用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IAL or DSE?
go

IAL or DSE? [複製鏈接]

IAL or DSE better to enter Hong Kong University? Thanks.
   7    0    0    0

Ving 發表於 20-10-6 23:17
IAL or DSE better to enter Hong Kong University? Thanks.
DSE

王家爸爸 發表於 20-10-7 11:27
DSE

請指教

考IAL可避死亡之卷,相對男仔唔係好D咩?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

這星期IAL開考, 新spec相比舊制難度高咗, 問得靈活,要求答得更詳細(孩子的朋友剛考完bio, chem, physics)
如果睇舊卷而認為IAL 係淺, 可能有偏差了.

有無其他人可分享下考新spec的經驗?

gracelam 發表於 20-10-7 13:56
請指教

如果要求答得活, 寫得長, 男仔如果英文程度不高, 一樣難取高分

So, DSE is more easy to enter HK University?

gracelam 發表於 20-10-7 13:56
請指教

對,考IAL既好處係可避死亡之卷;但係唔好處係唔太適合一般香港小朋友既學習方法,比較難攞高分。

王家爸爸 發表於 20-10-7 16:46
對,考IAL既好處係可避死亡之卷;但係唔好處係唔太適合一般香港小朋友既學習方法,比較難攞高分。 ...

oic
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Ving 發表於 20-10-7 15:11
So, DSE is more easy to enter HK University?
Actually, it depends.  There is no one size fits all approach.  If your kid loves to read, write, and think critically, probably IAL is suitable for him/her.  Otherwise, go for DSE instead.

如果現實咁睇,DSE經JUPAS入香港既大學學位,一定比NJ入既多。但樓主孩子適合邊種教學,就真係樓主先知了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

同意,最好考慮埋個人長處

e.g. 本身係數理強的話,雖然話新版IAL比較重裡writing skill,但兩科數始終係數,影響不大

但睇見,攞A* 係有難度嘅,如果只係得A,可參考本地大學個別學科以往收生成績,就知道有無機會

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題