用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 中端價數碼鋼琴 VS 入門級傳統鋼琴
go

[音樂] 中端價數碼鋼琴 VS 入門級傳統鋼琴 [複製鏈接]

小女4歲,打算安排她開始學習鋼琴。

為方便將來請老師上門授課和她日後練習,打算先平平地買一台琴回家。但正糾結在傳統鋼琴,和數碼鋼琴的選擇。

本來以本人金錢上預算上,日本某流行品牌,僅達標準121cm的入門級傳統直身琴,本也正合心意。

但多研究了網上資訊,據說近年新推出的數碼鋼琴,已今非昔比,在音域和觸鍵感上,已大大改善。

例如一些不知是否誇張了的宣傳說法,說中端價以上的數碼鋼琴,琴鍵一樣持有機械結構,而且是模仿足三腳平台鋼琴,擊捶下而上的設計;由於考級時多用上三腳琴,這對觸鍵習慣上,其實反而更勝一般入門級傳統的直身琴。另外,目前數碼琴科技下,已能高清重現,取樣自百萬級三腳平台鋼琴音源,一般人閉上眼,根本就無法分辨,聲音只是來自喇叭等。而且數碼琴,還有可靜音,可重播,配合平板電腦,用軟件輔助學習等,看上比傳統鋼琴還好的優點。

所以自己產生一個想法:與其用同一筆預算,最多只能購入一台僅為入門級的傳統鋼琴;何不用相同,甚至更平的價錢,購入一台中高端的數碼鋼琴呢?

但當然,總聽到不少人會說,數碼琴鋼琴會學壞手勢,應付不到考級要求等...另外,又擔心如果用數碼琴,將來請老師回來教,會否被歧視等,因此糾結如何選擇好...

有否有同時玩開數碼鋼琴和傳統鋼琴的朋友或老師,可分享點意見給我呢?謝謝

0    0    0    0

我不會選擇數碼鋼琴~

如果你學鋼琴,係一定唔會買電子琴,唔好浪費金錢,將來你搵到老師教小朋友,老師都會叫你換鋼琴(正常做法),除非屋企放直身琴都放唔到

simonchiang 發表於 20-10-6 12:46

為方便將來請老師上門授課和她日後練習,和打算先平平地買一台琴回家 ...

同埋你可以參考一啲二手鋼琴,用買新琴嘅錢有機會搵到唔錯嘅二手鋼,但係當然最好搵識音樂嘅人幫手,如果唔係好容易買到爛琴

好的,謝謝 0030 & CM.MUN 寶貴意見

阿仔經常去琴行彈不同的琴,佢話數碼琴的手感與真鋼琴有分別的

b3410    發表於 20-10-15 08:59

回覆 LeeCC 的帖子

謝謝

回覆樓主:

學鋼琴,用番鋼琴好d. 手感似但都係有分別。同埋發聲原理唔一樣。

回覆 fibe0313 的帖子

明白了,謝謝

如果安放真琴沒有問題,買傳統鋼琴好了。正如電吉他同木吉他,是兩樣野。

為方便將來請老師上門授課和她日後練習,打算先平平地買一台琴回家。 ...

你說的都可能是事實,但如果係求婚戒指,人地話個budget只買到一卡鑽石,但買人造鑽石可以買夠十卡完美石,而家D人造石技術巳經做到連專家都一般分不到,要在實驗室先分到,咁你會買邊樣?便有答案。

LeeCC    發表於 20-10-15 22:09

為方便將來請老師上門授課和她日後練習,打算先平平地買一台琴回家。 ...

鋼琴。十個老師十個都叫你換鋼琴,手感,pedal 是完全不同哦。
數碼鋼琴都是電器一種,坦白告訴你,三角琴和數碼鋼琴我都有。數碼鋼琴有幾個音近期壞了,分別是無聲/細細力都變好大聲/,Pedal 又偶然失靈。保養期又過了,維修又麻煩....真係彈到好燥底.....
即使入門級直身琴衰衰地都從未試過有這種情況!
p.s. 數碼琴一手通利買入三年。

買鋼琴。因為當初我想買數碼琴,老師暗示+明示阻止了我

我女係用數碼鋼琴。  因為依家嘅digital piano 音色好靚,手感貼近傳統鋼琴。 我部琴係親戚俾嘅,用咗十幾年都仲好好,如果我換琴都會買返digital piano.
其實,學琴最緊要係琴抑或興趣?  將會會否想女兒成為鋼琴家? 其實數碼鋼琴好fun, 真係好好玩,令小朋友發揮創意。

彈琴係幾悶,最重要係令佢哋鐘意音樂,就會自發練習,我從來都唔使叫阿女練琴。

我姪仔都一直用digital piano, 學咗咁多年,考試都無問題。

Osiana 發表於 20-11-6 06:42
我女係用數碼鋼琴。  因為依家嘅digital piano 音色好靚,手感貼近傳統鋼琴。 我部琴係親戚俾嘅,用咗十幾 ...

睇小朋友自己對琴音有無要求,我仔成日如果屋企可以有三角琴就好了,屋企部U1的聲唔夠靚,我每次都答佢,等你大個搵到錢,買間大屋先換三角琴啦

回覆 Osiana 的帖子

同意數碼琴係fun好多。我地以前有部平平地Roland的數碼鋼琴,同一首歌可以有唔同形式的演繹,可以激發小朋友的創意。雖然我地都有傳統鋼琴,但我女係鍾意數碼琴多d。
不過如果只買數碼琴,搵老師上門教授會比較「受氣」,10個老師有9個半都會話練錯手,呢樣果樣好煩的。

Jane1983 發表於 20-11-7 10:06

同意數碼琴係fun好多。我地以前有部平平地Roland的數碼鋼琴,同一首歌可以有唔同形式 ...
咁係d 老師老土,唔係數碼鋼琴唔好。
一般學琴嘅,唔係唸住成為鋼琴家,學音樂要從興趣入手, 成日都話乜嘢係正統,老師都要跟上時代進步,唔可以固步自封。

數碼鋼琴可以擴闊小朋友對音樂嘅認識。

數碼琴係好多優點,我女彈數碼琴真係當玩,享受音樂的樂趣。
不過學鋼琴,老師要求用鋼琴,亦唔係過份。

數碼琴系好玩的,我個小朋友好貪心,想屋企有三角琴,又想有數碼琴,無奈間屋太細了

所以佢經過通利,都鑽入去,彈曬每部三角琴和玩曬每部數碼琴

回覆 LeeCC 的帖子

我女都係,去親通利都係咁,部部電子琴都仔細研究,彈吓玩吓。以前細個行奧海城,佢鍾意行通利多過隔離的玩具反斗城。在佢心目中,兩個地方都係玩。

‹ 上一主題|下一主題