用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想讀IS, Nursery點揀?
樓主: Falcon媽媽
go

[其他] 想讀IS, Nursery點揀?   [複製鏈接]

dem0cracy 發表於 20-10-29 17:45
我大仔嗰年,Anfield小學校長直情話冇priority,但佢嗰班Anfield K2同學有報Anfield嘅都收。我識兩個同年 ...

我地唔係Anfield 幼稚園,但有報今年Y1,所以... 如果真係俾晒priority Anfield 幼稚園生入,我地就慘喇

964000 發表於 20-10-29 14:06
咁都要再in pass了才收,始終不是一條龍,正正常常應該不難pass, 真一條龍才in都唔洗in直升。
...

當然都明白pass先收,不過唔知係所有pass左assessment嘅小朋友入面優先收Anfield 幼稚園學生,定係優先俾左佢地interview 機會,然後就同其他幼稚園嘅小朋友均等機會有offer呢

我地係今年報左Y1嘅外校生,本身諗住 Anfield收作50個學生,都算比較有機會...

melobi12 發表於 20-10-29 18:27
當然都明白pass先收,不過唔知係所有pass左assessment嘅小朋友入面優先收Anfield 幼稚園學生,定係優先俾 ...

Usually seem to admit all k2 kid from anfield

melobi12 發表於 20-10-29 18:27
當然都明白pass先收,不過唔知係所有pass左assessment嘅小朋友入面優先收Anfield 幼稚園學生,定係優先俾 ...

其實又唔係真係好多Anfield K升上Anfield Primary,所以不用太在意他們的priority…我大仔嗰班亦不是個個有考。我剛才攞本Yearbook嚟數(有列之前嗰年school leavers的去向),只有大約三份一人入了Anfield小學。

dem0cracy 發表於 20-10-29 19:37

其實又唔係真係好多Anfield K升上Anfield Primary,所以 ...

原來係咁,謝謝解答~

咁又係,可能好多Anfield 幼稚園本身都志不在 Anfield primary。

joey2016 發表於 20-10-29 11:31
student mix : 肉眼估計70%中國籍(60%香港人10%大陸人不過他們家庭都是也不禮貌的),30%不同國籍
暫時只 ...

不好意思修正我打錯字
(10%大陸人不過他們家庭都是有禮貌的)

melobi12 發表於 20-10-29 20:25
原來係咁,謝謝解答~

咁又係,可能好多Anfield 幼稚園本身都志不在 Anfield primary。

又唔好咁講…一心入Anfield小學而冇考其他學校的忠粉也大有人在,也有人純粹嫌大圍太遠,揀九龍塘區的IS。

dem0cracy 發表於 20-10-29 20:59
又唔好咁講…一心入Anfield小學而冇考其他學校的忠粉也大有人在,也有人純粹嫌大圍太遠,揀九龍塘區的IS。 ...

我意思係感覺上好多人鍾意一條龍,Anfield 冇中學未必個個都熱衷揀佢小學姐

回覆 joey2016 的帖子

想順度問一問,如果普通中產家庭在Harrow 讀會與其他的學生及家長有大的距離感嗎?

sabsab122 發表於 20-10-29 12:54
回覆 maymui 的帖子

請問係咪藍田嗰間think? 唔同分校嘅think 有冇分別?thx

我是九龍塘0個間,估計Pn應該都係差不多

Littlestarklm 發表於 20-10-29 23:51
回覆 joey2016 的帖子

想順度問一問,如果普通中產家庭在Harrow 讀會與其他的學生及家長有大的距離感嗎?  ...

不用擔心完全沒有,少於5%家長隻眼系個頭頂上面,什費也不多,只有午餐費大約$500個月其他課外活動自由報名,費用也不貴

另外想問吓abc pathway 適唔適合銜接IS

felixleung1 發表於 20-10-30 10:34
另外想問吓abc pathway 適唔適合銜接IS

冇話銜唔銜接到,你識英文就接到。
不過我見ABC 個website 又考Cambridge English 又”打做band 1 成績”, 完全唔似國際學校, 雖然佢叫自己做International kindergarten.

回覆 964000 的帖子

其實考K1時, D小朋友都係返左N班冇耐, 咁其實係咪讀邊間都唔太大影響? (英文方面)

Falcon媽媽 發表於 20-10-30 12:18

其實考K1時, D小朋友都係返左N班冇耐, 咁其實係咪讀邊間都唔太大影響? (英文方面) ...

屋企語境更重要

Falcon媽媽 發表於 20-10-30 12:18

其實考K1時, D小朋友都係返左N班冇耐, 咁其實係咪讀邊間都唔太大影響? (英文方面) ...

你呢句野唔知點解我都成日聽
但稔下IS 八月中開學,好多都一月先in, 扣埋假都番左成四五個月學,日日對住NET幾個鐘,點都有點幫助,邊間大唔大分別就視乎每天英語及同學間互動的時間,當然K1可能一般要求不高,但如果冇passport就只可靠英文。

Sumsumsum123 發表於 20-10-30 12:19

屋企語境更重要

如果校外有語境當然不同,但一般local家庭可能冇。

maymui 發表於 20-10-28 23:04
我小朋友之前think pn,  語境好老師有愛心,夠考到IS k1

想知think pn nursery 語境夠唔夠呀?謝謝

Anyone will try woodland

Anfield N班係幾時開學?
by the way, 我睇其他post, AIS好似好早in.
‹ 上一主題|下一主題