用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 救命~普通話教中史
樓主: 9284
go

救命~普通話教中史   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

以前教中史既老師真系有心機教,堂堂都教到口沫橫飛,手舞足蹈,偶然再講下野史,當年自己會考同A Level 唯一奪A既科目,我仔3年既中史都系我自己教,所謂自己教其實我都系每星期用1小時同佢私人補習,我講佢聽,測驗考試前用2個1小時同佢溫書,歷史全部千篇一律,前因後果加一D特別元素,我仔測驗考試全部9字頭。
同佢溫中史同時我灌輸埋愛國教育。

mianyang_99    發表於 20-10-20 11:50

9284 發表於 20-10-7 16:20
本身阿女對中文任教的科目都興趣不大 , 平時都係睇慣英文STORYBOOK, 幾厚都睇哂, 但係一講到中文就.......  ...

我的情況和你差不多,雖然不是普教中和中史,已令我好煩惱。
阿囝他的生活也是用英文,他從小英文科和數學科也不用理他,但是中文就從小也沒有興趣,現在剛中一,面對的難題就是文言文和中史,他埋怨文言文太深,和中史太多嘢要記,昨晚才為了這些科目而鬧情緒。
現在唯有只是安撫住佢,也是說讀到中三,中四就可以甩中史。

yuyueng 發表於 20-10-14 16:42
以前教中史既老師真系有心機教,堂堂都教到口沫橫飛,手舞足蹈,偶然再講下野史,當年自己會考同A Level 唯 ...
現在教中史,雷多,小心啲既老師,都係依書直說,唔敢多口。

王家爸爸 發表於 20-10-20 12:14

宜家教LS同中史都多雷,老師越嚟越難撈,之後又少左人大學揀教育呢科讀,惡性循環
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 20-10-20 12:14

中史依書直說真係好悶,會搞到更加多人唔中意中史,不過,可能到時中史係必修都唔出奇。我係老師都唔多言啦,做咁多做咩,少做少錯,唔驚俾人投訴咩?

jli008    發表於 20-10-21 11:40

如果唔太介意簡體字,有套半小時漫畫中國史可能可以讓小朋友有啲興趣,仲有套歷史穿越報就有啲書繁體有啲書簡體,内容可能都輕鬆,或者都俾到個大概印象佢哋。

中史唔會話好難嘅,我中學時期歷史課最好
‹ 上一主題|下一主題