用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想讀IS, Nursery點揀?
樓主: Falcon媽媽
go

[其他] 想讀IS, Nursery點揀?   [複製鏈接]

magmum 發表於 20-10-31 09:26
我諗住揀返屋企附近,考慮緊boxhill vs think. 就諗聽落去,係咪boxhill語境好過think?
...
純分享,個人覺得boxhill無乜彈性。
聖誕節表演,一個小朋友可以有2個家長參觀表演。果日其實唔滿,有一家人係爸媽加兩個老人家,去到學校門口,就算入面大把位,學校都只比兩個大人入去。

sabsab122 發表於 20-11-1 15:19
回覆 maymui 的帖子

你係咪報全英?定英普?同學係咪全local?

pn唔駛揀,行雙班主任,另加普通話堂所以小朋友識得分開英粤普3個language

joey2016 發表於 20-10-28 22:37
ESF 和 Harrow 也是好學校,不比較學費因為K to 13真的差唔多一陪。
最大分別
ESF :比較輕松,主要令小朋 ...

請問Harrow K班,是否要沒有校車,需要家長接送?

dem0cracy 發表於 20-10-29 19:37

1/3即係幾多人啊?
係黃埔定九龍塘校?定係2間計晒?

做人要開心 發表於 20-11-5 14:19
請問Harrow K班,是否要沒有校車,需要家長接送?

不是,有校車,視乎地區,要問校車公司

想問Box Hill 係國際學校嗎? 還是只係用英文教學的本地幼稚園?

回覆 hkbusfan 的帖子

同問, 我收到offer.

回覆樓主:

我諗boxhill係普通英文為主嘅幼稚園

hkbusfan 發表於 20-11-10 09:48
想問Box Hill 係國際學校嗎? 還是只係用英文教學的本地幼稚園?

其實我覺得幼稚園好難分係唔係IS
我只會當一條龍/半龍IS既幼稚園做國際學校
Eg ESF,ICS,Harrow,GSIS等等等既kinder..

Sumsumsum123 發表於 20-11-10 21:29
其實我覺得幼稚園好難分係唔係IS
我只會當一條龍/半龍IS既幼稚園做國際學校
Eg ESF,ICS,Harrow,GSIS等等等 ...

Agree...其實好多幼稚園,都會加國際學校呢四個字,好似st cat咁,但係我諗冇人會當st cat係IS?!

不過,如果想行IS呢條路,我覺得K1/reception 前讀英文語境強嘅non IS幼稚園,例如boxhill,都係一個選擇啊,畢竟好多真正IS都要最少三歲起先有得讀

至於Boxhill,我爬過下文,睇過下學校啲相,似乎係嗰種比較多亞洲人樣但講流利英文嘅老師,所以,如果你期望佢好似國際學校咁,有好多唔同國籍嘅老師,咁可能你會失望。

而我曾經都有接觸過一位boxhill老師,啲英文都真係令我有少少滴汗,例如,老師會讀咗pear做pier...講"open" the air con ...不過,我諗可能佢first language 始終唔係英文,所以有時有d slips...但整體,佢講英文係好流利嘅,仲有好多posts都講,間學校D老師都有愛心,小朋友會鍾意返學,所以我最後都有幫小朋友報名

sodaleave 發表於 20-11-11 00:54
Agree...其實好多幼稚園,都會加國際學校呢四個字,好似st cat咁,但係我諗冇人會當st cat係IS?!

不過, ...

Agree
如果個名有國際既kinder就係IS
咁九成私幼都係
真IS大部分k1開始
2歲選擇好少
所以大部分想行IS呢條路既家長都會搵間多英文既kinder比小朋友讀n
K1再轉去真IS

- deleted -

我覺得以上其中一間係近你屋企就得啦

回覆樓主:

但係如果你對中文有要求你就揀bilingual School,如果冇你就揀一條龍,最近你屋企嗰間,其實你K1一定會又再報一輪

Hereissandy 發表於 20-11-15 21:54
但係如果你對中文有要求你就揀bilingual School,如果冇你就揀一條龍,最近你屋企嗰間,其實你K1一定會又再 ...

bilingual 係英普定英中定2文3語?冇一間會係全英文架喎

Malvern, m Kelly, ESF 上中文堂時間會少過bilingual sch and teaching simplify Chinese, bilingual sch half half Chinese 普通話 and English ,有啲係教繁體,每間去問清楚個課程啦

sodaleave 發表於 20-11-10 20:54
我諗boxhill係普通英文為主嘅幼稚園
係,N班每日返3個鐘,其中20分鐘係中文。

sodaleave 發表於 20-11-11 00:54

不過, ...
我地係火炭Boxhill N班用家,有問題可以問下我地。

maymui 發表於 20-11-2 19:51
pn唔駛揀,行雙班主任,另加普通話堂所以小朋友識得分開英粤普3個language
...

Hello 想問你小朋友返邊個 campus?
Think pn 英文時間係咪每日只有 20 mins and focus on Cantonese instead? Thanks!!!

siugutsis 發表於 20-11-23 22:05
Hello 想問你小朋友返邊個 campus?
Think pn 英文時間係咪每日只有 20 mins and focus on Cantonese inst ...

我小朋友返九龍塘campus,  雙班主任,返學時間net全程都在場,0個一年pn小朋友同net熟d, 同埋佢英文表達好過中文
‹ 上一主題|下一主題