用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇邊度買樂器好?
go

[音樂] 有冇邊度買樂器好?

請問,想買4/4小提琴(想專業嗰種),邊度有得買,可介紹下!謝謝!其實老師都有提議,但也想看其他的:〉

不貴 就向老師購買

回覆樓主:

Harmony Music 凱聲琴行
Blk D - F, 1/F, Honland Bldg, 108-118 Prince Edward Rd W, Mong Kok
2381 2025
https://goo.gl/maps/1LRVSTCFpLLTvLoW9

回覆 pw6836 的帖子

多人都提過凱聲,都有看過。有冇另外呢?謝謝!

回覆樓主:

可以去粤華樂器行看下,地址網上查

星星好 發表於 20-10-8 18:24
請問,想買4/4小提琴(想專業嗰種),邊度有得買,可介紹下!謝謝!其實老師都有提議,但也想看其他的:〉
...

專業就按老師建議

...

正常應該老師會比你幾款牌子你,當然一分錢一分貨,又或者係網上面搵搵資料

回覆 CM.MUN 的帖子

就是冇提供,所以想在出面看琴時,可以説牌子名⋯,不知道有冇牌子提供呢!謝謝!可用在演奏级的:〉

星星好 發表於 20-10-8 21:51

就是冇提供,所以想在出面看琴時,可以説牌子名⋯,不知道有冇牌子提供呢!謝謝!可用 ...

點解唔去吓通利呢啲老店去問吓呢?或者去佢哋網先瞭解吓,再search下相關資料,大牌子官網都有介紹適用水平。除非老師有指示牌子,否則,用於演奏級唔會平吧,自己搜尋下資料~~~

星星好 發表於 20-10-8 21:51

就是冇提供,所以想在出面看琴時,可以説牌子名⋯,不知道有冇牌子提供呢!謝謝!可用 ...

我女係學鋼琴專業,所以我唔清楚小提琴嘅牌子,但係如果你想一步到位,應該老師可以提供一啲牌子比你,老師無可能唔知,因為有啲牌子係要訂返來,門市係無現貨

醒目開學勳章

Hong Kong Strings - 中環
Eddie’s House of Strings - 灣仔

Solo Strings - 灣仔

...

要高檔次一點的,可考慮以上提的Eddie house of strings, solo strings, Hk strings ,還有Orfeo (Wanchai) and violin brothers (kwun tong).

一般選了可以借出,讓老師試試才決定。

回覆 熊貓BB 的帖子

真的好,有你地提供的店名,謝謝你地曾去過以上店舖?

mcl203 發表於 20-10-8 22:47

點解唔去吓通利呢啲老店去問吓呢?或者去佢哋網先瞭解吓,再 ...
我小朋友啲樂器都係喺通利買,選擇多,不過的確係貴超過一成。

小提琴要買專業d嘅係唔會去通x柏x的,去#13樓講果幾間啦⋯⋯

stinkyrabbit111 發表於 20-10-9 18:39
小提琴要買專業d嘅係唔會去通x柏x的,去#13樓講果幾間啦⋯⋯

非常同意! 如果要專業,不要去通x、栢x,應去 #13 果幾間。

星星好 發表於 20-10-9 14:59
回覆 熊貓BB 的帖子

真的好,有你地提供的店名,謝謝你地曾去過以上店舖?

我自己係去Orfeo

熊貓BB 發表於 20-10-9 21:50
我自己係去Orfeo
請問價格大約多少, 如4/4 演奏級?

回覆樓主:

我中提琴老師介紹去在觀塘的violin brother,他們的琴可trade in, 也見好多人買小提琴, 你可上FB研究一下