用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇邊度買樂器好?
樓主: 星星好
go

[音樂] 有冇邊度買樂器好? [複製鏈接]

captain0tsubasa 發表於 20-10-11 00:27
我中提琴老師介紹去在觀塘的violin brother,他們的琴可trade in, 也見好多人買小提琴, 你可上FB研究一下

...

當年也是在Violin Brothers買,60年德國製,幾萬蚊,可以trade in

所以你問小提琴幾錢,真係好難答,要平就幾千,要貴有同學用的超過十萬

至於買專業琴就不要去一般舖頭了!

magtam0520 發表於 20-10-11 08:14
當年也是在Violin Brothers買,60年德國製,幾萬蚊,可以trade in

所以你問小提琴幾錢,真係好難答,要平 ...

加上售後服務也幾好(emoji)

我差不多以上都去過,人夾人啦,間間都會話自己最好

不如問老師去開邊間,老師有preference 的

較專業的琴2-3萬起碼,除非識揀一些大陸手造琴。

先揀平少少但可以trade 的,慣了個size再upgrade也可。到時更清楚自己要求

揀了琴後之後還要買弓

回覆 Sheep06 的帖子

請問可以知道什麼是#13嗰間琴店名?thx

回覆 titibaby 的帖子

都係一個好提議:>

星星好 發表於 20-10-11 18:21

請問可以知道什麼是#13嗰間琴店名?thx

#13  的帖子 :
要高檔次一點的,可考慮以上提的Eddie house of strings, solo strings, Hk strings ,還有Orfeo (Wanchai) and violin brothers (kwun tong).

Thx a lot

回覆樓主:

其實#13講嘅Eddie's house(琴之屋)都有trade in. 我個女學中提琴會鐘意去琴之屋買,因為撞得啱喺買到真中提琴而唔喺改裝小提琴。我都鐘意琴之屋有日本師傅整琴。
violin brothers都應該有師傅,不過我只買過弓,所以都唔知售後服務喺點。

回覆樓主:

我地吾係小提琴,阿女學大提琴,上年起旺角羅氏買了支full size 大提,羅氏起舊樓樓上舖,那位老版演奏了好幾支琴比我地聽,老版係上了年紀演奏家,也教琴,最後向佢買佐支琴冇講價,又多買了一支弓。琴價錢三萬,阿女大提老師話支琴無論外形同聲都非常好,而支弓佢仲話好靚,每次佢都爱不惜手,仲話訂佐等我地放二手。支弓吾係貴野,可能見我地冇講價又欣賞佢演奏,就揀佐支好弓比我地。羅氏之前做緊大減價,吾知現在有冇,有埋小提琴同琴盒,弓之類賣。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 zitaeric 的帖子

真好,師傅見你地是知心人,所以也對你地好,這是緣份!❤

回覆 cheungoli 的帖子

同琴之屋比較,VB 弓較好?是嗎?

之前大減價是咩月份?一定多人去

回覆樓主:

首先自已心目中唸住会買咩價琴,跟住去多幾間比較,去問,去試,去聽,好嘅琴,好易聽到。買琴都係一種緣份,
我支大提同弓都係法國製

星星好 發表於 20-10-20 06:55

同琴之屋比較,VB 弓較好?是嗎?

唔好意思,我又唔喺真喺咁專業嘅,不如分享吓買琴同買弓經驗啦!
買中提琴就唔講,因為我一心諗住買真中提琴,而果次去開琴之屋買嘢,咁啱有,我果女又差不多換琴,咪喺琴之屋買囉!
但仔當時換大提琴,琴之屋有好多唔同款唔同價錢任你些,試啱想睇吓第二間先都可以hold住果琴一星期(好似唔駛比deposit)(唔知而家仲喺咪咁),咁樣買就有信心好多。不過老師方便去同你睇當然更好,但如果你小朋友都專業級數,佢都大約識聽。
我個仔嘅大提琴弓都喺琴之屋買,買弓時佢會問你budget,學到幾多級而比適合嘅弓你,我最impress喺佢除了比適合嘅弓(好多支差不多價錢嘅)都會比貴少少嘅你試,你試嘅時候會唔話比你聽那一支是什麼價錢,希望唔好因價錢影響你,我相信每個人嘅技術唔同,所以最適合嘅弓都唔一定最貴,所以我buy呢個方法。
到阿女買弓喺因為急買,屋企住九龍又就唔到阿女活動同琴之屋開門時間,所以都去VB(我知道VB唔差),佢比咗三支弓阿女試,三支質數都好大分別,咁情況下當然買了最貴果支啦!
我冇比較過琴之屋同VB嘅弓邊個比較好,所以好難答你,我知道VB嘅弓萬幾蚊都有(我當然冇試啦!),你可以問老師意見,如想自己比較多選擇,我覺得琴之屋比較多。

你本身是音樂人?所以聽得到好琴聲:)我就不懂,我只覺得每隻琴都一樣:P

你好詳細呀!多謝您先
我真的去看一看,因未去過

最緊要用家,可以好好拉奏好曲,是一件好事

回覆樓主:

一支好琴又要揾一個好盒,真係一闊三大

不會附送?

回覆 星星好 的帖子

好盒是什麼意思?不是只要保護琴就可以?請指教