用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學校開始爆Covid-19應該繼續留喺宿舍或暫時搬走? ...
go

[英國] 學校開始爆Covid-19應該繼續留喺宿舍或暫時搬走?  

學校開始爆Covid-19應該繼續留喺宿舍或暫時搬走?最擔心學校仍然繼續上課,應該要停課及大消毒,所以我仔唔敢返學因為學生及老師都唔帶口罩

scso 發表於 20-10-6 20:08
學校開始爆Covid-19應該繼續留喺宿舍或暫時搬走?最擔心學校仍然繼續上課,應該要停課及大消毒,所以我仔唔 ...
是大學或中學?學校有應對方案嗎?

回覆樓主:

可唔可以講邊間學校?大學?中學?

PacoMum 發表於 20-10-6 20:27

那一個城市?

其實學校可唔可以要求師生進入校園必須戴口罩(emoji)?

PacoMum 發表於 20-10-6 20:27

政府A-level學校

smileybebe 發表於 20-10-6 20:48
那一個城市?

西南部

vnice 發表於 20-10-6 21:18
其實學校可唔可以要求師生進入校園必須戴口罩(emoji)?

我仔話學校都唔知乜嘢邏輯喺走廊及公共地區要戴口罩,但入到課室反而唔使戴口罩

學校開始爆Covid-19應該繼續留喺宿舍或暫時搬走?最擔心學校仍然繼續上課,應該要停課及大消毒,所以我仔唔 ...

奇怪老師同學完全唔驚?我都有同樣煩惱,雖然而家未爆,但是個個唔肯戴,如果爆起來,都唔知去邊

scso 發表於 20-10-6 21:41
我仔話學校都唔知乜嘢邏輯喺走廊及公共地區要戴口罩,但入到課室反而唔使戴口罩
...
我仔學校都係,學生一入課室就除口罩,老師仲叫我仔唔使成日都戴住個口罩,我仔話佢地根本唔care中唔中招

英國學校應該係中咗學生同級會家居隔離14 日。其他學生照常返學,唔會全校停。

...

如果你仔堅持要帶口罩,校方准許嗎?

PacoMum 發表於 20-10-6 21:48
我仔學校都係,學生一入課室就除口罩,老師仲叫我仔唔使成日都戴住個口罩,我仔話佢地根本唔care中唔中招 ...

我哋學校都係在課室不用戴口罩,在宿舍都不用戴口罩,真的避無可避

以政客思維,2021年,就算新冠大爆,都會考A Level。你仔是否下年考A Level?有冇影響呀?

回覆樓主:

頭先係倫敦搭巴士,沿途好多中小學生放學搭車,十個有十個無帶口罩 ...

...

因為英國啲學校將學生分為‘social bubble’ 例如一齊上堂,同級,同宿舍嘅。所以呢啲人聚集一齊佢地就認為唔洗帶口罩。大學一樣係咁分

...

今晚收到學校電郵,topic wearing of masks , 講完一大段野 後, 最後一句是 Students and staff will not have to wear masks in lessons or while they are outside.

我大女話,佢識唔少朋友已經中過唔止一次肺炎,見唔係太辛苦都費時理。所以嘛,都係要靠自己戴口罩保護自己

...

係,政府學校係一定要follow government advice 。只係local lockdown 的地方,學生必須戴口罩。其它地方就only corridor。唔係既話家長一定投訴。

elo1616 發表於 20-10-6 23:44
頭先係倫敦搭巴士,沿途好多中小學生放學搭車,十個有十個無帶口罩 ...
公共交通工具要帶喎