用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 救命~普通話教中史
樓主: 9284
go

救命~普通話教中史  

回覆 little_yolky 的帖子

你醒呀!我呢個"亳"字,直頭查字典都揾唔到呢個字,幾鬼灰,要上網揾中大網站先揾到

本書個書名係新編中國史旅程,雅集出版社有限公司,我見書嘅背面有香港特別行政區已列入適用書目表,教育局通過評審,所以應該唔係大陸書

little_yolky 發表於 20-10-7 19:54
樓主本書良渚都講,可能係大陸中史教科書,好嘢嚟。我哋香港果D唔好話新石器,連三代都係咁E瀨過就算,薄 ...
良渚文化,之前去杭州,順便參觀過良渚文化博物館,所以真係知喎!
可能細細個就喜歡參觀博物館,所以中史雖然考唔到高分,合格還是可以做到。

b3410 發表於 20-10-7 21:07
良渚文化,之前去杭州,順便參觀過良渚文化博物館,所以真係知喎!
可能細細個就喜歡參觀博物館, ...

咦?有無租車去埋河姆渡博物館?好好睇呀

little_yolky 發表於 20-10-7 19:50
係咪「亳」呀?唔係毫呀,少一畫的。

拿,你做家長都話難話悶,咁小朋友點面對呢?我覺得用廣東話同佢講 ...
書係應該佢地自己想辦法讀你仲想親手湊到中幾?

little_yolky 發表於 20-10-7 22:04
咦?有無租車去埋河姆渡博物館?好好睇呀
良渚比較近市區,河姆渡好遠啊!研究了一下地圖,可能從寧波過去更加方便? 下次如果有機會去寧波玩 順便去埋。

Yanamami 發表於 20-10-7 23:10
書係應該佢地自己想辦法讀你仲想親手湊到中幾?

唔係得我,你覺得靠學校D中史老師同學會對中史產生興趣咩?你睇下中史成績咁低迷就知啦

佢哋可以唔修歷史,但我接受唔到佢哋話歷史好悶、好討厭

9284    發表於 20-10-8 12:06

b3410 發表於 20-10-7 23:39
良渚比較近市區,河姆渡好遠啊!研究了一下地圖,可能從寧波過去更加方便? 下次如果有機會去寧波玩 順便去 ...

河姆渡真係好好睇㗎不過你記得check下有無閉館裝修喔。有次去北京,包車去周口店,點知封咗!仲要為咗去7:00出發

little_yolky 發表於 20-10-7 23:45
河姆渡真係好好睇㗎不過你記得check下有無閉館裝修喔。有次去北京,包車去周口店,點知封咗!仲 ...
多謝提醒!希望明年可以出去旅行

7點好早咩?平時返學時間喎!

b3410 發表於 20-10-8 07:02
多謝提醒!希望明年可以出去旅行

7點好早咩?平時返學時間喎!

放假既心情又唔一樣呀嘛

little_yolky 發表於 20-10-7 20:28
大陸D中史教科書質素好好,好貼近新材料。不過排版係老套D。
真的嗎?我買過,睇完之後既感覺係唐朝之前既還可以,甚至可以話唔差;宋朝之後既基本上都有問題。排版唔係問題,歷史真實性先係問題。中國歷史本身就疑點重重,改寫之後就變成小說。

9284 發表於 20-10-7 16:42
回覆 gracelam 的帖子

不是沙蘇, 大圍龍校, 出版商排版好有問題, 佢本中史書, 超級唔INTERESTING, 我見到 ...
我都係理科人,完全明白你面對中史嘅心情。
我兩個女都係睇英文書多,對中文冇乜興趣。恕我直言,呢種情況,你買本幾正嘅雞精,佢都唔會睇。

我自己嘅中史程度,大概就係記得妲己 = 温碧霞。但我同意 little yolky ,成績都罷了,至少要對中史有點興趣。令千金喜歡睇電視嗎?除了中國通史呢類學術性嘅節目,内地有些歷史劇都幾好睇。我自己也會睇歷史小說,看到有趣的情節,會跟女兒分享一下。

至於考試,我細女同一個文科叻嘅同學組成 study group ,佢教我女中史,我女幫佢温 science,總算次次及格,捱到中四就可以同中史講 bye bye 。

有興趣係好緊要。我女暑假時無聊睇YouTube,突然鍾意咗中國歷史。佢係國際學校,這些不在課程之列,但因為有興趣,佢鍾意到連和古代皇帝有關的成語典故都研究埋。最近成日同我傾邊個最有資格被稱為「千古一帝」。

興趣係number one,佢覺得煩厭,好難讀得好。

emmyfok 發表於 20-10-8 09:05
我都係理科人,完全明白你面對中史嘅心情。
我兩個女都係睇英文書多,對中文冇乜興趣。恕我直言,呢種情況 ...

我都同意幾無興趣中史,都應該對中國歷史要有點認識......我就係細時唔努力,搞到宜家都係靠睇大陸劇腦補歷史

MrBeast    發表於 20-10-9 08:41
王家爸爸    發表於 20-10-8 12:47

王家爸爸 發表於 20-10-8 08:26
真的嗎?我買過,睇完之後既感覺係唐朝之前既還可以,甚至可以話唔差;宋朝之後既基本上都有問題。排版唔係 ...

我係讀甲乙組的,丙組嘢比較少接觸。

王家爸爸    發表於 20-10-8 12:35

我覺得初中都係比學生去找自己興趣. 高中就可以選到自己較有興趣o既科目去讀. 我仔係讀文科. 佢初中時對理科都係完全無興趣. 所以都係盡力去做好自己, 就算真係唔喜歡O既都叫自己考好佢(起碼合格), 到高中就完全可以唔駛掂. 選讀自己較有信心O既中國歷史, 世界歷史去讀.

little_yolky 發表於 20-10-8 11:51
我係讀甲乙組的,丙組嘢比較少接觸。
我當年都係讀甲乙組,不過我除咗讀歷史之外,仲有讀理化生、高數同經濟。

小朋友性格都係一個個人, 人人唔同, 我女由小學開始就一路依賴我, 一直都唔識自己溫, 曾經試過放手, 眼見佢成績下跌, 兼且老師話如果見佢真係未可以完全放手, 可能佢仲未READY, 我都要幫返佢少少, 老師開到聲, 我咪又PICK UP 番囉, 而且成績下跌+老師壓力, 我個女都唔驚, 依舊我行我素, 欠功課咪欠囉, 成績跌咪跌囉, 老師叫留堂咪留囉, 好似天跌下來都唔關佢事咁, 我跟功課佢又肯比我CHECK, 我幫佢溫默書佢又可以好高分, 總之一放手, 又可以跌返去六十幾分, 我都好無奈要繼續唔放得手, 唉!

gigayan 發表於 20-10-8 10:21
我都同意幾無興趣中史,都應該對中國歷史要有點認識......我就係細時唔努力,搞到宜家都係靠睇大陸劇腦補 ...
睇大陸劇腦補歷史?我都俾小朋友睇,不過當學普通話。

王家爸爸 發表於 20-10-8 12:37
我當年都係讀甲乙組,不過我除咗讀歷史之外,仲有讀理化生、高數同經濟。 ...

點解你學校可以揀文科同理科既

BTW,你係理科人就啱勒,問下先。請問如果小朋友數學屎,係咪讀唔到chem?阿女越來越唔想修中史