用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校的大細B
go

[其他] 國際學校的大細B

請問如果小朋友係LS 係細B , 有冇邊間IS 係可以插番入equivalent year , 唔使降一班的?(暫時只知道ESF, YCIS 和 VSA)....請賜教

gsis都得。

有d學校亦會睇你細成點,同埋幾時插班。例如cis的cut off係8月底,你小朋友係9、10月,插小學唔會比,但中學就可能得。但細到12月,就中學都未必會考慮。

Jane1983 發表於 20-10-8 10:07
gsis都得。

有d學校亦會睇你細成點,同埋幾時插班。例如cis的cut off係8月底,你小朋友係9、10月,插小學 ...

GSIS也是八月底cut off, 小學轉去細B一般要低一班,中學可按程度就唔一定要。

YMCA 是年尾cut off

你想揾邊區?
Anfield, JIS, NIS, ICA 嘅cut off都係 12/31

回覆 964000 的帖子

明白,我見 FIS 都係八月 cut off. 而且應該中學小學都係咁。不過GSIS網頁冇寫得咁詳細, 淨係寫cut Off係八月. Thanks!

回覆 melobi12 的帖子

港島東或者九龍都可以 thanks!

kml32 發表於 20-10-8 11:30
回覆 melobi12 的帖子

港島東或者九龍都可以 thanks!

就咁諗到嘅應該有呢啲 YMCA SWCS, AIS, HKCA PLK, Delia School of Canada

都好多呀其實,不如你睇左地點同budget先,再逐間望下cut off date。

你小朋友咩年級呀?有啲year group都難入,細b 就算 “repeat” 一年變大b,因為課程唔同,小朋友都未必覺得問題好大的。

我女係10月b,而家都係同時報year 1 (繼續做細b) 同 reception (變大b)。

kml32 發表於 20-10-8 11:22
回覆 964000 的帖子

明白,我見 FIS 都係八月 cut off. 而且應該中學小學都係咁。不過GSIS網頁冇寫得咁詳 ...

FIS雖然都係八月cut off, 但小學好似冇咁嚴,聽過可以經assessment再酌情,你可直接問下學校,不過去到要由零開始學法文,其實repeat也不是壞事,中學都是看學術程度,一般都不會硬性規定要repeat.

KCIS 都係 12月 cutoff

ESF 跟出生年份

ESF 跟年份, 1/1 至31/12 出世都收

kml32 發表於 20-10-8 09:33
請問如果小朋友係LS 係細B , 有冇邊間IS 係可以插番入equivalent year , 唔使降一班的?(暫時只知道ESF, Y ...

章太郎 發表於 20-10-11 14:53
去心儀學校網頁Admission一般都有寫出生年份配邊個year group。LS同IS本身分層唔同,我又唔覺得算降班。正 ...

題外話

由LS K2升讀ESF Y1 無咗畢業典禮

回覆 kml32 的帖子

CAPCL 都是12/31 cut off. 11 月Deadline.
CAIS 及 SAIS 我都打電話confirm過8月cut off.

我女兒是2016年11月,發現九龍/新界 選擇不多。我暫時淨係報左ESF, Anfield 同CAPCL。

仲有邊間可以報? 交流下😅😅😅

Jane1983 發表於 20-10-8 10:07
gsis都得。

有d學校亦會睇你細成點,同埋幾時插班。例如cis的cut off係8月底,你小朋友係9、10月,插小學 ...

我個仔2009年12月,超細B,現在才10歲幾,本來在LS完五年級升六年級,就轉入ASHK Grade 6 (美式middle school中學第一年),收咗。學校最終考IB ,so far 非常滿意,師資同老師教學,還有student support方面都好好,15人一班,我只喜歡小班。

conniewktang 發表於 20-10-21 14:41

我個仔2009年12月,超細B,現在才10歲幾,本來在LS完 ...

滿意就好

conniewktang 發表於 20-10-21 14:41

我個仔2009年12月,超細B,現在才10歲幾,本來在LS完 ...

請問使唔使買debenture, 另外, 我見學校冇乜公開試成績, 請問係咪都係考IB?

kml32 發表於 20-10-21 20:48
請問使唔使買debenture, 另外, 我見學校冇乜公開試成績, 請問係咪都係考IB?
...

我見香港媽媽大部份有買,因為新校,暫未有成績,考IB。辦學集團在其他國家的IB成績幾好,美式教育,我覺得這間老師好認真,八號風號果日,Gmail不斷有,因為老師比功課同講有test。LS上,如有嘢唔識,老師樂意在課後教返你。我仔果班,我見老師個仔都係度讀。

kml32 發表於 20-10-8 09:33
請問如果小朋友係LS 係細B , 有冇邊間IS 係可以插番入equivalent year , 唔使降一班的?(暫時只知道ESF, Y ...

我小朋友超細B,本身讀緊LS K2,今年9月讀東區KIS Year 1。學校雖然網頁寫8月cut off,但係如果interview OK,學校又知你本身已K2,好大機會係唔會要你repeat reception。不過我小朋友仲係4歲尾時,同班已有啲6歲,睇你接唔接受到。小朋友so far讀得好開心,都跟到