元素,可選風格亦好美式的CIS.

仔仔現就讀何文田的stamford american Int'l School,感覺師資不好,部分老師的英語溝通能力有點不達標 ( ...

好彩睇到你呢個分享,仲諗住今個星期六去佢哋個open day。依家可以慳返

樓主會唔會insist美式/英式或者行A-level/IB?其實你有呢個budget已經好多選擇

回覆 jancheng@ 的帖子

How about HKCA PLK ? You are welcome to pm me if you want to know more details

lavender_mum 發表於 20-10-9 08:42
好彩睇到你呢個分享,仲諗住今個星期六去佢哋個open day。依家可以慳返

樓主會唔會insist美式/英式或者行 ...

吓!我依家係Stamford嘅家長,已經讀咗三年,我覺得學校師資唔錯 ,老師質素非常好,又有愛心

其實每間學校邊個位接放學揸車都唔方便,就算你係女拔 都唔方便,九龍塘都唔方便㗎

AIS, ASHK, ESF, ICS ......

yaijing 發表於 20-10-9 09:36
我小朋友今年巳第四年, 我覺得老師教得唔錯。 學校老師師資全校至少78%master degree。 至於小息只可以坐 ...

對,佢未解,好似放學咁,見到 pe 老師放學 企馬路中間指揮交通,我問個老師企係度仲乜?佢話唔想Block 住d 路
I try my best , 其實 放學時間周圍塞的
,老師 好好的 ,比d 時間去了解下

2X一年, 很多選擇。有否PASSPORT?如有,應更容易轉。近月好多EXPATS 走,我朋友開左學仲收到CALL WAITING。 九龍區你可以考慮NAIS,  AISHK, HKA, KELLET, ESF.....
雖疫情,建議係學校附近行下,感受下學生或環境係咪你想要

Xenia12! 發表於 20-10-9 08:58

How about HKCA PLK ? You are welcome to pm me if you want to know more detail ...

我囡囡今年都去咗HKCA PLK
你小朋友幾多年級呀?

其實就算香港區,GSIS, CDNIS 都唔洗2x萬一年。呢兩間都好好啊

Xenia12! 發表於 20-10-9 08:58

How about HKCA PLK ? You are welcome to pm me if you want to know more detail ...

你好,我有興趣PLKIS,請問可以pm for詳情嗎?
謝謝你

膨下你想要乜,簡單選擇係ESF,有信心保證,各方面平均,學費相宜,無debenture。名校唔需要我介紹, BK好多資料。如果要外國人多D,可以選擇Kellet,NAIS。 想中文多,可以揀ISF,CIS。 伸有好多細校,新校都好好,視乎自己要求。

mky456 發表於 20-10-15 19:41
你好,我有興趣PLKIS,請問可以pm for詳情嗎?
謝謝你
如果你唔介意細校及新校 (已經攞到IB認證),PLKIS 真心推薦。老師好,學校整體安排專業又細緻,不單只係書本上知識,能做到全人教育。

Osiana 發表於 20-10-17 03:33
如果你唔介意細校及新校 (已經攞到IB認證),PLKIS 真心推薦。老師好,學校整體安排專業又細緻,不單只係 ...

謝謝你的回覆,請問升中學方面是再考其他學校嗎?

回覆樓主:

我識幾個嗰度讀書嘅小朋友覺得幾乖幾好咁喎

mky456 發表於 20-10-17 09:11
謝謝你的回覆,請問升中學方面是再考其他學校嗎?
聽聞學校會聯繫CKY,顏寶鈴 ,但IS都好多選擇,因為IS 中學好多外國學生回國。
‹ 上一主題|下一主題